NEMOJTE, AKO BOGA ZNATE I KATAR JE PROMAŠAJ! SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU NA BALKANU NA ZIMU 2030! Pare daje Saudi Arabija, a domaćni su...

    foto: Pixabay/Fotoilustracija
    Podeli
  • NEMOJTE, AKO BOGA ZNATE I KATAR JE PROMAŠAJ! SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU NA BALKANU NA ZIMU 2030! Pare daje Saudi Arabija, a domaćni su...

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine moglo bi da se održi u Grčkoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji. To bi značilo da bi se Mundijal igrao delom i na Balkanskom poluostrvu. Saudijska Arabija bila bi glavni finansijer celog projekta iza kog stoji, navodno, Đani Infantino.

Na ovom mogućem turniru igralo bi čak 48 timova, a taj broj će biti aktuelan već od 2026. godine kada će domaćini Mundijala biti Kanada, Meksiko i Sjedinjene Američke Države. Dakle, Mundijal u Kataru biće poslednji sa 32 tima.

Vlade Grčke, Egipta i Saudijske Arabije dale su zeleno svetlo da se nastavi sa kandidaturom. Ukoliko ova ideja bude dobila zeleno svetlo i organizaciju prvenstva, biće drugo, posle Katara, koje će se igrati na zimu.

Najveći deo troškova pokrila bi Saudijska Arabija, a i najveći deo mečeva bio bi odigran u toj zemlji.

Za turnir od 48 timova bilo bi potrebno 16 stadiona. Najmanje jedan stadion bio bi izgrađen u Egiptu, te najmanje dva u Saudijskoj Arabiji. Igralo bi se kao i ove godine u novembru i u decembru, a to baš i ne bi prijalo evropskim klubovima.

Očigledno je, dakle, da ćemo ubuduće gledati Mundijal na kakav nismo navikli. Već ovaj predstojeći u Kataru biće potpuno novo iskustvo.


Komentari