FORMULA 1 NA NOGAMA, KO ĆE SE U KOGA ZAKUCATI, MAKS U LUISA, ILI OBRNUTO?! Sve podseća na legendarne borbe Sene i Prosta, ili Šumahera i Hila...

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • FORMULA 1 NA NOGAMA, KO ĆE SE U KOGA ZAKUCATI, MAKS U LUISA, ILI OBRNUTO?! Sve podseća na legendarne borbe Sene i Prosta, ili Šumahera i Hila...

Dva velika rivala će u Meksiku u 20 sati početi odbrojavanje završnih pet činova borbe za titulu

Toto Volf zapravo je zakuvao sve. Šef Mercedesove F1 momčadi sredinom nedelje dao je izjavu engleskim medijima o tome kako vidi da bi se mogla okončati ovogodišnja borba Hamiltona i Verstappena za titulu prvaka.

"Dođe li do scenarija da se u poslednjoj urci sezone u Abu Dhabiju bore za titulu, onaj koji će u tom trenutku imati više bodova apsolutno će pokušati isto kao Sena i Prost u svoje doba."

Tko išta zna o istoriji Formule 1, shvatio je poruku. Brazilac i Francuz, veliki rivali s kraja 80-ih i početka 90-ih, titule su, naime, osvajali - međusobnim sudarima. Jasna je Volfova aluzija na to kako bi se sličan scenarij mogao ponoviti i sada.

Jer, uostalom, Hamiltonu i Verstapenu to ne bi bilo prvi puta da se sudare. Kada se dve “usijane glave” kroz celu sezonu bore za svaki zavoj, teško je i izbeći da se povremeno ne “očešu”. Monca i Silverstone dva su evidentna primera, a žestoke je borbe točak uz točak bilo i u Imoli i Bahreinu.

U američkom Ostinu pre dve nedelje pretilo je da će doći do novog “bliskog susreta”, ali prve krivine su obojica prošli čisto, da bi potom Red Bul u šahovskoj partiji nadmudrio Mercedes i osigurao pobedu Holanđaninu na osnovu pametnije strategije.

Verstappen je time pobegao na 12 bodova prednosti, a pet je trka ostalo do kraja. Prvi od tih pet završnih činova velikog obračuna sledi u Meksiku. Pri tome su obojica odmah odbacila ideju da će namerno izazvati sudar ako im to donosi naslov prvaka.

"Nikad nisam osvojio titulu na taj način i nikad ne bih želeo. Ovdje sam da bih pobedio na ispravan način, a to je na temelju čiste veštine, odlučnosti i napornog rada", jasan je bio Englez da ne želi okaljati ugled skandalima ili kontroverzama.

"Ako i izgubim, onda bih takođe hteo da to bude na jednako ispravan način, dostojanstveno."

Očekivano, ništa drugačije, barem dok su mediji u blizini, ne razmišlja ni Verstapen.

"Trkaću ću se jednako oštro kao Luis i kao svaki drugi vozač i, naravno, pri tome biti što je pošteniji moguće. Što se tiče prošlosti i istorijskih borbi prijašnjih vozača, na to se ne obazirem. To je u prošlosti, fokusiram se samo na stazu, tamo želim dati najbolje od sebe kako bih pobedio svog rivala. To je način kako se osvajaju titule."

Prognoze i brojke zasad idu u korist Verstapenu, ali iskustvo je ono što daje šansu Hamiltonu. Sedam je puta osvajao naslove, pokoji je stigao upravo nakon celogodišnje borbe (2008, 2017.), a makar je neke i izgubio na sličan način (2007, 2016.), puno bolje od Maksa zna kako se ponašati i što činiti kada dođu presudni trenuci.

"Već sam dugo tu i svašta sam prošao. Znam i da Maks već dugo želi naslov, a nije ga još osvojio i znam kakav pritisak sa sobom nosi to kad juriš za svojim prvim naslovom. No, nisam očekivao ništa manje od Maksa", rekao je Mercedesov vozač koji možda nije spreman sudariti se na stazi, ali je očito spreman u psihološkim igricama izvan staze natovariti još malo tereta na leđa 24-godišnjaka.

Tereta kojeg Red Bullov adut odbacuje.

"Volim ovo čime se bavim i zato nemam pritisak. Uostalom, nije da sam prvi put u borbi za titulu, jesam u Formuli 1, ali ne i prvi put u životu. A stvar je svugdje uvek ista, trebaš pobeđivati. Ja sam to uspešno radio u prošlosti i stremim to ponoviti i ovde."

Jutranji. hr

Komentari