STOJKE NEMA DILEMU, PIKSIJA ZA SELEKTORA! Našim igračima je potreban neko sa autoritetom! SRBIJA VIŠE NEMA AŽDAJE, KOJE SAMI MOGU DA REŠE MEČ!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • STOJKE NEMA DILEMU, PIKSIJA ZA SELEKTORA! Našim igračima je potreban neko sa autoritetom! SRBIJA VIŠE NEMA AŽDAJE, KOJE SAMI MOGU DA REŠE MEČ!

Vladimir Stojković, kapiten Partizana u intervjuu za "Telegraf.rs" govorio je iskreno i na temu neuspeha reprezentacije za koju je odigrao 84 meča, ali je sklonjen posle meča sa Brazilom na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, o novom selektoru.

Neuspeh Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo doživeo je kao svoj.

- Težak je to udarac, jer smo svi očekivali da je to to, da idemo na Evropsko prvenstvo posle toliko godina. Ali, fudbal je igra iznenađenja i nikada ne možete da predvidite epilog, bez obzira ko se nazivao favoritom, a ko autsajderom. Moramo da se pomirimo sa tim, da pokušamo da se restartujemo i pripremimo nešto novo za kvalifikacioni ciklus pred Svetsko prvenstvo. Loše stvari moraju da ostanu iza, jer dešavalo se i većima od nas da ne uspeju - rekao je Stojković za "Telegraf".

Vremenom smo stekli nepopularan nadimak - šampioni nebitnih utakmica. Tradicionalno imamo sjajne igrače, lidere u klubovima, koji u nacionalnom timu ne liče na sebe...

- Moramo to da razjasnimo. Kada pogledate imena imamo dobru reprezentaciju, ali 15 godina unazad nemamo igrača poput Zlatana Ibrahimovića ili Levandovskog... Imali smo odbrambene lidere u Nemanji Vidiću, Banetu Ivanoviću ili Dejanu Stankoviću, ali ne igrača poput navedenih za koga znaš da će, ako se lepo naspavao, sam sutra dati četiri gola i rešiti meč. Mi smo uvek išli na timski duh, na zajedništvo, na igrače sa fizičkom snagom u defanzivi, na koje je nadovezuju ostali. Dugo nismo imali toga koji će sam da reši, da donese tri boda da se tim ne namuči. Daleko od toga da naši sadašnji reprezentativci nisu dobri, no, nemamo te što donose prevagu. Naši igrači su u dobrim klubovima, međutim, nemamo, sem Dušana Tadića, nikoga od ofanzivaca na tom visokom nivou u kontinuitetu bi doneo to nešto što nedostaje. Aleksandar Mitrović ne može da uzme loptu, predribla četvoricu i postigne gol. Ljajić mnogo zna fudbala, ali nema brzinu. Prosto nemamo više "aždaje" koje mogu da progutaju svaku odbranu u svakom momentu. Zato nam je teško da odemo na veliko takmičenje, jer mi trenutno "proizvodimo" defanzivce i fokusirani smo na tim, ne na suv kvalitet koji je neophodan za uspeh.

Stojković smatra da je ključ u izboru selektora.

- Godinama unazad se potvrđuje da je kod nas izbor selektora najbitniji. Igračima Srbije vođa na terenu mora da bude neko sa autoritetom, neko prema kome tim ima strahopoštovanje. Ako pogledate unazad, kada god smo otišli na veliko takmičenje selektor je bio neko sa autoritetom, imenom i karijerom. Nedavno Slavoljub Muslin, pre njega Radomir Antić, a 2006, godine Ilija Petković, pa Vujadin Boškov... Dakle, neko ko je autoritativan, ko ima auru oko sebe, koga će igrači svako jutro kada ga sretnu pozdraviti sa velikim poštovanjem i samim tim na svaki zadatak odgovoriti maksimalno. Mi Srbi imamo takav mentalitet, moramo stojimo mirno pred nekim da bismo ga slušali i radili kako treba.

Nema dileme Stojković kome bi on poverio selekciju.

- Potkrepiću upravo izrečene argumente - idealno bi bilo da to bude Dragan Stojković Piksi. Što ne znači da ostali kandidati nemaju kvalitet i ne zaslužuju da budu selektori. Naprotiv... To je, pre svega, izbor FSS, samo govorim ono što mislim, ako mogu da pomognem. Ako ne može Piksi, onda treba tražiti nekoga sličnog kalibra, jer smo, rekoh već, specifični kao narod, brzo se "pozicioniramo" iznad trenera i to je najveći problem. Pogotovo kada naši mladi igrači odu u inostranstvo, pa rade sa vrhunskim stručnjacima, a onda im u reprezentaciji dođe neko ko nije na tom nivou i im nije po ukusu. Tada se gubi to poštovanje, jer nisu dovoljno iskusni da "svare" situaciju. Čak i da imaš selektora koji je manje kvalitetan od trenera u tvom timu, ako si iskusan, moraš da ga prihvatis, da učiš i da mu pomažeš. Od svakoga nešto može da se nauči. Grešimo takođe u situaciji gde su neki igrači iz velikih klubova navikli na top trenere i to nikako ne može da bude parametar u reprezentaciji, jer ne može u nacionalnom timu da vas vodi Pep Gvardiola i tu se onda na upit dovodi nečije znanje.

Strani stručnjak nije rešenje.

- Dovodili smo Havijera Klementea, potom i Dika Advokata, koji je poštovan, ali nije shvatio mentalitet Srba. Ipak, lično smatram, shodno iskustvu koje imam i na konto svega što sam prošao, sa Srbiju mora da vodi naš čovek sa autoritetom.

Neslavan rastanak je Stojković imao sa reprezentacijom i FSS, pa smo ga upitali da li je oprostio onima koji su ga "precrtali" bez reči.

- Mogu da kažem da sam se navikao na tu okolnost i da sam na raspolaganju svojoj zemlji kada god nešto budem mogao da pomognem i staviću tri tačke posle ove rečenice - zaključio je Stojković

Telegraf.rs

Komentari