AUU, VILE SU NAS PRONELE! LETONIJA NIJE ZASLUŽILA DA IZGUBI, ALI PIŠE SE SAMO POBEDA! Orlovi su prosečna ekipa, ako ne igraju najbolji!

    foto: KSS
    Podeli
  • AUU, VILE SU NAS PRONELE! LETONIJA NIJE ZASLUŽILA DA IZGUBI, ALI PIŠE SE SAMO POBEDA! Orlovi su prosečna ekipa, ako ne igraju najbolji!

Košparkaška reprezentacija Srbije pobedom je otvorila kvalifikacije za Svetsko prvenstvo: predvođeni povratnikom na mesto selektora, Svetislavom Pešićem, oslabljeni "orlovi" su u Beogradu savladali Letoniju sa 101:100, i to u meču u kome im isprva ama baš ništa nije uspevalo u odbrani. Ali, ne bi ovo bila "zemlja košarke" da ne postoje rešenja za muke na terenu, što su Pešićevi izabranici i pokazali u nastavku utakmice.

Kada šutirate u prvoj četvrtini sjajnih 10/12 za dva poena, 2/3 sa distance, a iskoristite oba slobodna bacanja, to bi, obično, trebalo da znači da igrate tako impresivno, da rival ne zna šta ga je snašlo. Ali, iako su ovo statistički podaci Srbije iz uvodne deonice, u njoj su "orlovi" uglavnom sve vreme jurili zaostatak, jer je rival igrao prilično nestvarno.

Letonija je za celu prvu četvrtinu promašila samo jedan jedini šut. Pogodila je svih sedam za dva poena, dala pet trojki iz šest pokušaja, realizovala svih četiri "penala", pa oslabljeni "orlovi", koji sem Miloša Teodosića nisu mogli da računaju na ostaje naše evropske (i NBA) zvezde, dugo nisu znali kako da zaustave takvog suparnika.

Svetislav Pešić je, posle 28:33 na isteku desetog minuta, uspeo da korekcijom nekih defanzivnih detalja uspori igru rivala, što je uz veoma razigranog kapitena Teodosića (17 poena do velikog predaha), te dobre role Avramovića i Smailagića (po 10 do poluvremena) bilo dovoljno da se zaostatak ne uveća, već neznatno smanji.

Uz 52:56 na semaforu ušlo se u drugo poluvreme, u kome su "orlovi" daleko boljom kretnjom u odbrani naterali suparnika da mnogo češće nego dotad dodaje loptu, čime se smanjio i broj letonskih šuteva, a uvukla i nervoza. To je, uz sve bolje izdanje Marka Jagodića Kuridže, ali i veliku borbenost naših reprezentativaca, dovelo i do rezultatskom preokreta, jer je posle 61:66 napravljena serija od devet uzastopnih poena. Ako je neko posmilio "to bi bilo to", grdno se prevario. Jer, drame je bilo. I te kako.

Rihards Lomaš je nastavio da rešeta koš domaćina, postigao je deset poena u nizu na "prelazu" između treće i četvrte četvrtine, pa je Letonija preuzela vođstvo, a "orlovi" ih tokom celog poslednjeg perioda "jurili". Bilo je tu i sudijskih grešaka na štetu Srbije, i tehničke greške Pešiću jer se bunio, ali to nije umanjilo borbenost naših košarkaša, koji nijednog trenutka nisu odustali od želje da pobede, ma šta rival pogađao, a pogađao je i iz neverovatnih pozicija.

Kada je semafor pokazivao 96:96, a 65 sekundi bilo do kraja meča, Letonci su realizovali naredni napad i poveli, ali nisu bili spremni za ono što sledi. Prvo je Jagodić-Kuridža fauliran pre nego što je postigao koš, pa je "morao" da postigne dva slobodna bacanja, a kada su gosti promašili svoj šut, Kurucs je petom ličnom greškom zaustavio Teodosića koji je 22,9 sekundi pre kraja preokrenuo zbivanja. Ipak, uzvratio je Lomaš, takođe sa linije penala, pa je pri rezultatu 100:100, uz 11 preostalih sekundi, Pešić zatražio tajmaut.

Lopta je stigla do kapitena, Teodosić tri sekunde pre kraja pronašao Jagodića Kuridžu koji je odmah fauliran. Stao je na liniju, pogodio jednomo i, namernim promašajem, doneo trijumf Srbiji. Zaslužen, po svemu viđenom u ovom dramatičnom meču.

Novosti/Teleks.info

Komentari