(VIDEO) ŠKOTI SU NAS PONIZILI, RAZBILI NAS 6:1! Legendarni Nikola Nikić imao šta da kaže legendi Želje Bahtiću: "ĆUTI, FIĆO DOBRO STE PROŠLI, SUPER STE BILI DO PETOG GOLA, A ONDA STE POPUSTILI...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) ŠKOTI SU NAS PONIZILI, RAZBILI NAS 6:1! Legendarni Nikola Nikić imao šta da kaže legendi Želje Bahtiću: "ĆUTI, FIĆO DOBRO STE PROŠLI, SUPER STE BILI DO PETOG GOLA, A ONDA STE POPUSTILI...

Igrao se 77. minut prijateljske utakmice na Hempden Parku u Glazgovu. Fudbaler Arsenala Čarli Nikolas postigao je šesti gol za domaću reprezentaciju. Na semaforu je pisalo Škotska 6, Jugoslavija 1, a na tribinama ovacije. Bilo je to 12. septembra 1984. godine i jedan od najtežih poraza „plavih" u istoriji.

Upravo od tog trenutka počinje sećanje na susret koji je većina ljudi zbog katastrofalne igre davno zaboravila. Stariji ljubitelji fudbala ga, ipak, dobro pamte pre svega po nezaboravnom prenosu legendarnog radio reportera iz Zagreba Ivana Tomića koji se povremeno javljao iz Glazgova. Kada se mreža Stojića zatresla po šesti put, on se uključio u prenos sledećom rečenicom.

„Škotska odbrana je čvršća od granita, a naša odbrana mekša nego krempita. Primismo i šesti gol", zavapio je Ivo, a zatim nastavio komentarisanje u ciničnom stilu: „Ljudi, ova utakmica je zanimljiva kao direktan prenos plime i oseke". Te rečenicu je ponovio nekoliko puta do kraja utakmice jedva čekajući da se završi blamaža u Glazgovu. Sve što je predstavljalo „mudar potez" sada je izgledalo šareno, smešno, odvratno i na kraju je ispalo strašno i žalosno. Bes je ublažio Ivo Tomić ironičnim komentarima.

Uoči susreta selektor Miloš Milutinović je imao mnogo problema sa igračkim kadrom. Nekolicina igrača je bila povređena pa je odlučio da u ovom susretu zaigraju samo fudbaleri koji igraju u domaćoj ligi. Od stranaca u timu je bio samo golman Dragan Pantelić koji u tom trenutku branio u Bordou, a čak pet reprezentativaca je debitovala.

Po prvi put u dresu sa državnim grbom su igrali (Davor Jozić, Edin Bahtić, Fadilj Vokri, Đorđe Georgijevski i Zoran Batrović). U timu nije bilo nikoga iz Crvene zvezde. Samo su Pantelić i Blaž Slišković imali dvocifren broj utakmica za reprezentaciju. Posle utakmice nikom mili, svakom krivi, sami sebi teški.

„Rezultat nam u ovom meču nije bio u prvom planu, ali primiti šest golova je previše. Sa te strane sam apsolutno nezadovoljan, ali smo na delu videli da neki igrači defintivno nemaju kvalitet za „A" reprezentaciju", priznao je posle utakmice selektor Miloš Milutinović.

Za razliku od naše selekcije Škoti su bili maksimalno „našpanovani" za ovu utakmicu. Sam sastav dovoljno govori o ambicijama domaćina. U timu trojica igrača Liverpula (Dalgliš, Suns, Vork), dvojica Mančester junajteda (Lejton, Albitson), Nikolas iz Arsenala. Sam Keni Dalgliš je imao više nastupa za nacionalni tim nego kompletna naša reprezentacija.

Početak utakmice nije nagoveštavao blamažu. Praktično iz prvog ozbiljnijeg napada Jugoslavija je povela 1:0. Strelac je bio debitant Vokri. Niko u tim trenucima nije ni slutio da će „Plavi" doživeti ubedljiv poraz i primiti čak šest golova. Tu se i završava sve lepo što se dogodili na tom susretu. Istina, imali su naši reprezentativci još dve šanse, ali one su ostale neiskorišćene.

Posle ovog susreta po Sarajevu se dugo prepričavala anegdota kada se Edin Bahtić vratio iz Glazgova. Na prvom treningu Željezničara Bahtićev veliki prijatelj, poznati kozer i šaljivdžija Nikola Nikić je „mrtav" ozbiljan dočekao popularnog Fiću (Bahtićev nadimak) i najozbiljnije mu najtužnijim glasom rekao:

„Ćuti, Fićo dobro ste prošli. Super ste se držali do petog gola, a onda ste naglo popustili pa primili i šesti".

Samo što je Folcika (Nikićev nadimak) izgovorio ovu rečenicu cela svlačionica je prasnula u smeh. Smejao se, istina kiselo i sam Bahtić.

ŠKOTSKA - JUGOSLAVIJA 6:1 (3:1)

Stadion: Hempden park u Glazgovu. Gledalaca: 18.500. Sudija: Kejt Haket (Engleska). Strelci: Kuper 12, Suns 19, Dalgliš 32, Starok 62, Džonston 65, Nikols u 77. minutu za Škotsku. Vokri u 10. minutu za Jugoslaviju.

ŠKOTSKA: Lejton, Nikol, Albiston, Suns, MekLiš, Miler, Dalgliš (Strok), Vork (MekStej), Džonston, Bet, Kuper (Nikolas).

JUGOSLAVIJA: Pantelić (Stojić), Miljuš, Baljić, Ješić, Matijević (Jozić), Radanović, Bahtić, Slišković, Vokri (Pančev), Georgijevski (Gračan), Batrović.


Komentari