ZVEZDA UZELA ABA, PARTIZAN PAO U FINIŠU! Ovakva košarka nije za... Meč trajao tri i po sata, dvorana ispražnjena... ŠTA REĆI, BILO NE PONOVILO SE!

    foto: ABA
    Podeli
  • ZVEZDA UZELA ABA, PARTIZAN PAO U FINIŠU! Ovakva košarka nije za... Meč trajao tri i po sata, dvorana ispražnjena... ŠTA REĆI, BILO NE PONOVILO SE!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Partizana 80:77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19)! u dvorani "Aleksandar Nikolić" u petom, odlučujućem meču finalne serije plej-ofa ABA lige. Početkom treće deonice sudijska trojka prekinula meč zbog ubacivanja predmeta u teren, pa je utakmica završena pred praznim tribinama.

Najveću utakmicu srpske košarke nažalost nije obeležila samo igra na parketu, već i ružne scene na tribinama, zbog kojih je početkom treće četvrtine ispražnjena hala, pa se utakmica nastavila tek tada.

Što se meča tiče bilo je veoma uzbudljivo, timovi su se smenjivali u vođstvu, pravili serije, prigovarali, borili se za lopte, ali je na kraju razloga za slavlje su imali crveno-beli koji će i naredne sezone igrati u Evroligi.

Tri i po sata vremena i 40 minuta košarke. Crvena zvezda je u majstorici protiv Partizana odbranila titulu šampiona ABA lige i na večnoj listi se sa šest trofeja izjednačila sa večitim rivalom:

Svega je bilo od 20 časova, kada je utakmica počela, do 23.30. Krenimo redom…

Na krilima podrške sa tribina, domaćin je počeo silnom energijom u odbrani. Uostalom, jedini strelac za Partizan u prvih pet minuta (tri poena) bio je Ledej. Ipak, Zvezda nije uspela to da naplati u napadu.

Vrlo slična slika na terenu je nastavljena do kraja četvrtine, a crno-belima je bolje krenulo kada se napadačkom delu pridružio Panter. Amerikanac je odveo goste do vođstva posle prvih 10 minuta, nestvarnom trojkom sa osam metara.

Zvezdine muke u napadu produžene su u drugom periodu. Partizan je rizikovao, dozvoljavao šut za tri poena Laziću i Lazareviću, a u tim trenucima, dok je ekipa Željka Obradovića sticala prednost, nestalo je i glavno Zvezdino oružje, skok u napadu. Poseban problem bila su tri faula lidera tima Nikole Kalinića, taj treći napravljen u napadu.

Partizan je četiri i po minuta pre poluvremena trojkom Pantera otišao na maksimalnih plus sedam (32:25). Posle izgubljene lopte Holinsa i novog promašaja Voltersa, Lesor je vratio istu prednost (34:27).

Energijom koju je u oba pravca doneo Stefan Marković, crveno-beli su prišli na minus jedan, a rezultat na poluvremenu postavio je Ledej, trojkom.

Zvezda je u tih 20 minuta šutirala veoma loših 1-12 za tri. Na drugoj strani, Partizan je uspevao da parira u skoku (14-12 za crveno-bele, oba rivala po šest u napadu), a prevagu mu je na poluvremenu doneo bolji dalekometni šut (5-14). Kevin Panter je na polovini meča blistao sa 13 poena (3-6 za tri). Praili su ga Ledej, Avramović i Lesor sa po šest poena. U Zvezdinom timu, Luka Mitrović je ubacio šest poena. Volters, Davidovac i Holins završili su prvo poluvreme sa po četiri poena.

Pauza između poluvremena trajala je čak pola sata, zbog pražnjenja određenih delova gledališta zbog kazne ABA lige.

Reprizom početka utakmice, Zvezda je stigla do egala, a u tim, uvodnim trenucima treće četvrtine, crno-bele je ofanzivnim skokovima održavao Matijas Lesor. Posle jednog od njih, Nikoli Kaliniću je dosuđen četvrti faul, a tada su viđene nemile scene. Ka sudijama je poletela kiša predmeta, oni su otrčali u tunel koji vodi u svlačionice, a za njima i igrači obe ekipe!

Stav sudija bio je da će utakmica da bude nastavljena tek kada kompletne tribine budu ispražnjene. Naravno, i taj proces je potrajao. U 22 časa, kada bi u uobičajenim okolnostima meč trebalo da bude završen, na semaforu je stajalo da je do kraja treće četvrtine ostalo 6:47 minuta!

Utakmica je nastavljena u 22:37, sat vremena pošto je prekinuta.

Do tada veoma slaba izvan linije 6.75, Zvezdi je proradio šut. Krenule su trojke Dobrića, Davidovca, Holinsa

U poslednjih 10 minuta ušlo se s minimalnom prenošću Zvezde – 59:58. Triler je tek počeo.

Završna tri minuta počela su trojkom Pantera, pa odgovorom Markovića za 72:70. Imala je Crvena zvezda pri tom rezultatu i napad, ali je Kalinić izgubljenom loptom omogućio Partizanu da izjednači, pa i da povede (73:72).

Ipak, isti igrač je trojkom vratio Zvezdi prednost, tačno minut i po pre završnog zvuka sirene! Bio je to trenutak koji je poveo Zvezdu ka trijumfu.

Mur je izjednačio, a Volters trojkom doneo, za ovakav duel ogromna tri poena viška, 57 sekundi pre kraja! Posle ukradene lopte Holinsa, sveprisutni Lesor je održao crno-bele u životu, rampom na polaganju.

Avramović je bio polovičan sa linije penala, s dva slobodna bacanja odgovorio je Davidovac za 80:76. Ledej je promašio šut za tri, ali je pri skoku Holins napravio faul nad Avramovićem. Ponovo je bek Partizana bio polovičan, a Zvezdini igrači nisu uspeli da uhvate loptu. Pri rezultatu 80:77 imao je Partizan devet sekundi za izjednačenje. Sa 10 metara je nemoguće pokušao Panter, lopta je završila u rukama Holinsa i bio je to kraj.

Za Evroligu, gde će verovatno da odu oba večita rivala. Prstenje ipak ide na ruke crveno-belih.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 80:77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19)

Dvorana: “Aleksandar Nikolić”. Sudije: Saša Pukl, Tomislav Hordov, Miloš Koljenšić.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters, Davidovac, Mitrović, Lazić, Kalinić, Dobrić, Holins, Ivanović, Marković, Vajt, Kuzmić.

PARTIZAN: Panter, Vukčević, Ledej, Zagorac, Avramović, Koprivica, Smailagić, Mur, Glas, Lesor, Trifunović, Madar.

Mediji/Maxbetsport

Komentari