SVE I SVI SU SE UROTILI PROTIV NOVAKA, A RADE ZA RAFU... Đoković će ih oduvati, džaba mu zabjaju "nož u leđa"!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • SVE I SVI SU SE UROTILI PROTIV NOVAKA, A RADE ZA RAFU... Đoković će ih oduvati, džaba mu zabjaju "nož u leđa"!

Novak Đoković trenutno zauzima sedmo mesto na ATP listi, a u narednom periodu mogao bi još da padne.

Zbog rata u Ukrajini Vimlbdon je zabranio učešće igračima iz Rusije i Belorusije, a ATP i VTA su odlučili da ove godine na turniru ne dodeljuju bodove, već ga pretvore u egzibicioni. Ta odluka pogodila je Novaka najviše.

Srbin je tako u paradoksalnoj situaciji, osvojio je titulu, a izgubio 2000 bodova.

Ukoliko gledate hipotetički, Đoković bi osvajanjem Vimbldona dobio 2000 bodova, nalazio bi se na trećem mestu, sa svega pet bodova manje od Zvereva na drugoj i 930 bodova u odnosu na Danila Medvedeva.

Tako bi Đoković već posle Ju-Es opena imao priliku da se vrati na prvo mesto.

Sada, zbog zabrane ulaska na teritoriju SAD i Kanade nevakcinisanim igračima, Đoković će propustiti masters u Sinsinatiju i Montrealu, gde bi trebalo da brani još 2.000 bodova uz još 1.200 iz NJujorka.

Tako postoji mogućnost da Đoković ispadne i iz top 10.

Podsetimo, Đoković je rekao da će ukoliko ne dobije dozvolu za ulazak u Ameriku čekati Završni masters

Ukoliko ostane veran svojim principima, ostao bi bez 1.000 bodova sa turnira u Parizu, tako bi pao na 14. mesto, samo 1.000 poena udaljen od 21. pozicije.

Šta to znači za grend slem turnire koji potom predstoje? Đoković bi već od trećeg ili četvrtog kola mogao da naiđe na glavne favorite za trofej.

Đoković bi padom na 21. mesto mogao da ostane bez Završnog mastersa. Brine činjenica da je zbog odluka ATP Đoković na pragu da bude bliže 21. poziciji nego prvoj, koju je na terenu i zaslužio (zabrana učešća na Australijan openu, oduzimanje bodova na Vimbldonu).

Šansu će tako neplanirano dobiti Rafael Nadal. Španac je zahvaljujući još jednom bizarnom pravilu iz perioda koronavirusa sačuvao 500 bodova iz 2019. godine koji su mu ostali, jer nije igrao turnire u Americi prethodne dve sezone.

Pred Rafaelom Nadalom je mogućnost da osvoji čak 7.500 bodova, a za to su mu potrebne pobede na svim turnirima (Sinsinati, Montreal, Pariz, Šangaj, Ju-Es open i Završni masters)

S obzirom da Zverevu i Medvedevu predstoji težak put, Nadalu je povratak na vrh atp liste otvoren.

Zverev brani trofej u Torontu i na Završnom mastersu, takođe je stigao do polufinala Ju-Es opena, brani gotovo 3000 poena.

Medvedev je sa druge strane u prošloj godini osvojio Montreal, US Open i izgubio finala u Parizu i Torinu, što znači da brani više od 4.000 bodova.

Na ovaj način otovren je put za Nadala da šesti put u karijeri završi godinu kao svetski broj jedan i izjednači se sa Novakom Đokovićem koji je do sada bio rekorder u toj kategoriji, kao što je i igrač sa najviše nedelja na prvom mestu.

Nadalu su tako politička situacija i administracija dale iznenadnu šansu za uspeh koji je delovao nedostižan prethodnih godina.

Novosti

Komentari