PORTUGALCE BOLI GLAVA, SRBI VLADAJU EVROPOM! Imamo gol-mašine Mitrovića i Vlahovića, a iza njih profesora fudbala Tadića!

    foto: Fotoilustracija/FSS
    Podeli
  • PORTUGALCE BOLI GLAVA, SRBI VLADAJU EVROPOM! Imamo gol-mašine Mitrovića i Vlahovića, a iza njih profesora fudbala Tadića!

Dovoljno je samo naglas izgovoriti njihova imena - Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović i svima će na prvu loptu biti jasno da su učinili to ponovo. Postigli su golove za Fulam, odnosno Fiorentinu. Ali, ovoga puta su maestralne partije krunisali het-trikom što ih je dovelo u centar pažnje evropskih medija i zadalo glavobolju Portugalcima.

Trlja ruke selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, pod čijom komandom će Orlovi izleteti na stadion „Žoze Alvalade" 14. novembra u Lisabonu.

Činjenica je da ima dve nedelje do meča odluke Portugalije i Srbije, koji bi trebalo da odlučuje o tome ko će direktno otići na Mundijal u Kataru naredne godine, ali i te kako raduje atomska forma u kojoj se nalaze dva prva špica našeg nacionalnog tima Mitrović i Vlahović.

Mitrogol je još jednom pokazao da je rođeni lider, heroj Fulama. Nastavio je Srbin rođen u Smederevu da teroriše protivničke mreže u Čempionšipu, i sa nova tri pogotka „torpedovao" je u derbiju Vest Bromvič Albion (3:0), čime se osamio na vrhu liste najboljih strelaca sa 18 pogodaka.

Impresivno je da je Mitrović stigao do pomenute brojke na samo 15 utakmica i da je postigao identičan broj pogodaka kao svi fudbaleri Svonsija i Blekburna zajedno.

Mitrović je pre dve godine postavio lični rekord po broju golova u drugom rangu engleskog fudbala, tada je brojao do 26. As Srbije je na dobrom putu da nadmaši rekord Čempionšipa kada su golovi u jednoj sezoni u pitanju, koji se nalazi u vlasništvu Ajvana Tonija. On je kao špic Brentforda postigao 31 gol protekle sezone.

Mitrović je dosad u dresu Fulama od sezone 2018/19. postigao 59 golova na 126 utakmica, ali se ne opterećuje brojkama i u tome se ogleda tajna njegovog uspeha.

Identičan je slučaj i kada se bori za svoju zemlju, gde je apsolutni rekorder sa 43 postignuta gola.

„Volim ih sve. Svaki pogodak je drugačiji i poseban na svoj način. Ali, ukoliko bih neki morao da izdvojim, onda je to onaj moj prvi protiv Hrvatske i protiv Irske u Beogradu u martu. Fudbal je strast više nego išta drugo. Nisam opsednut statistikom i uvek je lepo kada imaš dobre brojke, ali ja fudbal igram zato što ga volim. To je ono što me tera da radim više da dajem sve od sebe. Kada prestanem da osećam strast, povući ću se", poručio je nedavno Mitrogol u intervjuu za zvanični sajt FIFA.

Nije samo Aleksandar Mitrović obeležio vikend za nama. Jedno mirno nedeljno fudbalsko popodne „zapalio" je neverovatnim talentom i ubitačnim osećajem za gol Dušan Vlahović.

Srpska gol-mašina iz redova Fiorentine nalazi se u tihom sukobu sa navijačima i upravom nakon što je odbio da potpiše novi, bogatiji ugovor, ali je to ne sprečava da strogo profesionalno odrađuje svoj posao na terenu.

Vlahović je svoj, jedinstven, a najvažnije je da je gladan! Da, gladan je golova. Nanizao je ko od šale tri pogotka u trijumfu „ljubičastih" nad Specijom (3:0) u 11. kolu Serije A.

Srbinov het-trik i osmi gol ove sezone u Seriji A, a čak 25. u kalendarskoj godini ponovo su ga lansirale na naslovne strane sportske štampe, kao i brojnih portala.

Piše Vlahović istoriju u Firenci u svojoj, verovatno poslednjoj sezoni na „Artemio Frankiju" jer je sazreo poput masline na italijanskom suncu, da pređe u neki veći klub. Juventus je tu, odmah iza ćoška i vreba Srbinov potpis.

A šta je Vlahović to uspeo da učini u nedelju popodne?! Stigao je do 25. gola u jednoj godini čime je ostavio iz sebe legendarnog Gabrijela Omara Batistutu koji je 1998. godine postigao 23 gola, dok je Luka Toni 2006. godine dao jedan više.

Trenutno je ispred Ducija samo Kurt Ronalda Harmin koji je dao 27 golova davne 1960. godine.

Imaće Vlahović priliku da nadmaši taj rezultat i to vrlo brzo, možda baš protiv svog budućeg kluba jer Fiorentina u narednom kolu Serije A gostuje Juventusu, u subotu od 18 časova.

Srbija ima pravo fudbalsko blago i puno razloga za optimizam pred najvažniju utakmicu na putu ka toliko željenom direktnom plasmanu na Svetsko prvenstvo koje će 2022. godine biti održano u Kataru.

Dragan Stojković Piksi se po dolasku na kormilo nacionalnog tima opredelio za ofanzivan fudbal, kao što je to činio dok je vodio Nagoju i Gvangdžou.

Samo, u Srbiji je to podigao na jedan znatno viši nivo jer ima daleko kvalitetnije fudbalere, a ono što posebno raduje sve koji vole i prate fudbal, je što se Piksi odvažio da Orlovi igraju sa dva špica i da budu ubitačni po protivničke odbrane i golmane.

Vizija i hrabrost su brzo nagrađeni, a Srbija je profitirala dobivši pakleni tandem Mitrović - Vlahović.

Upravo bi pomenuti dvojac trebalo da predstavlja najveću opasnost po Portugaliju u tom odlučujućem susretu, zakazanom za 14. novembar u Lisabonu na stadionu Sportinga.

Nema dileme da selektora Fernanda Santoša, Ronalda i ostale uopšte ne raduje što Mitrović i Vlahović terorišu protivničke mreže, te da će vremešni štoper Porta Pepe i najbolji fudbaler Premijer lige u prethodnoj sezoni Ruben Dijaš, komandant Sitijeve odbrane, biti u velikom problemu, kada se naspram njih nađu srpske gol-mašine Mitrović i Vlahović, a iza njih profesor fudbala Dušan Tadić.

Sputnjik


Komentari