UEFA OPET ŠOKIRALA ZVEZDU I PARFTIZAN! Napravila je velike promene u formatu Lige šampiona i Lige Evrope - novo takmičenje kreće već....

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • UEFA OPET ŠOKIRALA ZVEZDU I PARFTIZAN! Napravila je velike promene u formatu Lige šampiona i Lige Evrope - novo takmičenje kreće već....

UEFA je zvanično objavila da će od sezone 2024/2025 doći do velikih promena u formatu najvećih evropskih takmičenja.

Glavne promene će biti te da više neće biti ulazaka po osnovu nacionalnih koeficijenata, kao i da će biti više učesnika, recimo u Ligi šampiona gde ćemo imati 36 umesto dosadašnja 32 kluba. Svih 36 klubova biće rangirano na jednoj tabeli, iako neće igrati svako sa svakim.

Svaki klub igraće osam utakmica, po četiri kod kuće i na strani.

Biće dakle, 10 "evropskih nedelja", kako su nazvane – osam za LŠ (umesto dosadašnjih šest) i dve dodatne za Ligu Evrope i Ligu konferencije.

Prvih osam timova na zbirnoj tabeli ide direktno u osminu finala, dok će timovi rangirani od devete do 24. pozicije u dvomeču baraža odlučivati o preostalih osam učesnika osmine finala.

Slične promene će važiti i za Ligu Evrope (osam utakmica u grupnoj fazi) i Ligu konferencije (šest utakmica u grupnoj fazi), a obe će umesto dosadašnja 32 kluba brojati po 36 učesnika.

UEFA je u ponedeljak počela ove pregovore u Madridu, a nastavila ih u utorak i potom zvanično objavila da će doći do drugačijeg izgleda, pre svega, njenog najvećeg takmičenja.

Mesto više u Ligi šampiona dobiće peta zemlja na UEFA rang listi, što je već godinama Francuska, ali se Portugalija približila rezultatima poslednjih godina.

Drugo će stići kroz "šampionski put" kvalifikacija, gde će umesto četiri dosadašnja, ubuduće pet ekipa trasirati put do elite.

Nova dva mesta dobiće najjače lige Evrope, odnosno dva kluba koji bi prema koeficijentima samo iz prethodne sezone (dakle, ne iz ukupnog petogodišnjeg zbira), a koji kroz domaće okvire nisu obezbedili plasman, igrali u Ligu šampiona.

To bi, recimo, u ovom trenutku i po trenutnom stanju, bili Totenhem i PSV.

Podsećamo, ovaj sistem krenuće od sezone 2024/2025, odnosno, tek za dva leta.

Mediji

Komentari