LJUDI, KAKAV JE VLAHOVIĆ IGRAČ! ORLOVI DOBILI AZERE, NA REDU JE FINALE SA PORTUGALOM! Lakši deo posla je obavljen, sada srce na teren pa šta nam Bog da!

    foto: Fotoilustracija/FSS
    Podeli
  • LJUDI, KAKAV JE VLAHOVIĆ IGRAČ! ORLOVI DOBILI AZERE, NA REDU JE FINALE SA PORTUGALOM! Lakši deo posla je obavljen, sada srce na teren pa šta nam Bog da!


Fudbalska reprezentacija Srbije je savladala Azerbejdžan sa 3:1 (1:1) u veoma zanimljivom, a na momente i dramatičnom meču pretposlednjeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Junak pobede bio je Dušan Vlahović, koji je dao prva dva gola (za 1:0 i 2:1), a pritom i izborio jedanaesterac za "orlove", koji su u 45. minutu doživeli šok, usled primljenog pogotka zbog velikog kiksa golmana Predraga Rajkovića. Konačan rezultat, sedam minuta pre kraja, iz jedanaesterca je postavio Dušan Tadić.

Ovim trijumfom, izabranici selektora Dragana Stojkovića dočekuju 14. novembar i poslednji meč, s prvakom Evrope, Portugalijom, sa 17 bodova, dok Kristijano Ronaldo i saigrači imaju jedan bod manje, ali i meč manje.

Tri dana pre utakmice sa "orlovima", šampioni kontinenta (koji su danas dobili Luksemburg sa 5:0) će gostovati Republici Irskoj, pa sa Srbijom odlučivati ko će biti pobednik grupe i direktno se plasirati na Mundijal, a ko će kao drugoplasirani morati u baraž.

Što se meča s Azerbejdžanom tiče, Piksi je rešio da prilično "promeša karte". U odnosu na nedavnu utakmicu s Luksemburgom, u startnoj postavi nije bilo Strahinje Pavlovića (menjao ga Stefan Mitrović), nije bilo u veznom redu ni Gudelja, Đuričića i Tadića, kao ni Aleksandra Mitrovića u napadu, a šansu od prvog minuta su dobili Grujić, Lukić, Lazović i Luka Jović, koji su sa Rajkovićem, Veljkovićem, Nastasićem, Milinkovićem Savićem, Kostićem i Vlahovićem čini jedanaestorku.

I, njoj je prilično dobro išlo, jer su se šanse stvarale (i stative u dva navrata pogađale - Vlahović, pa defanzivac Hagverdi), a i stiglo se do vođstva: u 28. minutu je pomenuti Haghverdi shvatio da ne može da zaustavi Dušana Vlahovića nikako drugačije do povlačenjem s leđa, a kako je to uradio u svom kaznenom prostoru, dosuđen je penal.

Svoj prvi gol na meču napadač Fiorentine je postigao tada, ali drugi je doneo daleko veću radost. Jer, u međuvremenu se desio veliki kiks.

Kada se očekivao kraj prvog poluvremena, golman Predrag Rajković je poželeo da predribla jednog igrača rivala, to je uspeo, ali je lopta počela da mu beži. I, umesto da je šutne kako zna i ume, krenuo je da dribla i drugog suparnika, ali se tu preračunao. Loptu su osvojili Azerbejdžanci, a Mahmudov, neometan, poravnao rezultat.

Ipak, nije se dugo posle predaha čekalo na novu radost među srpskim ljubiteljima fudbala. Igrao se 52. minut kada je Milinković Savić uputio udarac a golman Magomedalijev je loptu skrenuo ka prečki. Kako se ona odbila od nje u korner, u nastavku je došlo do vođstva "orlova":

Lazović je posle kornera odlično šutirao sa 20-ak metara, golman rivala na kratko odbio loptu, a ka njoj prvi dotrčao Vlahović i vratio prednost Piksijevoj ekipi.

Briljirao je u tim momentima naš 21-godišnji napadač, stvorio još tri šanse u narednih 6-7 minuta, izveo i atraktivne makazice, ali je Magomedalijev ostao nesavladan, baš kao i kada je rezervisti Aleksandru Mitroviću odbranio zicer.

Ipak, odlični golman gostiju je matiran još jednom, i to nakon što je njegov saigrač Medvedev igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a Dušan Tadić, koji je šansu dobio s klupe za rezerve, savršeno izveo jedanesterac - poslao je loptu u gornji desni ugao, dok je nemoćni čuvar mreže ostao na svom mestu.

Time je počela da spušta zavesa na ovu uzbudljivu fudbalsku predstavu, u kojoj je Srbija izvela čak 22 udarca, od čega devet u okvir gola, a nema sumnje da nas istinski spektakl tek čeka - i to 14. novembra u Lisabonu.

Komentari