NEMA IZGOVORA, SRBIJA MORA U DRUGI ŠEŠIR, AKO HOĆE NA EP! Orlovi igraju mečeve koji će im odrediti sudbinu!

    foto: Fotoilustracija/FSS
    Podeli
  • NEMA IZGOVORA, SRBIJA MORA U DRUGI ŠEŠIR, AKO HOĆE NA EP! Orlovi igraju mečeve koji će im odrediti sudbinu!

Srbija već 24 godine čeka na plasman na Evropsko prvenstvo, a predstojeći mečevi protiv Švedske i Norveške mogli bi da selekciji Dragana Stojkovića put ka Nemačkoj učine značajno prohodnijim.

Fudbalska reprezentacije Srbije se okupila u ponedeljak pred poslednja dva meča u Ligi nacija ove sezone, pošto će selekcija Dragana Stojkovića u subotu 24. septembra ugostiti Švedsku u Beogradu, pre nego što tri dana kasnije budu gosti Norveške u Oslu.

A nakon što je UEFA objavila kako će izgledati sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, sada je potvrđeno da će ove dve utakmice "orlova" biti od presudne važnosti i da bi one mogle našoj reprezentaciji da omoguće lakši put ka plasmanu na prvi Euro posle 24 godine!

Iako je Mundijal u Kataru svima u mislima, mora se misliti i na budućnost. Evropsko prvenstvo 2024. godine se održava u Nemačkoj. U kvalifikacijama će učestvovati 53 selekcije. UEFA broji 55 selekcija, no domaćini neće igrati kvalifikacije, kao ni Rusija, kojoj je evropska fudbalska unija potvrdila nastavak sankcija zbog rata u Ukrajini.

Kvalifikacije će se igrati tokom 2023. godine i to sa sedam grupa po pet timova, i tri grupe sa po šest selekcija. U tih 10 grupa, prvoplasirani i drugoplasirani će se direktno plasirati na EURO. Uz tih 20 timova, još tri mesta biće obezbeđena kroz tri baražna turnira na osnovu rezultata u ovogodišnjoj Ligi nacija.

Ali gde je u toj priči Srbija i zbog čega je od posebne važnosti da se protiv Švedske i Norveške ostvare dobri rezultati ove sedmice?

Presudna stvar je da se Srbija u narednih sedam dana bori za mesto u drugom šeširu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U prethodnim ciklusima smo često bili u trećem šeširu, što otežava put ka završnom takmičenju, a i u trenutnoj situaciji je Srbija projektovana u treći šešir. Ipak, u poslednja dva meča, "orlovi" to mogu da promene. Postoje dva scenarija po kojim bi Srbija mogla da stigne do drugog šešira:

da završi na prvom mestu u grupi, što najverovatnije znači da moramo da pobedimo i Šveđane i Norvežane, zbog poraza od Norveške u Beogradu;

ili da bude najbolja drugoplasirana selekcija u B diviziji Lige nacija.

Ova druga opcija je trenutno jednostavnija. Na ukupnoj tabeli Lige nacija smo 21. selekcija, a samo prvih 20 biće u prva dva šešira za kvalifikacije za EURO. Jedina drugoplasirana ekipa iz B divizije koja je ispred nas je Island sa tri boda iz tri meča. Srbija ima tri boda iz dva meča i skoro identičnu, ali ipak slabiju gol-razliku.

Islandu preostaje još samo gostovanje u Albaniji, a Srbiji dva pomenuta meča. Sa nova četiri boda bismo sigurno završili ispred Islanda, mada postoji opasnost i od drugih selekcija i njihovih rezultata, poput Škotske i Republike Irske.

KAKO BI U OVOM TRENUTKU IZGLEDALI ŠEŠIRI ZA KVALIFIKACIJE?

Još uvek dosta toga treba da odrede poslednji mečevi u Ligi nacija, ali kada bi takmičenje bilo prekinuto u ovom trenutku, Srbija bi bila prva "ispod crte" i našla bi se u trećem šeširu. A onda bi među ovim timovima mogli da dobijemo rivale za plasman na EURO 2024.

PRVI ŠEŠIR: Holandija, Danska, Španja, Mađarska, Portugal, Belgija, Hrvatska, Italija, Austrija, Češka

DRUGIŠEŠIR: Poljska, Švajcarska, Francuska, Engleska, Vels, Norveška, Izrael, BiH, Ukrajina, Island.

TREĆI ŠEŠIR: SRBIJA, Crna Gora, Škotska, Irska, Finska, Albanija, Švedska, Rumunija, Jermenija, Slovenija.

ČETVRTI ŠEŠIR: Turska, Grčka, Gruzija, Kazahstan, Severna Makedonija, Luksemburg, tzv. Kosovo, Slovačka, Azerbejdžan, Farska Ostrva.

PETI ŠEŠIR: Bugarska, Severna Irska, Belorusija, Kipar, Gibraltar, Litvanija, Letonija, Estonija, Malta, Moldavija.

ŠESTI ŠEŠIR: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Komentari