ZVEZDA I PARTIZAN SE SPREMAJU ZA PRELAZNI ROK: KO DOLAZI, A KO ODLAZI? O njima se priča, oni su i blizu i daleko!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ZVEZDA I PARTIZAN SE SPREMAJU ZA PRELAZNI ROK: KO DOLAZI, A KO ODLAZI? O njima se priča, oni su i blizu i daleko!

Kakav prelazni rok se očekuje u Ljutice Bogdana, a kakav u Humskoj i mogu li "večiti" ponovo sa stignu do Lige šampiona i Lige Evrope

Pandemija koronavirusa u velikoj meri je zakomplikovala situaciju u svetu sporta, fudbala pre svega. I dok su se takmičenja u košarci, vaterpolu i tenisu redom otkazivala, čelni ljudi UEFA i većine saveza bili su strpljivi i čekali svoj momenat.

Ušli smo u mesec jun, kada se mahom nastavljaju svi oni šampionati koji to nisu učinili još ranije, poput srpske LingLong Superlige. Englezi, Italijani, Španci, svi će uskoro na terene i u nove borbe za trofeje i mesta koja donose plasman u Evropu, ali i ona koja garantuju prvoligaški status.

Plan je takav da sve sva najjača prvenstva Evrope kompletiraju do početka avgusta, a onda kreće ono najbolje - završnica Lige šampiona. Problem i dalje predstavlja lokacija odigravanja novoizabranog fajnal-fora, koji će premijerno biti prisutan u sklopu elitnog takmičenja, a razlog je opet dobro poznat. Virus Covid-19. Istanbul je lokacija finala, a indicije govore da će se i polufinalisti tu nadmetati. Ipak, pojavljuju se i informacije o Lisabonu i fajnal-ejtu, ali da ne komplikujemo, to nije tema.

Naredne poteškoće prolongiranja sezone leže i u tome da i dalje nije definitivno određen početak i kraj prelaznog roka na Starom kontinentu, odnosno od kog momenta će fudbaleri moći da menjaju sredinu. Plan, koji bi i trebalo da bude sproveden u delo, je taj da to bude od 1. septembra do 5. oktobra, kada bi većina mogla da bude na minimalnom odmoru između dve sezone. Ako ga i bude.

Podsetimo, ti datumi su već skoro 20 godina zacrtani za letnji period od 1. jula do 31. avgusta, ali u novonastaloj situaciji, to bi se kosilo sa završnicama tekućih sezona i nastao bi haos.

Ipak, neće svi proći bez tog, nazovimo haosa. Jer, iako će se Liga šampiona završiti 29. avgusta utakmicom na Ataturk stadionu, kvalifikacije za 2020/21 počeće znatno ranije i prvi put u istoriji imaćemo situaciju da se uporedo igraju dve sezone elitnog takmičenja.

Sve se to isto odnosi i na Ligu Evrope.

I tu dolazimo do ključnog problema za srpske timove, u ovom momentu sigurne Crvenu zvezdu i Partizan. S kojim snagama će napasti mesto u evrokupovima i koliko vremena će imati da se spreme za te izazove?

Zbog obaveza u Evropi, preciznije kvalifikacijama, ideja je da celokupno naredno prvenstvo Srbije počne gotovo u planiranom terminu i pre koronavirusa, krajem jula, što znači da će pauza između dve sezone trajati svega mesec dana. Igrači će, primera radi, za konkretan odmori imati maksimalno sedam dana.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, tu su stvari znatno komplikovanije. Odnosno, već sada ima mnogo više nagađanja i očekuju se značajne promene u igračkom kadru u narednom periodu.

Ono što je isto kao i na drugoj strani Topčiderskog brda, to je destinacija priprema. Treninge pred novu sezonu i start kvalifikacija za Ligu šampiona, po najavama sredinom avgusta, crveno-beli će obavljati na Divčibarama. Dakle, u neposrednoj blizini Beograda.


I prethodnih godina, Zvezda je deo priprema obavljala u Srbiji, uglavnom na Zlatiboru, a ovoga puta će usled pandemije koronavirusa ceo period odraditi na planini oko 120 kilometara udaljenoj od glavnog grada.

Ko će se naći u autobusu početkom jula, to je trenutno upitno.

Evidentno je da crveno-beli nisu pogodili sa strancima prošlog leta i da ih to skupo košta. Činjenica, Mateo Garsija je postigao neke važne golove, pre svih onaj u Bernu, ali se više očekivalo od momka plaćenog oko dva miliona evra.

Ako se pozitivne strane Argentincu mogu naći, to je teško reći za trio Van la Para-Žander-Kanjas. Dvojica su već napustila klub, Holanđanin i Brazilac traže nove sredine, dok je Španac i dalje tu i neizvesna je njegova sudbina.

Na spisku loših investicija je i Tomane. I tu dolazimo do gorućeg problema. Ko će biti u špicu Zvezde naredne sezone?

Tomane, Pavkov i Boaći, teško je reći da u ovom momentu imaju kvalitet za ciljeve kluba, a to je grupna faza nekog evropskog takmičenja. Iako su crveno-beli dve godine u nizu igrali Ligu šampiona, sportski direktor tima, Mitar Mrkela, nedavno je izjavio da bi bio zadovoljan i Ligom Evrope.

Ko umesto njih? Sigurno je da Mrkela i saradnici ne sede skrštenih ruku, ali njegove skorašnje reči navode nas da imena koja su „procurila" do javnosti nisu tačna.

Prvi na, navodnom, spisku je Slobodan Tedić. Talentovani napadač Mančester Sitija i dalje je član Čukaričkog, a za njega još nema uslova da zaigra na „Etihadu". Najskuplji fudbaler tima sa Banovog brda će i naredne godine na pozajmicu, ali nije realno da to ponovo bude u Srbiji, već su Holandija i Belgija konkretnije opcije.

Iako se opekla dovođenjem Tomanea, Zvezda izgleda ne odustaje od Portugala kao obećane destinacije za novog špica.

U startu se pojavilo ime Andersona Silve, člana Familikaa. Kako je taj klub najprijatnije iznenađenje Primeire i on je brzo otpisan kao preskup za šampiona Srbije.

Naredni na listi i znatno pristupačniji je Andre Luis. On nastupa za Šaves, portugalskog drugoligaša i nije toliko poznat. Ipak, učinak ovog Brazilca u dresu svog kluba nije zanemarljiv, s obzirom na to da je u dve sezone postigao preko 20 golova. Ima aktivan ugovor, ali pošto Šaves nije uspeo da se vrati u elitu, sve su šanse da će promeniti sredinu.

Dolazimo, potom, do onih realnijih rešenja. Prvi novajlija na „Rajku Mitiću" trebalo bi da bude Srđan Spiridonović, ofanzivac poljskog Pogona. Rođen je u Beču i ima klauzulu u ugovoru koja kaže da svako ko ponudi 300.000 evra može da ga „vodi". Spiridonović je bio među najučinkovitijim igračima svog tima ove sezone. U poljskim medijima već kruže priče da ne želi da igra za Pogon, nego se čuva za Zvezdu, pa je transfer više nego izvesan.

Zatim, tu je i vezista Inđije, Mihajlo Banjac. Ponikao je u klubu, ima 20 godina, gol i dve asistencije ove sezone i zapao je "za oko" skautima iz Ljutice Bogdana.

Naravno, nisu u planu samo dolasci, nego i odlasci. Ono što brine navijače crveno-belih je najava prvog čoveka kluba, Zvezdana Terzića, da će ekipu napustiti neko iz trija talentovanih igrača Gavrić-Nikolić-Petrović, a čini se da je naizvesniji odlazak poslednjepomenutog. Na poziciji zadnjeg veznog Zvezda ima Dušana Jovančića, oporavljenog Sekua Sanoga i nova šansa mogla bi da se ukaže Milošu Vuliću, pa se tu vidi prostor za prodaju Njegoša Petrovića, od koje može u velikoj meri da se popuni budžet.

U taboru kluba iz Ljutice Bogdana „bura" će biti gotovo neizbežna.

Ako uzmemo Partizan za primer, plan je već napravljen. I pre pandemije virusa Covid-19 zactano je bilo da destinacija letnjih priprema bude Zlatibor, tačnije da se ne izlazi iz države. Problem može predstavljati činjenica da neće biti kvalitetnog rivala za trening-utakmice, ali o tome će tek biti reči.

Ono što je takođe poznato, kada je Humska u pitanju, je i roster sa kojim će raspolagati Savo Milošević tokom leta i naredne sezone. Velike rasprodaje neće biti, bar su takve najave, s obzirom na to da je budžet u određenoj meri popunjen prodajom Strahinje Pavlovića Monaku za 10 miliona evra. Naravno, u slučaju „nepristojne" ponude za nekog od pojedinaca, princip bi mogao sa promeni.

Među takve spadaju Sejduba Suma, koji i dalje privlači pažnju, ali i Filip Stevanović, vrlo verovatno novi najskuplji fudbaler u istoriji Srbije. S njim je situacija specifična, pošto su navijači crno-belih do pojave koronavirusa bili bezbrižni, jer tek u septembru puni 18 godina, pa nije postojala ni mogućnost da napusti klub bar do naredne zime. Sada, sa izvesnom promenom termina prelaznog roka, postoji način da on ode iz Humske kao punoletan fudbaler, ali to je trenutno samo teorija.

Nije tajna da su na kraju prošle godine u Partizanu imali ponude za praktično sve igrače, ali da je napravljen dugoročni plan od kog se, za sada, ne odustaje.


To potvrđuju i novi ugovori na JNA. Bojan Ostojić je produžio saradnju, čeka se potpis Nemanje Miletića, dok je pokrenuta i „operacija" Saša Zdjelar, sa ciljem da se zadrži još nekoliko godina u klubu. Od novajlija tu će biti talenti iz omladinske škole kao i svake sezone, ali i Denis Stojković, italijanski đak, koji je uverio ljude u Partizanu da zaslužuje mesto u timu.

Kada govorimo o konkretnim pojačanjima, pošto nema velikih prodaja, neće biti ni pompeznih dolazaka, osim jedne pozicije.

Naravno, to je mesto štopera, upražnjeno odlaskom Pavlovića. Kako stvari stoje, tu "rupu" će popuniti velika želja Sava Miloševića, Maki Banjak iz ljubljanske Olimpije. Pregovori su postojali i zimus, čak su i predstavnici slovenačkog sastava bili u Beogradu, ali su tražili previše. Pisalo se o čak dva miliona evra, a sada je cena četiri puta manja. Banjak bi trebalo da potpiše višegodišnji ugovor, ima 24 godine, ponikao je u akademiji Samuela Etoa, a doškolovao se u Barseloninoj La Masiji. U pitanju je kamerunski reprezentativac.

Za ostala mesta u timu postoje samo nagađanja. Jasno je da Vladimir Stojković ulazi u pozne igračke godine, pa su tako krenule i spekulacije o promeni na golu. Pominjao se Atalantin Boris Radunović, kao i Voždovčanin Marko Ilić, najtalentovaniji golman Superlige.

Kako Objektiv saznaje, on neće u Humsku, već se seli u Belgiju. Generalno, „bura" bi trebalo da izostane ovog leta u Partizanu.

Objektiv.rs


Komentari