MOŽE LI SE SPREČITI JOKIĆ?! Zubac, Tauns, Gober, Alen, Valančijunas, Grin jasni - NEMA ŠANSE - Srbin je nazaustavljiv!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • MOŽE LI SE SPREČITI JOKIĆ?! Zubac, Tauns, Gober, Alen, Valančijunas, Grin jasni - NEMA ŠANSE - Srbin je nazaustavljiv!

Kako sačuvati Nikolu Jokića? Hrvat bolno iskren: Nikako! Ponadaš se da nije njegova noć!

Najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić ulazi u foto finiš borbe za odbranu MVP priznanja. Najozbiljniji konkurent mu je centar Filadelfije Džoel Embid, zbog čega je „Denver post“ došao na ideju da devetorici visokih igrača u najjačoj ligi na svetu postavi veoma jednostavno pitanje: Kako sačuvati Nikolu Jokića?

Odgovori su bili različiti, neki veoma zanimljivi, drugi bolno iskreni, ali su se uglavno svi složili u jednom – to je gotovo uzaludan posao. Iako to niko od njih nije konkretno rekao, što je potpuno razumljivo, između redova se sasvim jasno čitalo… Što je još jedna potvrda da superstar Denvera apsolutno treba drugi put uzastopno da ponese zvanje najboljeg košarkaša na svetu.

- Ne radim ništa… Šalim se… Šut, sve… Može da drži loptu, šutira sa distance, poentira na obruču, sa poludistance, šta god… Morate da izaberete svoj način, da prihvatite određene stvari. Teško je. Samo se moramo nadati da to neće biti njegova noć, pošto su Nikoline mogućnosti neverovatne. Teško ga je naterati da uradi nešto što ne želi – istakao je hrvatski internacionalac u dresu LA Klipersa Ivica Zubac.

Jedan od najvećih Jokićevih rivala Rudi Gober bio je još konkretniji.

- Imate puno momaka koji su veoma, veoma dobri strelci. Dokle god plan igre prolazi možete da se prilagodite, potražite pomoć… Postoji mnogo stvari koje možete da uradite kako biste ih ograničili. Ali, Nikola je toliko dobar dodavač da je uvek korak ispred. Zaista morate biti nepredvidivi ako želite da ga iskontrolišete.

Centar Minesote Karl Entoni Tauns ponovio je ono što mnogi već godinama tvrde.

- On čini svoje saigrače boljim. Prošao sam kroz istu stvar sa Markom Gasolom, kada je bio u Memfisu. Nije uvek činjenica da postiže najviše poena. Činjenica je da na trenutak spustite ruke jer znate da nije u poziciji za postizanje koša, da nije pretnja… I sledećeg trenutka šalje pas i „povredi vas“ na isti način.

Slično razmišlja i Džeret Alen iz Klivlenda.

- Ako spustite gard samo na delić sekunde, Nikola će pronaći dodavanje u uglu. Ako spustite gard na delić sekunde on će pronaći način da uradi tri okreta oko vas i imaće otvoreno polaganje. Ima toliko stvari za odbranu u svom repertoaru.

Jonas Valančijunas (Nju Orleans) je istakao da sigurno radiš nešto dobro ukoliko te je teško braniti iako te svi gledaju svako veče, dok je Domantas Sabonis (Sakramento) istakao da Jokić može da prođe na ulaz, da šutira, „ako mu izađeš visoko i napraviš pritisak, on se prikrade i prođe te“.

Jedan od onih koji su bili najraspoloženiji za priču na ovu temu bio je as Golden Stejta Drejmond Grin.

- Nikolu je veoma teško sačuvati, bez obzira na deo terena na kojem se nalazi. Bilo da ima loptu u rukama, da li šutira ili je okrenut leđima košu. Za većinu momaka koji tako dominiraju pravite udvajanja, ali on je jedan od najboljih dodavača koje imamo u ligi, tako da razbija udvajanja. Agilan je i što je još važnije njegova meka ruka… Kada dobije loptu na ivici reketa, ona ulazi… To je jedan od njegovih najvećih atributa, šut sa ivice reketa…

24sedam

Komentari