ZVEZDA DIGLA RUSIJU NA NOGE, odbijanje crveno-belih da se pridruže hajci Zapada protiv Moskve PRVA TEMA RUSKIH MEDIJA!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ZVEZDA DIGLA RUSIJU NA NOGE, odbijanje crveno-belih da se pridruže hajci Zapada protiv Moskve PRVA TEMA RUSKIH MEDIJA!

Košarkaški tim iz Srbije, Crvena zvezda odbila je da stane iza ukrajinske zastave sa natpisom „Stop ratu" uoči utakmice Evrolige protiv litvanskog Žalgirisa.

Veliki transparent u ukrajinskim bojama unesen je na teren pre početka utakmice u arenu u Kaunasu, a iza njega su stajali domaćini i zvaničnici.

Ali igrači beogradskog tima Crvene zvezde, uključujući dvojicu Amerikanaca, Arona Vajta i Nejta Voltersa, primetno su omalovažili taj gest, postavljajući se na stranu i ne dodirujući transparent.

Kada je utakmica počela, čuli su se glasni zvižduci za ekipu Crvene zvezde, dok su navijači Žalgirisa vikali „Slava Ukrajini" i „Jebi se Srbijo". Domaći navijači su takođe mahali zastavama NATO-a.

Američka zvezda Crvene zvezde Vajt je posle toga tvitovao da je timu rečeno „da ne dira zastavu", ali je naveo da je protiv ruske operacije u Ukrajini i da „želi mir u našem svetu".

Međutim, srpska zvezda Luka Mitrović je postavio pitanje zašto ismevanje igrača Crvene zvezde tokom meča, uključujući mahanje ukrajinskim i NATO zastavama, nije propraćeno u medijima.

"A šta je sa ovim?" upitao je 29-godišnjak na društvenim mrežama.

Žalgiris je pobedio u produžetku, a litvanska zvezda Paulius Jankunas se nakon toga zahvalio navijačima na podršci domaćem timu i Ukrajini.

„Igrali smo protiv tima iz zemlje koja drugačije vidi situaciju. Ne želim da otežavam stvari, oni žive u jednom svetu, mi živimo u drugom. Mislim da realnije vidimo ovu situaciju", rekao je on.

„Bravo navijačima što su pokazali poziciju svih nas, hvala im."

Evroliga je krajem februara saopštila da suspenduje sve ruske timove zbog vojne operacije u Ukrajini, dok je košarkaško telo FIBA ubrzo potom zabranilo svim ruskim timovima i zvaničnicima međunarodna takmičenja.

Sankcije su deo sveobuhvatnih mera koje su preduzele brojne sportske federacije da zabrane ruske i beloruske sportiste na osnovu preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Rusija i njeni sportisti dobili su podršku sportske porodice Crvene zvezde pred nedeljni košarkaški okršaj u Litvaniji.

Navijači Crvene zvezde su uoči utakmice UEFA Lige Evrope sa Glazgov Rendšersima u Beogradu 17. marta otkrili transparent, na kojem se navodi niz vojnih operacija SAD-a i NATO-a iz poslednjih decenija uz poruku „Sve što govorimo je da pružimo šansu miru".

Nakon što su UEFA i nemački fudbalski klub Šalke raskinuli sponzorske ugovore sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom, direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da nemaju nameru da to učine.

„Ogorčeni smo", rekao je Terzić zbog zabrana izrečenih ruskim sportistima.

„Prošli smo kroz to 1992. godine. U Evropi vlada antiruska histerija, politika se bespotrebno meša u sport."

„Saosećamo sa ukrajinskim narodom i strašnim civilnim žrtvama, ali ruski narod je blizak Srbima i uvek će biti. Rusija je sila koja je uvek bila na srpskoj strani", dodao je Terzić.

Vostok


Komentari