UH, OVO JE BAŠ, BAŠ UŽASNO! EVO GDE IDU ORLOVI! Imigranti u Kataru rade za 12 funti DNEVNO gradeći stadione za Mundijal i UMIRU na vrućini!

    foto: FSS
    Podeli
  • UH, OVO JE BAŠ, BAŠ UŽASNO! EVO GDE IDU ORLOVI! Imigranti u Kataru rade za 12 funti DNEVNO gradeći stadione za Mundijal i UMIRU na vrućini!

Izrabljivanje radnika koji pripremaju fudbalske objekte za Mundijal naredne godine, baca senku na najveću fudbalsku smotru

Cela planeta željno iščekuje Svetsko fudbalsko prvenstvo naredne godine u Kataru, kao i Srbija koja je obezbedila plasman pobedom nad Portugalom u Lisabonu.

Međutim, uslovi u kojima rade ljudi koji su zaslužni da sve bude spremno za ovaj događaj su, malo je reći katastrofalni, prenosi Daily Mail.

Radnici imigranti u Kataru za svoj 11-časovni dnevni rad gradeći velelepna fudbalska zdanja u ovoj arapskoj zemlji, dobijaju oskudnih 12 funti!

Sat vremena putuju do posla autobusom, put im je neplaćen i nazad do kampa koji se nalazi na severu, dakle dva sata. Trenutno je većina Dohe, glavnog grada Katara iskopana, a radnici imaju problem i sa vrućinom. Kleče na suncu, postavljajući kamene pločnike oko stadiona Lusail, mesta gde će se igrati finale prvenstva sveta.

Imaju jedno mesto za predah, veličine jedne male autobuske stanice. Zbog vrućine, veliki broj je i smrtnih slučajeva. Podaci govore o 5.927 umrlih u periodu od 2011. do 2020. godine, dok je pakistanska ambasada u Dohi dodala još 824 žrtve u istom periodu.

Jedan 34.godišnji radnik umro je u snu nakon što je radio na otvorenom oko 10 sati na toploti od 39 stepeni.

Dodatni problem je što radnici ne mogu da napuste posao kao ni zemlju bez dozvole svog poslodavca. Reakcija kontroverznih poslodavaca u Kataru protiv pokušaja da se radnicima da takvo osnovno pravo znači da se neke ranije zloupotrebe ponovo pojavljuju.

Zaposleni moraju da pokažu potvdru "bez prigovora" od svog prethodnog poslodavca pre nego što odu. Nesavesni poslodavci zarađuju od prodaje ovih formulara.

Sve ovo govori o neobjašnjivom delu kontroverznog katarskog prvenstva sveta. Kako jedna moderna zalivska država koja je potrošila milijarde na takmičenje koje traje 28 dana, ne može da obezbedi normalne i krajnje humane uslove za rad onima koji se trude da sve mukotrpne radove završe pre starta najveće fudbalske smotre?!

KATAR ZASLUŽUJE BOLJE!

Teški uslovi u kojima rade imigranti iz Nepala, Indije, Pakistana i drugih azijskih zemalja u Kataru traje decenijama. Natpis koji opisuje surovu stvarnost i loš odnosi imigrantskih radnika i države Katar nalazi se na tablama koje prikazuju imovinu, maloprodaju i trotoare za koje se Doha iskopava i glasi: "Katar zaslužuje bolje!". Čini se da se ovaj moto odnosi samo na bogate Katarce.

KATARSKA VLADA NEGIRA OČAJNE USLOVE

U saopštenju katarske vlade navodi se da ona odbacuje tvrdnju da reforme rada nisu dovele do promena na terenu za stotine hiljada radnika migranata.

- Katar je pojačao svoje mere sprovođenja kako bi zaštitio radnike i krivično gonio poslodavce koji se ne pridržavaju zakona. Posvećeni smo zajedničkom angažovanju sa međunarodnim partnerima i kritičarima radi daljeg poboljšanja standarda za sve radnike migrante u Kataru, navodi se u saopštenju.

Kurir/Daily Mail

Komentari