PREMINUO LEGENDARNI PREVARANT! Ćiru Blaževića je koštao zatvora, a Zvezda ga pamti po pokušaju da joj otme titulu šampiona Evrope!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • PREMINUO LEGENDARNI PREVARANT! Ćiru Blaževića je koštao zatvora, a Zvezda ga pamti po pokušaju da joj otme titulu šampiona Evrope!

Bernar Tapi, francuski preduzetnik i političar poznat po velikom skandalu s podmićivanjem igrača dok je bio na čelu Olimpika iz Marseja, preminuo je u 79. godini nakon borbe s rakom. Tapi je ostavio za sobom duboki trag u fudbalskim vodama, pamtiće ga se dugo, ali u prvom planu bit će priča koja nije pozitivna.

Ta priča 'buknula' je dok se u Francuskoj igralo u sezoni 1992./93., kada je Marsej bio moćan i kod kuće i u Europi. Uoči utakmice protiv Valensijana, Tapi je u društvu Olimpikovog direktora Jean-Pierrea Bernesa došao do trojice Valensijanovih igrača s ponudom da igraju malo opuštenije, bez punog angažmana. Cilj dvojca bio je olakšati ekipi Marseeja posao i više predaha pre borbe za evropski klupski naslov protiv Milana.

No, sve je puklo kada jedan od trojice Valensijanovih igrača, Žak Glassman, nije primio ponuđeni mito i priču je pustio u javnost.

Zbog nuđenja mita protivničkim igračima, Tapi je osuđen i u zatvoru je proveo pola godine pre uslovnog puštanja na slobodu, a kažnjen je bio i klub iz Marseja. Olimpiku je oduzet naslov koji je osvoio na terenu, dok je u Evropi stigla zabrana nastupa u kontinentalnim natjecanjima na jednu sezonu.

Na svom fudbalskom putu, Tapi je imao posla i s hrvatskim igračima i trenerima. Važan igrač Olimpika u njegovo vreme bio je Alen Bokšić, a posebno se pamti jedna epizoda s Miroslavom Blaževićem.

Ćiru 'odveo' u zatvor

Ćiro je bio dio priče u koju ga je upleo svojim optužbama upleo Olimpikov direktor Bernes, s rečima da je legendarni hrvatski trener od kluba iz Marseja primio mito dok je bio na klupi Nantesa. Od Blaževića su tražili da utakmica njegove ekioe i Olimpika završi bez golova, a Ćiro je zbog te priče imao posla s francuskim istražiteljima i bio je 17 dana u zatvoru.

Kao serijski varalica, Tapie je poznat i Beogradu. Pričalo se da je hteo potkupiti nekoliko igrača Crvene zvezde pre finala Lige prvaka iz 1991. godine u kojem je Olimpk igrao protiv srpskog kluba. No, ta priča ostala je samo na glasinama.

Dnevno.hr


Komentari