BORKOVIĆ ŽELI TUTULU: Srbin spreman za novu sezonu TRC šampionata!

Najbolji srpski automobilista u Americi skupljao snagu i inspiraciju za sezonu

    Podeli
  • BORKOVIĆ ŽELI TUTULU: Srbin spreman za novu sezonu TRC šampionata!

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković ove sezone voziće, najverovatnije, evropski TCR šampionat, za titulu najboljeg na Starom kontinentu.

Naš as nije menjao dobitnu kombinaciju tako da i ove godine nastupa kao vozač NIS Petrol Racing tima u saradnji sa Target Competition timom u automobilu Hyundai i30 N TCR sa brojem 62.

Prvu trku imaće krajem aprila (26/27) na Hungaroringu

Kako ste zadovoljni prethodnom sezonom?

- Ne mogu reći da sam zadovoljan u potpunosti. Treće mesto u Evropi u konkurenciji čak 50 vozača iz 30 timova koji su predstavljali 20 nacija nije mala stvar, ali sam zaista ubeđen da je prethodna sezona mogla rezultatski da bude bolja. Slobodno mogu reći da sam na početku šampionata bio najveći kandidat za šampionsku titulu i po brzini i po vožnji, ali i po pobedama. Međutim, mnogo toga se desilo i ne želim više ni da se vraćam na to.

- Ponosan sam na činjenicu da je moj tim u generalnom plasmanu osvojio drugo mesto, najvećim delom zbog bodova koje sam ja sakupio. U svakoj situaciji meni je najvažnije da ja dam svoj maksimum što se tiče vožnje, da tu ne pravim greške, to je ono što je u mojoj moći. Sve ostalo, a u automobilizmu je mnogo takvih faktora, ne zavise od umeća samog vozača. Prezadovoljan sam timom i njihovim profesionalizmom tokom cele sezone i to je generalno moj utisak o protekloj sezoni TCR šampionata.

Kada gledate sada da li postoji nešto što biste uradili drugačije?

- Zaista mislim da sam sve što je bilo do mene uradio kako treba. Možete da menjate sebe i da utičete na svoje postupke, na tuđe na žalost ne. Ja sam ostao bez titule posle oduzimanja bodova u Monzi i posle krajnje nesportskih poteza pojedinih kolega na poslednjoj trci u Barseloni. Ovo su dva momenta koja su bila presudna da ostanem bez titule, a ni na jedan nisam mogao da utičem.

Koja trka ili vikend Vam je ostao u najlepšem sećanju?

- Definitivno prvi trkački vikend na stazi Pol Rikard u Francuskoj. Mogu reći da je to bio početak sezone iz snova. Trijumfovao sam na obe trke i osvojio pol poziciju na kvalifikacijama, tako da sam vikend završio sa maksimalnih 55 bodova. Posebno je bila uzbudljiva druga trka na ovoj stazi.Tada sam startovao deseti, ali već posle četiri minuta trke izbio sam na drugu poziciju iza Vernea. Samo par minuta pred kraj trke otpozadi me je udario Nađ, ali sam uspeo da ostanem na stazi i u fenomenalnoj završnici, četiri krivine pre cilja, prestignem i Vernea. To su one situacije u kojima se vidi koliko vozač može i zna.

Kako generalno koristite pauze u šampionatu?

- Za mene ne postoji klasičan odmor,onaj kakav većina ljudi ima. To je samo onaj period kada nema trka, ali i ta pauza mora da se koristi za fizičku i psihičku pripremu. Ovaj period između dve sezone je za mene poseban i svakako drugačija u odnosu na prethodni jer sam postao otac jedne predivne devojčice Sofie. Tako da je protekla dva meseca bilo mnogo manje sna, što svi novopečeni roditelji jako dobro znaju. Međutim, nije se nedostatak sna odrazio na fizičku spremnost jer mi ćerkica daje jednu posebno novu snagu i pozitivnu energijuza savlađivanje svih napora.

Kako ste se pripremali u Americi?

- Amerika ima sjajne mogućnosti kada govorimo o vežbanju na stazama. Ima ih mnogo, sve su različite i maksimalno sam ih koristio za održavanje forme. Pored te vrste priprema, obavezno je bilo i svakodnevno vežbanje u teretani jer automobilizam iziskuje velike fizičke napore i besprekorna fizička snaga se podrazumeva. Ovakva sapremnost može da se postigne samo redovnim vežbanjem. Tu je i psihička priprema kao veoma važan segment tokom priprema za novu sezonu.

Šta Vas očekuje kada se vratite u Srbiju?

Nastavljam tamo gde sam stao u Americi, sa tim što moj tim očekuje i niz sastanaka oko sponzorstava i svega onog što je neophodno za početak jedne sezone. To je onaj bolniji deo priprema, ali je neophodan.

Da li ste sve definisali za narednu sezonu ili postoje nekakve nedoumice?

- Siguran sam da će to biti TCR Evropa šampionat. Ove godine želim šampionsku titulu i vrlo intenzivno se spremam za ovaj poduhvat. Kao što sam rekao prezadovoljan sam svojim NIS Petrol Timom u saradnji sa Target competition timom, ali je još uvek prerano da govorimo o konačnom odabiru. Imam razne veoma primamljive ponude i siguran sam da ću sa svojim NIS racing timom doneti najbolju moguću odluku.

Uz sve ovo Dusan Borković je dobio jos jedan zlatan pehar jednu zivotnu medalju koju mu je ovog puta dodelila supruga Andrijana , rodivši mu Sofiu Borković i sada mozemo da kazemo da je dupli šampion i da mu poželimo jos mnogo pehara uspešnih sezona ali isto tako da povećava brojno stanje porodice.

(Terlegraf/Relja Hrnjček)


Komentari