OVO JE NOVA LIGA ŠAMPIONA, UEFA EKSPRESNO ODGOVORILA SUPERLIGI! Zvezda će ovde igrati!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • OVO JE NOVA LIGA ŠAMPIONA, UEFA EKSPRESNO ODGOVORILA SUPERLIGI! Zvezda će ovde igrati!

Osnivanje Superliga najveća je sportska vest od početka godine i može se meriti sa nedavnim Bregzitom, ali nisu to sve promene koje će se dogoditi u evropskom fudbalu. Suprotstavljajući se želji malog broja bogatih i surovih klubova na jednom frontu, Evropska fudbalska unija (UEFA) je na drugom započela reformu, pa ni Liga šampiona više neće biti ista.

Vodeća organizacija fudbala na starom kontinentu potvrdila je u ponedeljak da je prihvaćen predlog za početak reforme Lige šampiona, koja će od 2024. godine promeniti format.

Elitno fudbalsko takmičenje će imati 36 umesto 32 kluba i izgledaće potpuno drugačije nego što je to bio slučaj do sata.

Uvodnu fazu neće činiti osam grupa sa po četiri ekipe, već će izgledati kao jedna velika skupina u kojoj će svaki klub igrati po 10 mečeva.

Da bi se to ispunilo, timovi će biti podeljeni u četiri "divizije" po kvalitetu, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet kod kuće i u gostima.

Klubovi iz najjače divizije će međusobno igrati po dve utakmice, sa onima koji su po snazi u drugoj ili trećoj diviziji po tri utakmice, dok će protiv najslabijih suparnika imati po tri meča.

Veći broj utakmica (180 umesto dosadašnjih 96 u prvoj fazi) znači i pomeranje termina, pa će od 2024. Liga šampiona biti igrana utorkom, sredom, ali i četvrtkom, koji je do sada bio rezervisan samo za duele Lige Evrope.

Osam najboljih plasiraće se u nokaut fazu i klasičnim sistemom od osmine određivati ko će u završnicu, dok će timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu.

Boriće se za još osam pozicija za kompletiranje osmine finala, dok će ostali ispasti sa onih 12 najlošijih iz uvodnog dela takmičenja.

RTS

Komentari