POVRATAK KARIJA NA KLUPU ORLOVA JE VELIKA STVAR, ZA RUSIJU NEĆE IGRATI AMERI! Zoran Lukić novi selektor "zbornjaje komande" vraća baćuške u vrh!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • POVRATAK KARIJA NA KLUPU ORLOVA JE VELIKA STVAR, ZA RUSIJU NEĆE IGRATI AMERI! Zoran Lukić novi selektor "zbornjaje komande" vraća baćuške u vrh!

Zoran Lukić, srpski košarkaški trener, imenovan je za selektora muške reprezentacije Rusije i za Sputnjik je izneo prve utiske.

Aktuelni trener ekipe Nižnji Novgorod ima dugogodišnje iskustvo rada u Rusiji koje je krunisano selektorskom pozicijom.

Lukić je u Rusiju došao još 2006. godine kada je preuzeo drugi tim moskovskog giganta CSKA i od tada je samo nekoliko godina radio van te zemlje.

„Njihova ogromna želja je bila da se ja prihvatim posla kao glavni trener ruske reprezentacije. Razgovarali smo, dogovarali smo se i u ta poslednja dva, tri dana je došlo do tog dogovora. Jedna velika čast, a sa druge strane jedna ogromna, ogromna odgovornost. Njihova želja je da dođe do podmlađivanja reprezentacije koje treba da se uradi veoma postepeno i pametno i da se samim tim i ne obiđu zadaci koji treba da budu ispunjeni, a to su plasmani na Svetsko prvenstvo, a posle toga, naravno, i Olimpijske igre".

Novi selektor Rusije u svom Nižnjem već dugi niz godina forsira mlade ruske igrače, nasuprot nekim ekipama koje mnogo više zavise od stranaca, te bi to mogla da bude prednost i u radu sa reprezentacijom.

„Oni imaju taj problem da ruski igrači ne dobijaju dovoljno šanse, prilike i podrške, što se tiče same VTB lige, ali ne toliko koliko Evrolige. Kada je u pitanju rezultat, maksimalan fokus je na inostranim igračima. Moj klub u kojem ja jako dugo radim je klub koji je sasvim suprotan. Minimum stranih igrača, maksimum podrške i rada sa mladim ruskim igračima".

Tokom prethodnih godina nije bio redak slučaj da američki košarkaši zaigraju za evropske reprezentacije, u Rusiji je veliki trag ostavio Džej Ar Holden, ali Lukić kaže za Sputnjik da ne razmišlja o Amerikancima u dresu Rusije.

„Imam već neke pozive agenata oko ponuda inostranih igrača, ali ne razmišljam u tom pravcu uopšte i nema potrebe za tim u ovom momentu. Rusija ima balans, ima igrače, to treba dovesti u stanje uma i duha da se igrači priključe reprezentaciji. Ja ne razmišljam, nisam razmišljao niti ću razmišljati u tom pravcu", istakao je Lukić.

Lukić se osvrnuo i na promenu u reprezentaciji Srbije, koju je nedavno preuzeo čuveni Svetislav Pešić.

„Budućnost postoji. Mislim da je mnogo važnije ovo što se desilo sa postavljanjem gospodina i mog kolege čika Karija Pešića na dužnost selektora. Definitivno će posvetiti i dati svoj maksimum, ne samo u radu nego i u pomoći, selekciji, odnosu, vaspitavanju tih mladih igrača. To je izuzetno bitno", istakao je Lukić

Sputnjik

Komentari