ZBOGOM LEGENDO! PREMINUO JURICA JERKOVIĆ, LEGENDA HAJDUKA I SFRJ - njemu su se 'klanjali' i Maradona i Pele!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ZBOGOM LEGENDO! PREMINUO JURICA JERKOVIĆ, LEGENDA HAJDUKA I SFRJ - njemu su se 'klanjali' i Maradona i Pele!

Igrao je s Maradonom i Peleom, s bilima osvojio tri naslova prvaka Jugoslavije i odigrao više od 500 utakmica...

Jerković (70) je izgubio bitku sa teškom bolešću u Splitu. Bio je jedan od najvećih fudbalera u istoriji Hajduka, ali i bivše SFRJ - legendarna 'desetka'.

Jerković je fudbal počeo igrati u rodnom gradu, a za Hajduk je za 10 godina odigrao (zajedno s prijateljskim utakmicama) 529 mečeva, a dao je i 219 golova. Sa "bijelima" je triput bio prvak Jugoslavije, osvojio i pet nacionalnih kupova i to zaredom od od 1972. do 1977. što je tada bio apsolutni svetski rekord.

Bio je deo neponovljive generacije pod vodstvom Tomislava Ivića koja je u to vreme bila jedna od najmoćnijih u ovom delu Europe. Igračku karijeru nastavio je u Švajcarskoj. Sedam godina branio je boje Ciriha u kome je sakupio 205 nastupa i zabio 54 gola, a onda 1987. karijeru završio kao igrač Lugana.

Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije odograo je 43 meča (šest golova), bio je član reprezentacije na svetskim prvenstvima 1974. i 1982. godine, ali i na Evropskom prvenstvu 1976. godine.

Po završetku igračke karijere Jerković je bio prvi sportski direktor Hajduka od 1988. do 1990. godine. Legendi Hajduka je 1979. godine pripla i čast da postavi kamen temeljac za novi Hajdukov stadion na Poljudu. .

Kolika je Jerković bio veličina od igrača, pokazuje i to što je igrao i sa Maradonom i sa Peleom. Još 1971. godine zaigrao je za Jugoslaviju na oproštajnoj utakmici Pelea u Rio de Janeiru, i tada dao gol za konačnih 2:2. I to, verovali ili ne, pred gotovo 200.000 gledalaca. Sa Diegom Maradonom je zaigrao za reprezentaciju sveta 1987. godine na humanitarnom meću u Avellinu.

Jerković je tada svlačionicu dijelio još s Bonjekom, Brakcom, Antonionijem...

Jurica Jerković i Ivica Šurjak su, davnih dana, izveli penal na zanimljiv način. O tome je Jerković pričao:

- Je, ja sam doda' Šuri, ali sam mu prije toga reka', ubit ću te ako staneš... Zamislite, ja gurnem balun samo malo, a on ne potrči?! To bi bila blamaža, izviždali bi nas. Zapritija san mu, gotov si, ako ne potrčiš. A nikad ne znaš sa Šurom, svi smo se mi volili zafrkavat, a ne znaš s njim, hoće li me poslušat? Srećom, poslušao je. Ja gurnem, on utrči i zabije ga onom golmanu, kako se zvao, e, Dragan Pantelić i onda Panta trči prema sucu da gol ne vrijedi, a kako ne vrijedi. Publika je na trenutak zastala, ništa im nije bilo jasno, a onda se zaorio aplauz, delirij! Sad zamislite da sam ja balun gurnuo, a Šuro da se nije pomaka' s mista,da se nije zatrčao, ispali bi ka' budale, publika bi blenula i ne bi ništa razumila. Zviždali bi. Ovako su to bile prave ovacije. Nikad neću zaboravit.

Za Jerkovića važi i priča da je u Hajduk zamalo doveo Predraga Mijatovića i Davora Šukera...

- Kaže meni Jozić imam savjet za tebe, za Hajduk, uzmite Davora Šukera iz Osijeka i tog Mijatovića i napravit ćete čudo. Mi se odmah bacili na posao. Mijatovića je spriječio Partizan, a Šuker nas je prevario. Šuker je dolazio u Split, spavao bi kod Bare Teklića, tamo bi jeli, bili u društvu. Činilo mi se da je već naš. Da je bilo jednoga dovest, vladali bismo - ispričao je Jerković taj događaj za Slobodnu Dalmaciju.

Njegova najveća ljubav oduvek je bio Hajduk, a jednom je prilikom rekao:

- Mogu biti ponosan, bio sam pripadnik jedne od najuspješnijih generacija u povijesti Hajduka. Mi smo osvojili praktički sve, ostali smo tek bez europskog trofeja. I za time žalim. A uz gol na prepunoj brazilskoj Maracani, Jurica Jerković je s osmijehom na licu pamtio još jedan... Slobodni udarac pokojnom Bošku Kajganiću, Crvenoj zvezdi na "marakani" u Beogradu, s 30 metara u rašlje, bila je treća ili četvrta minuta zaletio sam se i zabio im. I dobili smo bome s tih 1:0, bila je to jesen, vi ćete bolje znat, e 1975., a mogli su nam oni kasnije zabit brat-bratu četiri komada, ali je Katalinić sve obranio, baš sve je u'vatio Kate - prisetio se nedavno legendarni fudbaler Hajduka i reprezentacije Jugoslavije.

24.sata/mediji

Komentari