PIKSI VEĆ ZNA KOJIH 26 IDE U KATAR?! Golmani i špicevi se već pakuju, problem su štoperi, a šta tek reći za levi bok...

    foto: Fotoilustracija/FSS
    Podeli
  • PIKSI VEĆ ZNA KOJIH 26 IDE U KATAR?! Golmani i špicevi se već pakuju, problem su štoperi, a šta tek reći za levi bok...

Apel Dragana Stojkovića na poslednjem Kongresu FIFA da se poveća broj igrača koji mogu da igraju na Mundijalu u Kataru je upalio. Umesto tradicionalno 23 fudbalera, put Bliskog istoka u novembru krenuće trojica više.

Povećanje broja igrača za Svetsko prvenstvo godiće u najvećoj meri selektorima, pogotovo kod dilema oko pojedinih igrača, pa umesto da izaberu jednog, moći će pod zastavu da pozovu obojicu. Mada, pošteno rečeno, veliki broj selekcija će završiti takmičenje u Kataru posle tri utakmice, pa dobar deo igrača neće stići ni da omiriše teren, a kamoli da svih 26 dobiju šansu.

Kada je reprezentacija Srbije u pitanju, selektor Stojković je pred žreb u Kataru rekao da bi znao tog momenta da izdiktira spisak od 23 igrača za šampionat sveta. Posle ove odluke FIFA još trojica igrača će biti pridodata tom spisku, naći će se u avionu kao „srećni dobitnici“.

Kostur reprezentacije Srbije se manje-više zna, nekih 17-18 sigurnih putnika se samo iskristalisalo tokom godinu i četiri meseca Piksijevog mandata. Ali, ima pozicija u timu gde, makar u javnosti, postoje dileme ko je bliži, a ko dalji putu na Bliski istok.

Ako se u obzir uzmu utakmice pod Piksijevom komandom, ne računajući samo Kirin kup, na koji je išla šarena ekipa sa dosta igrača iz domaće lige, koji su bili pozvan tad i nikad posle, kod Stojkovića su do sada igrala 34 igrača. Neko manje, neko više, ali su upisali nastupe. I u tom krugu bi trebalo tražiti putnike za Katar.

Nikom se ne oduzima unapred šansa da se nađe na spisku, ali objektivno nema mnogo vremena da se nešto promeni: reprezentacija Srbije će do priprema za Mundijal igrati još samo dve utakmice u Ligi nacija u septembru. Biće to mečevi maltene na početku sezone, pa teško da će biti vremena da neko ko do sada nije bio pozivan toliko eksplodira na terenu da bi zavredeo Piksijev poziv. A, ako je suditi po dosadašnjem načinu rada i rezonovanju selektora, nisu neke velike šanse da neko debitantski poziv dobije baš pred polazak na Svetsko prvenstvo.

Da vidimo po pozicijama kako izgleda konkurencija među do sada pozivanih igračima:

GOLMANI

Za minule četiri utakmice Lige nacija bila su pozvana četvorica golmana, ali Marko Ilić nije dobio priliku ni minut da brani, štaviše, samo je jednom bio na klupi. To znači da kada bi sutra pravio spisak za Katar, Stojković bi pozvao Predraga Rajkovića, Vanju Milinkovića-Savića i Marka Dmitrovića. Širenje spiska na 26 igrača dozvoljava opciju da poziv dobije i još jedan golman, mada je pitanje da li je i potreban, odnosno, da li ga selektor vidi neophodnim.

Ako bi išao i četvrti golman, u konkurenciji bi bili Marko Ilić i Mile Svilar, koji je debitovao za reprezentaciju protiv Katara u septembru prošle godine.

ŠTOPERI

Javnost, a moguće i selektor, ima veliku glavobolju kada su štoperi u pitanju. Vlada opšti stav da je tim Orlova tu „najtanji“. Ipak, jasno je da su mesta za Katar već bukirana za nekoliko igrača.

Nikola Milenković je apsolutno nezamenjiv, čak je u Ligi nacija odigrao sve četiri utakmice po 90 minuta. Defanzivac Fjorentine ima neverovatnu statistiku u reprezentaciji, debitovao je na Mundijalu u Rusiji i od tada, za četiri godine, već je skupio 37 mečeva za državni tim! Milenković je budući rekorder po broju nastupa za Srbiju, bez ikakve dileme.

Miloš Veljković se učvrstio u startnu postavu Srbije, u 2022. godini je nastupio na pet od šest utakmica. Isto važi za Strahinju Pavlovića, s tim što je imperativ za mladog štopera da ovog leta nađe klub u kojem će redovno igrati, da bi imao rutinu i sigurnost u nogama do Katara.

Mesto bi trebalo da bude sigurno i za Stefana Mitrovića, igrača koji je uvek tu za Srbiju, nikada nije pravio pitanje da li igra 90 minuta, minut ili uopšte ne igra.

I tu malo udaramo u zid. Matija Nastasić je redovno dobijao pozive kod Piksija, ali u Ligi nacija nije odigrao ni minut. I u Fjorentini je imao jako malu minutažu. A, još jedan levonogi štoper bi bio od velikog značaja za Orlove.

Uroš Spajić je povređen i pitanje je da li će stići da se oporavi i spremi do Katara. Kao alternative ostaju Strahinja Eraković i Erhan Mašović, koji su debitovali tokom Lige nacija, ali su odigrali tek po jedan meč.

DESNI BOK

Kada je mesto uz desnu aut liniju u pitanju, tu deluje da nema dilema. Darko Lazović i Andrija Živković su se zacementirali na toj strani, a tu je i Nemanja Radonjić, koji igra čas desno, čas levo. Realnu šansu da konkuriše za mesto u avionu ima samo Milan Gajić, ako bude redovno igrao u novom klubu, verovatno CSKA, tokom jesenje polusezone, pošto je i on upisao jedan nastup kod selektora Stojkovića.

LEVI BOK

Ovde je iznenađujuće velika konkurencija. Filip Kostić, najbolji igrač Lige Evrope, opcija je broj jedan. Ali, igrali su na tom mestu u ovoj godini i Mihailo Ristić, Aleksa Terzić, Filip Mladenović, a konkurencija im je postao i Nemanja Radonjić. Toliko levih bekova, ipak, teško da će naći mesto na Piksijevom spisku za Katar. Inače, jedini nastup za Srbiju Veljko Birmančević je odigrao takođe na poziciji levog krilnog beka, ali ga posle toga nije bilo na spiskovima pozvanih.

Gledajući samo ovih šest mečeva u 2022. Kostić je igrao na tri, Terzić na dva, Ristić na dva, Mladenović na jednom meču. Radonjić bio levo ili desno siguran je putnik na SP, u ovoj godini je igrao na svih šest utakmica, menjajući bokove.

Aleksandar Katai u timu je želja navijača Crvene zvezde, ali za vreme Stojkovićevog mandata na klupi nije baš bio u planovima selektora.

ZADNJI VEZNI

Iskristalisao se tandem zadnjih veznih Nemanja Gudelj – Saša Lukić u reprezentaciji Srbije i njih dvojica su viđeni ne samo kao putnici, nego kao starteri u Kataru.

Marko Grujić je dobio šansu na tri od šest utakmica u 2022, dok je Nemanja Maksimović možda malo pao u drugi plan, skupivši samo dva nastupa u istom periodu, od Mađarske do Slovenije. Uroš Račić je igrao na čak pet od šest utakmica, ali na svima je ulazio s klupe, pa je ukupno skupio 53 minuta. Dovoljno, ipak, da s pravom istakne kandidaturu za put na Mundijal. Ivan Ilić je često dobijao pohvale od selektora, ali je ove godine dobio šansu samo na 45 minuta protiv Slovenije u Beogradu.

Kada se pravi kalkulacija za ove dve pozicije ispred odbrane, treba uračunati da za mesto konkuriše i Sergej Milinković-Savić, koji je maltene pola reprezentativnog staža proveo u toj liniji.

OFANZIVNI VEZNI

Ipak, Sergej je u Piksijevim zamislima pre svega polušpic, u tandemu sa Dušanom Tadićem. Da njih dvojica idu u Katar nije potrebno trošiti „papir“. Još jedan autentični ofanzivni vezista je Filip Đuričić, koji se vratio posle teže povrede i povratnički nastup upisao u Ligi nacija. Na njemu je da sada po odlasku iz Sasuola nađe klub u kojem će redovno da igra i da spreman dočeka put na Mundijal. Možda zvuči malo iznenađujuće, ali Đuričić je punu deceniju A reprezentativac Srbije.

ŠPICEVI

Trio fantastiko Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović je sigurniji od pilota za put u Katar. Ali, verovatno će biti mesta za još jednog klasičnog napadača. Đorđe Jovanović je debitovao u Ligi nacija, pa su mu zbog toga trenutno šanse najveće. Dejan Joveljić nije debitovao, mada je bio na širem spisku reprezentacije, što znači da će biti praćen u narednom periodu. Đorđe Despotović nije bio do sada u Piksijevim planovima, kao ni Aleksandar Prijović koji se igrački probudio u Australiji.

Piksi je nedavno rekao da se kod njega teško ulazi u reprezentaciju, ali još teže iz nje ispada, tako da u krugu od nabrojana 33 igrača valja tražiti putnike na Svetsko prvenstvo.

Mozzartsport/V. T.

Komentari