(FOTO) UEFA I ČEFURIN SE IZJASNILI O ZAJEDNIČKOJ LIGI! Šta će na ovo reći Zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk, Željo, Vardar…

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • (FOTO) UEFA I ČEFURIN SE IZJASNILI O ZAJEDNIČKOJ LIGI! Šta će na ovo reći Zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk, Željo, Vardar…

Prvi čovek evropskog fudbala Aleksandar Čeferin je stavio veto na plan Holanđana i Belgijanaca o ideji o zajedničkoj ligi holandskih i belgijskih klubova, popularna “BeNeLiga”

Čeferin je posle sastanka sa predstavnicima belgijske Pro lige i generalnim sekretarom holandskog saveza Gajsom de Jongom poručio da ne prihvata njihove predloge i uslove.

Tačka sporenja su evropske vize. Holandsko i belgijsko prvenstvo trenutno imaju po pet mesta u evrokupovima. Nijedna strana ne želi da ih se odrekne ulaskom u zajedničku ligu. Holanđani i Belgijanci žele da igraju zajedničku ligu ali da zadrže po pet evropskih viza. To je ukupno 10 mesta u evrokupovima za jednu ligu što je Čeferin bez razmišljanja odbio uz obrazloženje da nijedna liga ne može da ima toliko evropskih kvota.

Četiri najjače lige imaju po sedam predstavnika u Evropi i ne dolazi u obzir da se pojavi neko slabije takmičenje sa više predstavnika u evrokupovima. Primera radi, Francuska koja je daleko veće i bitnije tržište od Belgije i Holandije, ima šest mesta. Iako je sa 67 miliona stanovnika više nego duplo veća od Belgije i Holandije zajedno (28 miliona). Sve to su parametri kojima se vodi UEFA i nema nameru da zbog Holanđana i Belgijanaca ugrozi ceo jedan sistem koji stabilno funkcioniše.

Najveći zagovornici ideja su belgijska G5 grupa koju čine Anderleht, Genk, Gent, Briž i Standard i kojoj ide 45 odsto svih sponzorskih prihoda u belgijskom fudbalu. Ali, žele jače takmičenje i napravili su biznis plan prema kojem bi klubovi u BeNeLigi delili sumu od 400.000.000 evra godišnje na osnovu plasmana.

SD

Komentari