TRISTAN NE MOŽE DA IGRA ZA SRBIJU JOŠ TRI GODINE! FIBA I NJENA GLUPA PRAVILA! Momčino Orlovi te čekaju, proći će i to!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • TRISTAN NE MOŽE DA IGRA ZA SRBIJU JOŠ TRI GODINE! FIBA I NJENA GLUPA PRAVILA! Momčino Orlovi te čekaju, proći će i to!

Košarkaško čudo iz Reala, Tristan Vukčević (18, 209 cm), želi i može da igra za reprezentaciju Srbije, ali na to mora da sačeka još tri godine.

Mnogo se pričalo u poslednje vreme o sinu Dušana Vukčevića, nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje, koji je igrao za SCG na Evrobasketu 2003. Njegov naslednik je rođen baš te godine i kao tinejdžer je sada ušao u prvi tim Reala, što dovoljno govori o kakvom igraču je reč.

Mladi Tristan je u martu postao punoletan i svi jedva čekaju da ga vide u dresu Srbije, i sam je istakao kako želi da brani boje „orlova“, a Nova.rs detaljno objašvanja zašto to ne može da se dogodi dok ne napuni 21 godinu.

Privremeno su se isprečili propisi FIBA koji imaju kategoriju „poseban slučaj“ (FIBA special cases), u koju spada i supertalentovani Vukčević.

Šta se, zapravo, dogodilo u njegovoj karijeri? Zvuči na prvu loptu komplikovano, ali je prilično jasno?

Njegov otac je sa ovih prostora, rođen u BiH i ima srpsko i grčko državljanstvo, majka mu je Šveđanka, a on je rođen u Italiji.

Dalje, najveći deo života proveo je u Grčkoj i tu dolazimo do začkoljice i pravi odgovor šta je u pitanju dobili smo od Nenada Krstića, potpredsednika Košarkaškog saveza Srbije.

„Prema propisima je zabranjen međunarodni prelazak nekog igrača iz jednog kluba u drugi pre 18. rođendana, osim u posebnim slučajevima kada odluku o tome donosi generalni sekretar FIBA. Tristan je kao igrač iz Grčke, jer mu otac ima i grčko državljanstvo, prešao u Real, a jedan od dokumenata potreban da bi FIBA donela pomenutu odluku je da se igrač obaveže da će nastupati za reprezentaciju matične zemlje, odnosno zemlje iz koje prelazi, do 21. godine. Tako je Tristan potpisao da će igrati za Grčku da bi otišao u Real. Ako želi može da igra za tu reprezentaciju, ako ne želi ne može da igra ni za koga drugog do 21. godine“, objasnio je Krstić za Nova.rs, gostujući u našem podcastu „Penâl“.

Jasno je šta je moralo da se dogodi kako bi Tristan Vukčević nastavio da se razvija u jednom od najvećih klubova na svetu.

„Njegova želja je da igra za Srbiju i to nije sporno, samo ćemo sačekati još tri godine. Mislim da u tom periodu ni neće igrati za Grčku koliko znam. Dalje, FIBA je taj propis u martu promenila i važi do 23. godine, ali za njega važi stari propis, ne može retrokativno da se primeni na neki stari slučaj. Situacija deluje zbunjujuće, ali propisi su propisi i mi na njega možemo da računamo od 21. godine. Jako lepo se razvija, igra fenomenalno za svoje godine, ima odlično telo i izgleda baš košarkaški“, podvukao je Krstić.

Reprezentacija bi u bliskoj budućnosti mogla da bude jača za još jednog supertalentovanog igrača koji se razvijao u Realu, u pitanju je Mario Nakić.

„Neki momci kao što su Jokić, Micić, Petrušev, Pokuševski, biće uskoro još zreliji, tu je i Nakić koji je bio na pozajmici u Belgiji. Sa ove pozicije imao sam priliku da razgovaram sa njim, odrastao je u Beogradu i ima veliku želju da igra za Srbiju“, zaključio je Krstić, potpredsednik KSS.

Nova.rs

Komentari