ZBOG PILIĆA SU TENISERI ODBILI DA IGRAJU NA VIMBLDONU, OVE DANAS, ČAST IZUZECIMA, BAŠ ZABOLE ZA NOVAKA!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ZBOG PILIĆA SU TENISERI ODBILI DA IGRAJU NA VIMBLDONU, OVE DANAS, ČAST IZUZECIMA, BAŠ ZABOLE ZA NOVAKA!

Novak Đoković već treći dan trpi veliku nepravdu, a ako vam se slučaj učinio poznatim – nepravdu je pretrpeo i legendarni Nikola Pilić, sada već davne 1973. godine.

Tada je Piliću zabranjeno da se takmiči na Vimbldonu, ali je dobio veliku podršku svojih kolega, pa je tenis preživeo pravu revoluciju. Da li bi danas mogla da se dogodi slična situacija?

Jugoslovenski teniski savez zabranio je svom predstavniku Piliću takmičenje na devet meseci, a sve zbog toga što nije nastupio za reprezentaciju u meču Dejvis Kupa protiv Novog Zelanda.

On je imao dogovor sa Savezom, međutim sve se promenilo nakon poraza od novog Zelanda. Poraz u meču dublova u Dejvis Kupu toliko je zaboleo čelnike saveza, da su Piliću izrekli devetomesečnu zabranu nastupa na turnirima.

To je automatski značilo i da ne može da igra na najvećem teniskom turniru. Ali, dobio je veliku podršku svojih kolega.

Čak 13 od najboljih 16 tenisera sveta, a ukupno njih 81, nije se pojavilo na trećem Grend slemu sezone, a sve u znak podrške jugoslovenskom teniseru. Titulu je na kraju osvojio čehoslovački teniser Jan Kodeš, kome je to bila i jedina titula na Vimbldonu.

Ipak, kako kaže Pilić, ni Kodeš se ne bi pojavio, da je to mogao da učini.

– Do trećeg kola stigla su dvojica Engleza, koji nisu znali ni da igraju tenis. I Kodeš bi otkazao turnir, ali nije smeo, dolazio je iz Čehoslovačke, a ona je kao i ostale socijalističke zemlje, bila solidarna sa Jugoslavijom. Britanac Rodžer Tejlor (stigao do polufinala) nastupio je samo zbog toga, jer je mislio da će osvojiti turnir. Posle mi se izvinjavao zbog toga – rekao je tada Pilić.

Upravo bojkot Vimbldona 1973. godine doveo je do velikih promena u svetskom tenisu, pošto je glavnu reč preuzelo Udruženje profesionalnih tenisera (ATP), pa savezi nisu imali toliku moć kao ranije.

Međutim, deluje da se danas tako nešto ne bi moglo ponoviti, jer su brojne kolege Novaka Đokovića ostale uzdržane, a neke čak kritikuju upravo njega.

Meridian

Komentari