KARI NE DA NA ORLOVE ZBOG ŠAMARČINE IZ BELGIJE! Gospodo, podržite Srbiju, dosta ste sedeli ispred TV i pametovali...

    foto: KSS
    Podeli
  • KARI NE DA NA ORLOVE ZBOG ŠAMARČINE IZ BELGIJE! Gospodo, podržite Srbiju, dosta ste sedeli ispred TV i pametovali...

Zatvoren je prvi FIBA "prozor", kako se kolokvijalno nazivaju reprezentativni intermeco činovi usred klupske sezone kao glavne predstave.

Srbija je u prve dve kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo 2023. godine ostvarila polovičan učinak, pobedila je Letoniju (101:100) u Beogradu i izgubila je od Belgije (69:73) u Monsu.

Sistem kvalifikacija, koji mnogi smatraju antikošarkaškim, Pešić ipak vidi i kao priliku da se izvuku neki benefiti.

- Sistem je takav kakav jeste, ali ko to bolje iskoristi, imaće bolju budućnost. Ne pravimo mi kalendar, moramo da se prilagodimo i pretvorimo to u našu korist, a to možemo ako damo šansu igračima koji je nisu imali iz raznoraznih razloga. Evo im sada šansa, neka se bore i pokažu. Naravno, prioritet je da se kvalifikujemo, ali, hajde da još nešto od toga dobijemo.

Selektor Svetislav Pešić, u razgovoru za "Novosti", sumira utiske nakon svoje prve reprezentativne akcije od zlatne medalje na nezaboravnom planetarnom šampionatu u Indijanapolisu 2002.

- Odigrali smo tri utakmice, jednu nezvaničnu protiv FMP, po FIBA pravilima, koja je bila fantastična. Za nas je sada svaka važna, za mene, takođe, jer nikog od tih igrača nisam trenirao. Važne su i za njih, jer nikad nisu imali mene za trenera. Imali smo obostrano dobru komunikaciju i, sa te strane, nadam se da ni u budućnosti neće biti problema. Imali su dobar odnos, svi su se odazvali, trenirali su izvanredno. Ponekad smo i prekidali trening da ih ne premorimo, da se ne povrede. Sa tog aspekta, dosta pozitivna slika. Naravno, malo je drugačije kada dođu zvanične utakmice.

Prvu, protiv Letonije, dobili smo pogotkom s linije slobodnih bacanja u poslednjim sekundama.

- Letonija je uigranija ekipa, mi još nismo ekipa. To nisu reprezentacije koje su među najboljima u Evropi, ali videćemo ko će se kvalifikovati. Ne bih ja otpisivao Belgiju, a pogotovo ne Letoniju. Igrali smo protiv dve veoma jake, uigrane selekcije, koje već neko vreme rade sa istim trenerom. Belgijski igrači su uglavnom internacionalci, nisu Mark Gasol i Vlade Divac, ali su među najboljima u svojim timovima u Francuskoj, Španiji, gde igra Van Rosom koji je tamo već dugo jedan od najboljih plejmejkera. To je pokazao i protiv nas, praktično nas je dokusurio.

Belgijance smo tri četvrtine držali pod kontrolom i potom u poslednjoj praktično pobedili sami sebe.

- Naš najveći problem je neuigranost. Skupili smo se u nedelju uveče, već u četvrtak smo igrali utakmicu. Ostaje žal što nismo pobedili u Belgiji. Nikad ne znaš šta je bolje, ali ja uvek kažem "'ajde da pobedimo, pa da vidimo šta je bolje". Žalimo zbog poraza, ali i otkrivamo naše slabosti, a to su, pre svega, slabosti u odbrani. U drugom poluvremenu utakmice sa Belgijom izgubili smo deset lopti, i to tako da su ih oni pretvorili u koševe. Te probleme moramo da rešavamo, da razgovaramo sa trenerima njihovih timova. Odbrana od tranzicije je sada ključ svakog uspeha u košarci. Neko je napisao "Pešić je oštro kritikovao igrače". Ja uopšte nisam kritikovao, pričao sam šta se desilo, a ne ko je kriv. Kriv je i trener, sigurno nisu samo igrači. Nisam ni imao razloga da kritikujem, meni je važno da vidim požrtvovanje, disciplinu, želju za pobedom. Ako je to prisutno, ne mogu da kritikujem igrača kad pogreši.

Neuigranost, Pešićev prvi susret sa igračima četiri dana pre prve utakmice, odsustvo najboljih. Ništa od toga nije blokiralo kritike da jedna Srbija ne sme da izgubi od jedne Belgije.

- Toj gospodi bih preporučio da dođu na utakmicu reprezentacije Srbije, a ne da sede ispred televizora i da kritikuju ili navijaju. Smanjićemo cenu ulaznica pa, ako se baš toliko brinu, neka dođu da pomognu reprezentaciji. Lako je držati govore da ovaj ne može da bude reprezentativac, da je Pešić trebalo da uzme tajm-aut ili da ubaci ovoga ili onoga. Ja to razumem, ali uvek i svuda ima tih skrivenih pomagača, ne samo kod nas. Moja poruka je da dođu i napune dvorane kao kad igraju Zvezda i Partizan, nek malo navijaju, a posle toga, ako im se nešto ne sviđa, imaju pravo i da kritikuju.

Od sedmorice debitanata na spisku za novembarsku akciju, četvorica su debitovala u nacionalnom timu.

- Mislim da imamo dobre uslove da uhvatimo neki kontinuitet sa igračima koji dolaze, kao što su Smailagić, Koprivica, Jović, Đurišić... Naravno, zavisi od toga kako će se dalje razvijati u klubovima. Tu je i Petrušev iz Efesa, koji može da bude MVP, ali mora još mnogo da uči. Već sada može da igra, ali da bi napravio ono što on i svi mi želimo, mora mnoge stvari da nauči. Isto važi za Smailagića, koji ima ogromnu energiju, za Koprivicu, koji je prvi put u jednom profesionalnom pogonu kakav je Partizan, gde su velika očekivanja i gde trener mnogo traži. Jović i Đurišić su talentovani momci, koji su pokazali ono što sam od njih očekivao. Kao "rukiji" u ekipi ponašali su se skromno, radili sve što se od njih tražilo. Šteta je što nemamo još nekoliko dana da utvrdimo gradivo, ali moramo da se prilagođavamo uslovima koji su takvi kakvi jesu.

Pešić ima jasnu poruku za reprezentativce u budućim FIBA "prozorima".

- Najvažnije je da ovi momci shvate da moraju da daju maksimum da bi pobedili u kvalifikacijama. Kad protiv nas igraju Belgijanci, Letonci ili Estonci, oni misle da igraju protiv Jugoslavije iz najboljih vremena. Uvek imaju želju za dokazivanjem, koja dodatno pojačava motivaciju. Ako nismo na istom nivou želje i motivacije, teško da možemo da dobijemo utakmicu. Ne možemo da se oslanjamo na neki suvi kvalitet i talenat, kao "mi smo iz zemlje košarke i to je dovoljno". To nije dovoljno.

ZAMOLIĆEMO ABA DA POMOGNE

SRBIJU u nastavku kvalifikacija za SP očekuje dvomeč sa Slovačkom, 25. i 28. februara naredne godine.

- Videćemo da li ABA liga može da nam pomogne, da te nedelje ne igra redovno kolo, pošto je većina igrača sa ovih prostora. Možda ćemo dobiti i košarkaše Zvezde, u kojoj ima nekoliko meni veoma interesantnih igrača. To odgovara i Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

SKORO KAO OL-STAR

MALO je toga što Pešić nije iskusio u trenerskoj karijeri. Ipak, do sada se nije susreo sa tim da upozna igrače nekoliko dana pre zvanične utakmice.

- Jedino slično iskustvo je ono sa ol-star utakmice. Vodio sam tim Evrope, okupiš se uveče, održiš jedan trening ujutru i istog dana igraš utakmicu. To su, ipak, propagandne utakmice u kojima rezultat nije u prvom planu. Drugo, to su najbolji igrači u tom momentu. Ovde je moj zadatak da dobijemo neke utakmice i da vidimo neke igrače, tako da je to dosta izazovan program.

Komentari