SUPERLIGA PRETI FIFA I UEFA, ZAŠTITIĆEMO SVOJE INTERESE, PAZITE ŠTA RADITE! Igrajte svoja takmičenja, nećemo vam smetati!

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • SUPERLIGA PRETI FIFA I UEFA, ZAŠTITIĆEMO SVOJE INTERESE, PAZITE ŠTA RADITE! Igrajte svoja takmičenja, nećemo vam smetati!

Dvanaest najbogatijih evropskih fudbalskih klubova, koji su kasno sinoć postigli dogovor o osnivanju Superlige Evrope, poručili su jutros čelnicima Fifa i Uefa da su već pokrenuli pravne radnje kako bi zaustavili akcije koje za imaju za cilj sprečavanje pokretanja tog takmičenja.

Dogovor o pokretanju Superlige postigli su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, Juventus, Milan i Inter.

Za predsednika je izabran prvi čovek "kraljevskog" kluba Florentino Peres, dok će potpredsednici biti Andrea Anjeli iz Juventusa i DŽoel Glejzer iz Mančester junajteda.

Fifa i Uefa su oštro reagovale, zapretivši tim klubovima da će biti suspendovani iz nacionalnih i međunarodnih takmičenja, odnosno da njihovi igrači neće moći da igraju za svoje reprezentacije.

Zato je jutros na adrese predsednika Fifa Đanija Infantina i njegovog kolege iz Uefe Aleksandera Čeferina stiglo pismo grupe engleskih, španskih i italijanskih klubova.

Iz Superlige su naveli da su zabrinuti zbog tih pretnji.

"Vaša zvanična saopštenja su nas primorala da preduzmemo zaštitne korake kako bismo se osigurali od takve neželjene reakcije koja ne samo da ugrožava naša sredstva, već bi bila i nezakonita. Iz tog razloga podnet je zahtev relevatnim sudovima kako bi se obezbedilo neometano uspostavljanje i funkcionisanje takmičenja u skladu sa važećim zakonima", navodi se u pismu Infantinu i Čeferinu.

Superliga nije navela o kojim sudovima je reč.

"Naša je dužnost, kao članova odbora SLCo, da obezbedimo da se preduzmu sve razumne radnje radi zaštite naših interesa, s obzirom na nenadoknadivu štetu koju bismo pretrpeli ako bismo iz bilo kog razloga bili lišeni prilike da odmah formiramo takmičenje i raspodelimo prihod od bespovratnih sredstava", navodi se u pismu.

Otcepljenje ovih klubova najavljeno je u momentu kada Uefa planira proširenje Lige šampiona na 36 klubova od 2024. godine. Klubovi koji su podržavali tu ideju, sada su odlučili da krenu sami, tvrdeći da bi postojeća takmičenja mogla da ostanu upkos gubitku svojih najuspešnijih klubova.

"Superliga će se igrati zajedno sa postojećim domaćim ligaškim i kup takmičenjima, koja su ključni deo takmičarskog tkiva evropskog fudbala. Ne težimo da zamenimo Uefinu Ligu šampiona ili Ligu Evropa, već da se takmičimo i postojimo zajedno sa tim turnirima", navodi se u pismu Superlige Infantinu i Čeferinu.

Novosti.rs

Komentari