NA POMOLU AFERA NEVIĐENIH RAZMERA, FRANCUZI DOPINGOVANI NA SP U RUSIJI! Galski petlovi, ali i PSŽ na meti Antidoping agencije!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • NA POMOLU AFERA NEVIĐENIH RAZMERA, FRANCUZI DOPINGOVANI NA SP U RUSIJI! Galski petlovi, ali i PSŽ na meti Antidoping agencije!

Svetska antidoping agencija (WADA) istražuje ekipu PSŽ, ali i francusku fudbalsku reprezentaciju koja je u finalu Svetskog prvenstva u Rusiji prošle godine pobedila Hrvatsku 4:2!

Istražitelji sumnjaju kako su 'tricolori' u finalu koristili - za sada - sumnjive stimulanse koji su u ovom trenutku opasno na granici (ne)dozvoljenih sredstava

Svet fudbala mogla bi uzdrmati doping afera neviđenih razmera, a u nju bi - ni kriva ni dužna - mogla biti uvučena i hrvatska fudbalska reprezentacija!

Pre nekoliko dana u javnost su procurile informacije kako Svetska antidoping agencija (WADA) pomno istražuje PSŽ zbog korišćenja 'sumnjivih stimulativnih sredstava' uoči utakmica! Pokazalo se kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojevremeno patentirala američka vojska, a poslednjih se godina mogu slobodno kupiti na tržištu.

Radi se o žvakaćim gumama bez šećera koje su obogaćene B vitaminom te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina! Fudbaleri ih konzumiraju petnaestak minuta pre početka utakmice jer je to idealno vreme za apsorpciju 'stimulansa' iz žvakaće koji aktiviraju živčani sistem i smanjuju osećaj umora!

Prednost ovih žvakaćih guma je u tome što kofein iz njih počinje delovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije istog u energetskim napicima ili kafi treba i do pola sata da počne delovati.

Zbog svega toga WADA pomno prati PSŽ jer je ovaj proizvod u 'sivoj zoni', za sada je legalan, ali... Sve je kulminiralo prošlog tjedna nakon što je na Parku prinčeva u 1. kolu Lige šampiona PSŽ 'razmontirao' Real Madrid 3:0. Krenule su glasine i klupko se počelo odmotavati.

Istraga antidoping agenata došla je do zabrinjavajućih informacija. Ove su se žvakaće gume u Francuskoj pojavile pre nekoliko godina, prvi su ih počeli koristiti igrači Monaka koji je - možda zahvaljujući i njima - osvojio naslov prvaka 2017. godine. A kako je istraga napredovala stizali su još skandaloznije informacije.

Tako je otkriveno da su francuski fudbaleri na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine igrali 'pod dopingom'. Naime, za takmičenje su imali 120 paketa dotičnih žvakaćih guma i gotovo je sigurno da su se neki od igrača tim stimulansom 'pucali' pre finala u kojemu su pobedili Hrvatsku 4:2!

Za sada je otkriveno da su Francuzi iste žvakaće gume koristili i na EP-u 2016. godine, a sve na zahtev Blaisea Matuidija koji ih je 'preporučio' čelnicima Saveza i stručnom timu reprezentacije.

Sada je slučaj pod istragom Svetske antidoping agencije i čeka se njihov zaključak radi li se o dopingu ili 'samo' stimulativnom sredstvu koje je negde 'na granici' (ne)dozvoljenog.

Tportal.hr

Komentari