(ANALIZA) FUDBALERI UGLEDAJTE SE NA RUKOMETAŠE, napravili su regionalnu ligu i SAD VLADAJU EVROPOM!

    foto: fotoilustracija
    Podeli
  • (ANALIZA) FUDBALERI UGLEDAJTE SE NA RUKOMETAŠE, napravili su regionalnu ligu i SAD VLADAJU EVROPOM!

Regionalna fudbalska liga večna je tema na prostorima bivše Jugoslavije, Jedni su za, drzgi proriv. Da li je uopšte moguća regionalno fudbalsko takmičenje kroz prizmu regionalne rukometne lige bavio se Hrvatski večernji list!

Njihovu analizu prenosimo u celini!

Iako je regionalna rukometna SEHA Gazprom liga svake godine od njenog pokretanja beježila rast, 2019. je zapravo njena zlatna godina jer je osim širenja na ogromna tržišta Rusije i Kine stekla epitet jedne od najjačih u Evropi i samim sastavom sudionika. Sama činjenica da u njoj sudjeluju poslednji finalisti Lige prvaka Vardar i Veszprem dovoljno govori o njenoj snazi koja je privukla i novog partnera – Sportsradar. Svetsku kompaniju koja će imati nadzornu ulogu, a ima bogato iskustvo suradnje s brojnim sportskim savezima i organizacijama poput Fife, Uefe, EHF-a, Američkog nogometnog saveza, NFL-a, NHL-a, NBA te brojnih ragbi i kriket organizacija i takmičenja. Ugovor je potpisan na festivalu sporta u Poreču, u sportskoj dvorani Žatika.

Veliki sportski festival bio je prilika i za panel-diskusiju na temu „Koliko je regionalna rukometna liga podigla konkurentnost klubova koji u njoj sudjeluju“.

– Volim istaći da regionalna SEHA Gazprom liga nema alternativu na ovom našem prostoru koji smo mi ove godine dodatno proširili na daleka tržišta. Što nam je to donelo? Otkriću vam samo jedan podatak. Prvu utakmicu kineskog kluba u našoj ligi pratilo je 700.000 ljudi što je nama do sada bio nezamisliv podatak – otkrio je Siniša Ostojić, direktor takmičenja.

Mnogi su uverenja da nije pokrenuta ta liga, nikad skopski Vardar ne bi postao dvostruki prvak EVrope. To je i lako dokazivo. Uz dužno poštovanje Makedoncima na entuzijazmu u rukometu, samo utakmice u vlastitoj nacionalnoj ligi ne bi bile dovoljna priprema za oglede s najvećim evropskim suparnicima, a kamoli za pobede nad njima. Pogotovo sa sastavom koji ni iz daleka nije bio najjači u Evropi.

– Ekipa Vardara je utakmicama protiv jakih klubova stekla iskustvo za dvoboje u Ligi prvaka, njima je jednostavno priprema za najjače momčadi u Evropi značajno time ojačana – istaknuo je Božidar Đurković, član izvršnog odbora Evropskog rukometnog saveza (EHF) i jedan od najzaslužnijih što je liga pokrenuta.

– U Srbiji je postala stvar prestiža plasirati se u SEHA ligu. Ove godine značajan je i porast broja gledalaca na utakmicama.

Tome je pogodovao i povratak u ligu tradicionalnih rukometnih sredina poput makedonske Bitole ili Šapca. Štaviše, klubove iz regije povukla je želja za kvalitetnim pariranjem pa je start lige doneo i iznenađujuće rezultate novosadske Vojvodine.

O ozbiljnosti lige nešto je rekao i predstavnik Sportsradara Vladimir Jarić.

– Kad sam prvi put otišao na utakmicu SEHA lige u Beogradu, u vreme kad je još Partizan igrao, ostao sam šokiran kad sam shvatio da me niko neće pustiti samo tako, već da mi je potrebna akreditacija. Još kad sam ekoliko je ozbiljna organizacija utakmice s celim programom, nazvao sam glavne ljude iz Sportsradara i rekao im da imamo ozbiljnu ligu s kojom bi se trebalo povezati – rekao je Jarić.

On poručuje da model ove regionalne rukometne lige može biti jako dobar „key study“ za eventualnu regionalnu fudbalsku ligu koja je večna tema u sportskoj javnosti.

Liga je u početku imala velike muke da se probije do TV ekrana, a sad ima 80 utakmica u HD rezoluciji po sezoni. I dovoljno je snažna da bude odskočna daska za vrhunske rezultate.

– Liga je dobra, ekipa koja radi u njoj je dobra, kao i klubovi te federacije koje su dobro prepoznale da bi bez takve lige rukomet u našim ligama bio u ozbiljnim problemima. Nameravamo i dalje rasti – zaključio je Ostojić.

Večernji/Teleks.info

Komentari