LJUDI, MOŽEMO LI NIŽE PASTI?! ĐILAS JE NAJBOLJI PRIMER ZA TO! Kako je jedan lep, sportski, džentlmenski potez uvaljan u blato!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • LJUDI, MOŽEMO LI NIŽE PASTI?! ĐILAS JE NAJBOLJI PRIMER ZA TO! Kako je jedan lep, sportski, džentlmenski potez uvaljan u blato!

Dragan Đilas, bivši predsednik Košarkaškog saveza Srbije ovih dana se ponovo našao na meti beogradskih tabloida. „Đilas jadnik”, „Đilas hteo da bude baja, pa ispao teški paćenik”, „Bahati Đilas banuo košarkašicama u hotel”,... su samo neki od naslova upućenih na adresu Dragana Đilasa.

Kakav je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda i kakav je političar to je tema za novinare iz političkih, ekonomskih i beogradskih rubrika. Međutim, niko na svetu ne može da ospori da je na funkciji predsednika Košarkaškog saveza bio veoma uspešan. Srpska košarka i u muškoj i u ženskoj konkurenciji se u njegovo vreme ustalila u evropskom i svetskom vrhu.

U poslednje tri godine njegovog mandata reprezentacija Srbije je osvojila četiri medalje na velikim takmičenjima. Košarkašice su 2015, godine po prvi put u istoriji postale evropske prvakinje. Godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru su bile treće. Čak i u vreme „velike” Jugoslavije kada je država brojala preko 20 miliona stanovnika nije ostvaren ni približan rezultat.

Košarkaši su 2014. godine na Svetskom prvenstvu bili drugi iza SAD. Srebro su osvojili i dve godine godine kasnije na Olimpijskim igrama i Rio de Žaneiru gde su u finalu ponovo poraženi od SAD. „Omanuli” su na EP 2015. kada su bili „samo” četvrti. U vreme Đilasovog mandata na selektorske funkcije su postavljeni Saša Đorđević i Marina Maljković, Savez je finansijski konsolidovan i po opštem mišljenju kao sportski funkcioner je ostavio značajan trag.

Razlog zbog kojih se Dragan Đilas ponovo našao na meti žestokih napada i kritika je teško shvatljiv, makar u normalnom svetu. Posle osvajanja bronzane medalje na EP koje je završeno u nedelju u Beogradu on je došao u hotel da čestita igračicama i selektorki Marini Maljković sa kojom je odlično sarađivao. Umesto da njegova poseta bude zabeležena kao jedan lep, sportski, korektan, džentlmenski potez, Dragan Đilas se našao na meti malicioznih i poptuno neopravdanih kritika.

Bože, kakav smo narod postali, a tek kakvo nam je novinarstvo.

Teleks.info

Komentari