VELIKI DIL ZVEZDE I PARTIZANA, ALI MALO SUTRA! Ako vas je stid, makar u sebi, onda... SVE SE SVODI NA TRI ODSTO, EJ TRI ODSTO!

    foto: Fotoilustrcija/Printskrin
    Podeli
  • VELIKI DIL ZVEZDE I PARTIZANA, ALI MALO SUTRA! Ako vas je stid, makar u sebi, onda... SVE SE SVODI NA TRI ODSTO, EJ TRI ODSTO!

Desilo se i to čudo. Crvena zvezda i Partizan usaglasili stavove i izdali zvanično saopštenje. „Večiti” predlažu niz predloga za ozdravljenje srpskog fudbala. Posebno je ironičan, a bogami i ciničan početak saopštenja:

„Sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba međusobno da neguju. Brzo i lako smo usaglasili stavove”.

Slažu se sa Crvena zvezda i Partizan sa izborima na svim nivoima, nude aktivnu saradnju sa svim klubovima, saglasni su i sa smanjenjem lige na 12 klubova. Saopštenje je sročeno u devet tački posle kojih će srpski fudbal krenuti na bolje. Čoveku dođe da se rasplače od neke miline zbog takve saradnje dva velikana srpskog fudbala. Međutim, što bi mudri ljudi rekli: „Čuvaj se Danajaca i kad ti darove nose”. E, takav je slučaj i sa ovim saopštenjem Crvene zvezde i Partizana.

Posebno je zanimljiva tačka pet ovog saopštenja koja glasi:

„Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od 3% kojom se između ostalog krši pravilo o zabrani učešća treće strane prilikom transfera”.

Suština svih ovih da tako kažemo „trica i kučina” je upravo u ovoj rećenici. Crvenu zvezdu i Partizan muči namet od „neverovatnih” 3% koje moraju da daju državi. Odmah treba biti jasan i konstatovati; bezobrazluk neslućenih razmera koji potvđuje tezu većine ljubitelja fudbala u Srbiji da su upravo „večiti” rivali generatori svog zla u srpskom fudbalu. Previsok im je namet od 3%.

Za one koji ne znaju treba spomenuti kako su poreske obaveze fudbalera regulisane u daleko ozbiljnijim i kvalitetnijim zemljama u Evropi. U Engleskoj se tačno zna. Fudbaleri čija su primanja do 150.000 funti na sedmičnom nivou plaćaju državi u startu porez od 40 %. Oni čija primanja iznose do 250.000 funti sedmično za porez im se odbija 45 %, a oni čija primanja premašuju 250.000 funti sedmično polovina (50 %) se daje državi kao porez.

U Španiji se u svim prvoligaškim klubovima fudbalerima Prve lige u startu od plate mesečno odvaja 56 % za penziono osiguranje, a u Holandiji 51 %. Inače treba reći da je Francuska u odnosu na ostale evropske zemlje prilično „popustivljiva” pa se fudbalerima od plata uzima „samo” 41 % od plate. Mnogi svetski asovi iz fudbala, ali i ostalih sportova kao svoje prebivalište prijavljuju Monako, tačnije Monte Karlo jer tu porez jedinstven za sve i iznosi 13 % od visine primanja što je prava sitnica zato ova kneževina i jeste poreski raj za sve one sa velimim primanjima.

Kako se u svetu obavljaju fudbalski transferi nije nikakva tajna, ali u Srbiji je opštepoznata stvar da se masa transfera obavlja „poluilegalno” i da se ugovori poptisuju na jedne iznose koji su predstavljeni papirološki, a da se mnogo toga dešava ispod stola i da se stvarni iznosi skoro pa i ne znaju. Svi odlično znaju da država preko javnih preduzeća daje veliki novac i za fudbalski, ali košarkaški klub večitih rivala, a nedavno je zvanično objavljeno i da je Agrobanka „oprostila” dug od 10 milina evra Crvenoj zvezdi.

Šta reći na kraju?

Neverovatno kakav bezobrazluk. Crvena zvezda i Partizan traže da im se oprosti „namet” od „basnaslovnih” 3 %, a imaju million povlastica i privilegija u odnosu na ostale sportske kolektive, ali i ostala preduzeća koja imaju hiljade zaposlenih.

Hana Arent je davno napisala:

Ako vas je nekad stid, makar u sebi, onda ima nade, ako vas nikad nije stid onda je beznadežan slučaj”.

Možda bi se ova čuvena misao mogla da primeni na čelnike FK Crvena zvezda i Partizan. To je jedina činjenica koja može da se zaključi iz ovog saopštenja Terzića, Vučelića, Vazure….


Komentari