PIKSI, VREME JE DA RONALDO PADNE U SRBIJI! Orlovi mogu svakog da dobiju, ali i da puknu od pacera! ŠTA ĆE BITI SUTRA!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • PIKSI, VREME JE DA RONALDO PADNE U SRBIJI! Orlovi mogu svakog da dobiju, ali i da puknu od pacera! ŠTA ĆE BITI SUTRA!

Neka nova Srbija, sa novim selektorom, kreće novi ciklus kvalifikacija. Rečenica koju svako malo izvučemo iz foldera koji nosi naziv fudbalske reprezentacije, ponovo je aktuelna u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Ovog puta, "orlove" vodi jedan od najboljih fudbalera koji je nosio taj sveti dres - Dragan Stojković i pred sobom ima zadatak da kao trener ponovi magiju iz igračkih dana i odvede našu selekciju na drugi uzastopni Mundijal.

Piksi je vatreno krštenje imao u sredu uveče protiv Republike Irske – 3:2 (1:1), dok će ostatak martovskog ciklusa činiti okršaji sa Portugalom (subota, 20.45) i Azerbejdžanom (utorak, 18.00).

Na prvi pogled reklo bi se unapred upisani poraz i pobeda ako uzmemo u obzir jačinu naših narednih rivala u odnosu na Srbiju. Međutim, kad bi to tek tako bilo u fudbalu, verovatno bi svi bili milijarderi na račun kladionice. Sa našom "selekcijom" naročito ne postoje sigurice pošto smo kroz istoriju znali da favorite bacamo na kolena, ali i da posrnemo pred na papiru slabijim rivalom.

DOŠLO VREME ZA PRVENAC?

Bilo kako bilo, posle Iraca, na stadion "Rajko Mitić", će sleteti i Kristijano Ronalo i družina. Žrebom je odlučeno da naše stare znance iz kvalifikacija za Evropska prvenstva (tri puta se sastajali), sada imamo kao prepreku i na putu ka Mundijalu u Kataru. Ono što je na prvi pogled uočljivo i kladiocima upečatljivo, jeste to da smo protiv Portugalca u svih šest odigranih mečeva, pod imenom Srbija, postizali i primali golove. Popularni "gol-gol" nije omašio nijedan sudar ove dve selekcije , s tim da ni naša selekcija nije uspela da "ubode" niti jedan trijumf iz tih duela. Tri pobede narednog rivala "orlova" (4:2, 2:1, 2:1), uz tri remija istim rezultatom (1:1). Da li je vreme za prvu pobedu nad timom sa juga pirinejskog polustrva? Ako pitate Piksija, sigurno da jeste. Najavio je novi selektor da će Srbija igrati ofanzivno, na oko lep fudbal i da neće ustuknuti ni pred trostruko jačim i vrednijim reprezentacijama. A opet, da li je baš pametno napasti tim koji u svojim redovima ima ubojitog golgetera Ronalda, superbrzog Feliksa i Fernandeša koji svojim dodavanjima iz nedelje u nedelju cepa premijerligaške odbrane, ili se braniti i čekati šansu iz kontre? To ćemo znati već u subotu negde pre 11 uveče, ali svakako će u slučaju brodoloma ili podviga biti generala posle bitke.

Ono što je takođe interesantno je i to da je Srbija povoljan rezultat sa Portugalcima izvlačila uglavnom na strani, dok je u Beogradu protivnička selekcija zabeležila dva radovanja i jedan remi.

Sastav vladajućeg prvaka Evrope je ostao bez pouzdanih defanzivaca Pepea i Gereira, ali njihov trener Fernando Santoš na svakoj poziciji ima i više nego dovoljno kvalitetnih rešenja, tako da ti izostanci ne povećavaju nešto mnogo naše šanse za pobedu.

„DESETKA“ U MREŽI AZERA

Posle Portugalaca, sledi odlazak u Azerbejdžan na poslednji meč ovog ciklusa. Bez obzira na rezultate prva dva meča, Stojkovićevi izabranici će u Bakuu imati naspram sebe daleko slabijeg rivala, protiv kojeg su bodovi obavezni. Ipak, na oprez poziva remi Crne Gore sa Azerbejdžancima u novembru prošle godine u okviru Lige Nacija, a zanimljivo je da naš treći rival tokom aktuelnog dela kvalifikacija imao tri remija 0:0 uzastopno u zvaničnim utakmicama (do duela sa Portugalcima u sredu), kao i jedan u prijateljskoj sa Slovenijom. Dakle, jasna je ideja da se svoj gol sačuva po svaku cenu, a napred šta bog da.

Kada su u pitanju međusobni okršaji, naš tim pod imenom Srbija i Azerbejdžan imaju samo jednu zvaničnu utakmicu tokom kvalifikacija za EP 2006 (1:0 za nas) i dve prijateljske u kojima smo punili mrežu rivala do kraja (4:1, 6:1). Dakle, u prethodna dva dvoboja, dobili su „desetku“ u mrežu.

PRVI DIREKTNO, DRUGI U BARAŽ

Sistem kvalifikacije je takav da deset pobednika grupa ide direktno na SP, dok će deset drugoplasiranih u baraž. NJima će se priključiti i dva najbolja tima Lige nacija, i oformiće se tri grupe po četiri ekipe, odakle će samo najbolji u Katar (polufinale i finale). Što se Srbije tiče, ona nije među ekipama iz Lige Nacija, tako da ako ne prođe kroz kvalifikacije ili baraž, ništa od Mundijala.

KVOTE

Srbija - Portugal

1 4.55 X 3.85 2 1.76

VREDNOSTI

Srbija 347,55

Portugal 756,50

Azerbejdžan 13,70

*U milionima evra, po "Transfermarktu".


Komentari