AJMO, SRBI! OVO NE SMEMO ISPUSTITI - OD SLEDEĆE SEZONE DVA MESTA U LIGI ŠAMPIONA! Istorijska prilika, nikad nismo bili bliže...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • AJMO, SRBI! OVO NE SMEMO ISPUSTITI - OD SLEDEĆE SEZONE DVA MESTA U LIGI ŠAMPIONA! Istorijska prilika, nikad nismo bili bliže...

Start u novoj sezoni evropskih klupskih takmičenja nije samo prilika za srpske klubove da odu do Lige šampiona ili Lige konferencija. Šampion Crvena zvezda se opet bori za elitu, Partizan, Vojvodina i Čukarički za izazove u novom takmičenju, koji mnogi potcenjivački zovu "treća evropska liga", a nekoliko prostih računica kaže da Srbija ima istorijsku priliku da od sezone 2023/2024. obezbedi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Čuveni UEFA koeficijenti su stvar preciznog proračuna, možemo slobodno reći proste matematike. I ti proračuni pokazuju sledeće: Srbija se trenutno nalazi na 13. mestu UEFA liste nacionalnih koeficijenata koje klubovi pobedama, remijima "bilduju" iz godine u godinu. Ovo je inače najbolji plasman naše Superlige u 21. veku i ako na kraju sezone Srbija zadrži poziciju u prvih 15 vratiće joj se pravo za kvalifikacije u Ligi Evrope, a od jeseni 2023. bi imala i dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Osim toga, Srbija bi od tada imala jednog predstavnika više, odnosno ukupno pet klubova u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Prema nekim računicama, potrebno je da već od starta kvalifikacija za LŠ i Ligu konferencija Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina ili Čukarički dođu u priliku da se domognu grupne faze, ili još konkretnije, da bar dva od četiri predstavnika uđu u grupnu fazu jednog od ova dva takmičenja, a da najozbiljniji konkurenti, Poljaci, Česi, Kiprani, Hrvati ili Turci ne budu baš toliko uspešni.

UEFA je nedavno objavila da će sistem bodovanja, odnosno pobede ili nerešeni ishodi u Ligi konferencija biti identično vrednovani kao u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Zato je jasna poruka fudbalrima Zvezde, Partizana, Čukaričkog i Vojvodine: želimo vam samo pobede ili remije. Porazi udaljavaju srpski "količnik" od cilja.

Novosti

Komentari