PARTIZAN ČEKA LESTER, RENDŽERS, DINAMO... CEH PORAZA OD GENTA! Crno-beli moraju pobediti u Belgiji, u suprotnom...

    foto: FK Partizan
    Podeli
  • PARTIZAN ČEKA LESTER, RENDŽERS, DINAMO... CEH PORAZA OD GENTA! Crno-beli moraju pobediti u Belgiji, u suprotnom...

Jednu bitku za prvo mesto u svojoj grupi Lige konferencija, Partizan je izgubio. Rat još uvek nije, jer je ostala bitka broj dva, 4. novembra u Gentu. Posle osnivanja novog takmičenja, ali i promene formata, postalo je, naime, veoma važno da li klub iz Lige Evrope i Lige konferencija odlazi u nokaut fazu kao prvoplasirani ili drugoplasirani.

Jer, po novom modelu, svi pobednici grupa Lige Evrope i Lige konferencija praktično će biti nagrađeni direktnim plasmanom u osminu finala, odnosno preskakanjem šesnaestine finala, koje je sada postalo jedna vrsta plej-ofa za plasman u osminu finala. Kako god, ukoliko poraz od Genta u Humskoj na kraju presudi da će Partizan u prolećne bitke kao drugoplasirani, jasno je da crno-belima predstoje i dve utakmice više i znatno teži put do 16 najboljih u novom takmičenju.

Pošto je realno da i Partizan i Gent u mečevima 5. i 6. kola protiv Flore i Anortozisa osvoje maksimalan broj bodova, jasno je da će se ime pobednika ove grupe znati već 4. novembra. Ako crno-beli ne trijumfuju u Belgiji, hteli ne hteli moraće poglede malo da usmere i ka Ligi Evrope, jer će im rival za plasman u osminu finala Lige konferencija biti jedna od osam drugoplasiranih ekipa iz drugog po snazi kontinentalnog takmičenja.

Na koga bi, dakle, Partizan mogao da naleti ukoliko takmičenje u grupi završi na drugom mestu? Posle polovine odigrnih mečeva u Ligi Evrope, možda je malo i nezahvalno baviti se takvim prognozama. U ovom trenutku, na osnovu stanja na tabeli i bodovne razlike, čak 22 kluba “konkurišu” za treću poziciju u svojim grupama Lige Evrope. Da je sada kraj, crno-beli bi za potencijalne rivale imali – Rendžers, PSV, Lester, Fenerbahče, Marselj, Mitjiland, Seltik i bečki Rapid. Ali, kako kraj nije blizu, a neke stvari se tek naziru, listu slobodno možemo da proširimo i dobićemo jedan zaista impozantan spisak, pri čemu bi neki dvomeči bili zaista i spektakularni.

Što se tiče Grupe A lige Evrope, Lion sa do sada maksimalnim učinkom ispada iz priče, a Partizan bi mogao da igra protiv jedne od ekipa iz trija Sparta Prag, Rendžers, Brondbi. Razlika između drugog i četvrtog je tri boda i tu je sve još uvek orvoreno. Slično je i sa grupom B, gde takođe postoje tri kandidata, ali ovog puta tri prvoplasirana, Monako, Real Sosijedad i PSV. Šturm je zakucan za dno i greje ga samo teorija da mođe do treće pozicije.

Svakako najveća gužva je u grupi C, gde sve četiri ekipe mogu da budu na kraju i prve i poslednje! Iznenađujuće, ali Legija ima šest bodova, Napoli i Lester po četiri, dok moskovski Spartak ima tri boda. Drama u najavi. Iz grupe D, mogući rivali Partizana bili bi Fenerbahče ili Antverpen, s obzirom da su Ajntraht i Olimpijakos pomalo odmakli.

U Grupi E Galatasaraj vodi sa tri boda više od Lacija, četiri od Marselja i šest od moskovske Lokomotive. Ko bi na kraju mogao da završi kao treći, izuzetno je teško pitanje. Kada je reč o Zvezdinoj grupi, Mitjiland i Ludogorec mogli bi da se ispreče na putu crno-belima, ali bi mogli da budu i rivali po meri…

U Grupi G, nekako je najrealnije da na trećem mestu završi Seltik, koji ima 3 boda, četiri manje od vodećeg dvojca Leverkuzen-Betis i tri više od za dno prikovanog ferencvaroša koji nije osvojio nijedan bod. I konačno, Vest Hem iz Grupe H svakako neće biti potencijalni rival crno-belih jer već ima maksimalnih 9 bodova, ali zato zagrebački Dinamo, Rapid i Genk mogu, jer sve tri ekipe imaju po tri boda. Teorijski, znači, Partizan bi u eventualnoj šesnaestini finala mogao i na Zagrepčane. Sa Zvezdom se, eto, nisu sastali, a da li će sa Partizanom ponovo, posle 24 godine, ostaje da se vidi.

To je, dakle, taj teži put kojim bi Partizan morao da prođe do osmine finala Lige konferencija. To je ta direktna posledica poraza od Genta u četvrtak u Humskoj. E sada, ako crno-beli vrate brejk u Belgiji, pa još pobede i sa dva gola razlike (u slučaju istog broja bodova gleda se međusobni skor), o klubovima koje smo nabrojali moraće da počnu da razmišljaju u – Gentu. Dan D je 4. novembar. Tada će, figurativno rečeno, trener Stanojević gore navedeni spisak klubova moći ili da pocepa ili da počne da ga studira…

Maxbetsport

Komentari