IDEMO NOLE, OVOG LETA PIŠEŠ ISTORIJU TENISA! Rafa ne sme megdan, Federer je truba, mladi ti još nisu dorasli... SAD UZMI SVE, ALI BAŠ SVE!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • IDEMO NOLE, OVOG LETA PIŠEŠ ISTORIJU TENISA! Rafa ne sme megdan, Federer je truba, mladi ti još nisu dorasli... SAD UZMI SVE, ALI BAŠ SVE!

Sve ide ka tome da se put ka objedinjavanju svih najvećih titula otvara za Novaka - i to u jednoj godini!

Kako odmiče, sezona za najboljeg tenisera sveta sve je bolja i bolja.

Počelo je Australijom, nastavilo se peharom u prestonici Srbije, pa se zatim začula himna "Bože pravde" u Parizu, a sada je vreme da od urlika "Idemo" utihne i London.

Novače, vrata su širom otvorena!

Završena je sezona na šljaci, zaokružio ju je Novak Đoković drugim osvojenim peharom na Rolan Garosu i sada je vreme za drugu podlogu, onu na kojoj Srbin može da napiše istoriju belog sporta.

Đoković ima priliku da u 2021. godini postane jedini teniser koji je uspeo da osvoji sve grend slem turnire i Olimpijske igre u jednoj godini.

Ka tome ne samo da vodi Novakovo samopouzdanje i fenomenalna igra, već i to što njegovi najveći rivali nemaju snage i volje da idu dalje ove sezone, pogotovo nakon što ih srpski as počisti sa terena ili kada vide da će se to dogoditi.

NADAL ODUSTAO!

Kao bomba odjeknula je vest da se Rafael Nadal povlači sa Vimbldona i Olimpijskih igara! Španac se oglasio i poručio da nije spreman da nakon samo dve nedelje od Rolan Garosa ponovo zaigra na velikom turniru. "Bik sa Majorke" na Vimbldonu je poslednji put trofej osvojio pre 11 godina.

Rafu su u Londonu poslednje dve godine rušili Federer i Đoković u polufinalima, pa tako kralj šljake očigledno nije spreman da se bori za krunu na travi kada zna da poslednjih godina nije uspevao da se proslavi. Doduše, nema dileme da mu je potreban i predah posle spektakla u Parizu, gde ga je Novak savladao u jednom od najlepših polufinala u istoriji.

Kada se slavi protiv Rafe na mestu na kojem je krunisan, to mora da se iskoristi baš kao što je to uradio Srbin koji je kasnije uzeo šampionski pehar u svoje ruke. Sada se Nadal "predao bez borbe" i pre nego što je krenuo put Londona, a Novak tako ima jednu prepreku manje.

ŠTA JE SA OSTALIMA?

Nadal je sam sebe otpisao, a isto je porazom u Haleu nagovestio i Rodžer Federer.

Proslavljeni Švajcarac u Parizu je "pobegao" od Novaka meč pre njihovog susreta, a izgovor je bio taj da želi da se odmori i pripremi za travu. Međutim kada je kročio na tu podlogu u Haleu videlo se već u prvom kolu da se teniska legenda muči, da bi se u drugom obistile sumnje da je daleko od najboljih dana jer ga je eliminisao Feliks Ože Alijasim.

Federer definitivno takvog igrom ne može da dođe do pehara na svom omiljenom Vimbldonu, gde je miljenik publike i gde je pobeđivao osam puta.

Ono što je Novaku Australijan open i tamošnjih devet titula, ono što je Nadalu Rolan Garos i čak 13. šampionskih pehara, to je Federeru kroz karijeru bio Vimbldon.

Međutim, koliko je i sada realno staviti ga u krug najužih favorita kraj Novaka i mladih lavova?

MLADI POBEĐUJU, PA SRETNU NOVAKA

Dok saga o "velikoj trojci" i tome ko je najbolji teniser svih vremena i dalje traje, mlada generacija šunja se iz prikrajka, vreba, preti i svesna je da će njena šansa doći.

Na njihovu žalost, na tom putu im i dalje stoji Novak Đoković, koji nivoom tenisa i spremnošću ne nagoveštava da će uskoro posustati.

I Rolan Garos je pokazao da je među prvim kandidatima "novog talasa" svakako Grk Stefanos Cicipas, četvrti na svetu i borbeni finalista iz Pariza koji je bio na set od pobede protiv Novaka. Đoković i Grk sreli su se do sada osam puta i Novak je pobedio šest, uključujući i pet trijumfa u nizu, kao dokaz da Nole i te kako oprezno shvata momka iz Atine.

Naravno, tu je i Danil Medvedev, drugi igrač ATP liste. Rus iz Moskve odigrao je takođe osam mečeva protiv Noleta i ima pobedu više od Cicipasa (5:3 za Noleta), ali je i on svestan da će za Đokovićev "skalp" na najvećoj sceni, dok Srbin ide po istoriju, biti potrebno da odigra iznad svoje gornje granice.

Kao i Cicipas, i Medvedev je bio Đokovićev rival u jednom grend slem finalu ove godine, ali ga je Novak dobio mnogo lakše nego Grka.

Ako misle da "čekaju" Novaka na određenoj podlozi, nada ne bi trebalo da im bude u tome, jer je Đoković ipak osvojio svaki grend slem bar po dva puta.

NJIH DVOJICA SU GA MUČILA, ALI...

Neki teniseri koji su znali da budu "mine" za Novaka u prošlosti sada su jednostavno poklekli pred objektivnim problemima - povredama i operacijama. I to nikome nije bilo prijatno da vidi.

Na prvom mestu ATP liste Novaka je 2016. zamenio Endi Marej, a danas slavni Britanac kroz suze priznaje da bi svaki meč mogao da mu bude poslednji.

A što se Olimpijskih igara tiče, svi dobro pamte Novakove suze posle poraza protiv Argentinca Huan Martina Del Potra na prošlim Igrama u Riju. Na veliku žalost svih, simpatični Del Potro prošao je pakao sa povredama, pa je koleno morao da operiše čak četiri puta i sada je na novom početku, koji sa 32 godine i toliko problema neće biti lak.

OVO JE TA GODINA

I da se Rafael Nadal nije povukao, bez ikakve dileme moglo bi da se kaže da je sve na Novaku i da se on pita.

Neki imaju talenat, neki iskustvo, mnogi kvalitet, ali svaki teniser koji stane naspram Đoković u Londonu počeće duel svestan da će pitanje pobednika zavisiti pre svega od Novakovog nivoa tenisa.

Neka ovo bude ta godina - godina istorije, prestiža i trenutka kada ćemo moći da kažemo da je Novak Đoković u kalendarskoj godini osvojio sve što se može osvojiti.

Šansa je velika, a ako smo u jednog čoveka sigurni da zna da se izbori za njom - to je Novak.

Mondo/T. R.

Komentari