NIKOLA JE MONSTRUM, OVO NBA NIJE VIDELA DO SADA! Amerika prisustvovala istoriji, ima li načina da se Srbin zaustavi?!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • NIKOLA JE MONSTRUM, OVO NBA NIJE VIDELA DO SADA! Amerika prisustvovala istoriji, ima li načina da se Srbin zaustavi?!

Nikola Jokić je ponovo oduševio navijače, igrače, košarkaške sladokusce, ali i analitičare izvrsnom partijom u pobedi nad Nju Orleansom u NBA ligi. Najbolji košarkaš na svetu dominirao je protiv "pelikana" u jednoj od najvažnijih pobeda ove godine (138:130). Na njegovo znanje, veštinu i lakoću kojom se igra košarke sada veće retko ostaju imuni i oni koji mu nisu naklonjeni i osporavaju činjenicu da ponovo zaslužuje da bude proglašen za MVP–a regularnog dela sezone.

Nikola je odigrao antologijsku partiju koju je krunisao 17. tripl-dablom u sezoni, postigavši 46 poena, uz 12 skokova i 11 asistencija.

Uspeo je da ukrade tri lopte i napravi čak četiri rampe, postavši prvi čovek sa ovakvim učinkom otkad je uvedeno praćenje blokada i ukradenih lopti u statistici NBA.

Neverovatno zvuči podatak da je 30 od svojih 46 poena ubacio u poslednjih 15 minuta na terenu, odnosno u četvrtoj četvrtini i produžetku.

"Kakav je luksuz imati MVP-a u svojoj ekipi tokom produžetaka i znati da možeš da igraš akcije preko njega", rekao je trener "grumenja" Majkl Meloun.

Njega su novinari pitali kako je Jokić izgledao u završnici meča, tokom odlučujućih tajm-auta, ali i nakon meča. Da li je bio uzbuđen ili...

"Smiren. Čoveče, izgledao je kao hladnokrvni ubica."

Takođe, tek je drugi igrač u istoriji koji je zabeležio tripl-dabl sa 45 i više poena, uz šut iz igre bolji od 70%. Prvi je, naravno, Vilt Čemberlejn, čiji će mnogi rekordi očigledno biti porušeni ove sezone.

"Imao je dominantnu partiju. Trudili smo da mu oduzmemo loptu iz ruku što je više moguće, posebno na niskom postu. Uradio je sjajan posao miksujući napade – vraćao se korak-dva unazad, pogodio je nekoliko trojki iz tranzicije...", naveo je trener Nju Orleansa Vili Grin.

"Težak je za čuvanje, pokušavali smo da u kontinuitetu pronalazimo različita rešenja za njega, ali sve ovo večeras je razlog zbog kojeg je igrač kakav jeste."

Kada je u pitanju Čemberlejn, jedan od najdominantnijih centara svih vremena, Nikola preti da ga uskoro preskoči i po još jednom parametru.

Trenutno je na 74 tripl-dabla u karijeri, samo četiri manje od Vilta, koji zauzima šesto mesto večne rang-liste. Ove sezone Srbin je ubedljivo vodeći sa 17, čak pet više od prvog pratioca Dežontea Mareja.

Legendarni Ajzea Tomas, dvostruki osvajač šampionskog prstena sa Detroitom, njegovu dominaciju objašnjava time da je momak iz Sombora najinteligentniji košarkaš današnjice.

"Jokićeve (košarkaške) osnove su savršene, ali ne one same, nego su besprekorne u kombinaciji sa njegovim intelektom", kazao je Tomas u emisiji posvećenoj ovom susretu.

Kolege u studiju bile su saglasne su rasprava o kandidatima za MVP-a treba da bude zavšena, jer je gledamo nekoga ko je dve godine zaredom najbolji u ligi. Tomas dodaje da bi drugi igrači morali da studiraju Jokićevu igru i hvataju beleške.

"Kada govorimo o centrima, imamo neke sjajne igrače u ligi. Embid igra fenomenalnu sezonu, Janis takođe... Međutim, kada govorimo o košarkaškom 'planu', na intelektualnom nivou niko ne igra kao 'džoker'. Možda igraju sa više atleticizma, možda su atraktivniji, ali kada govorite o znanju sa kojom određeni pojedinci igraju, on je u ovom trenutku superiorniji od svih igrača", dodao je Ajzea.

Si-Džej Mekolum je, uprkos razlici u pozicijama, često vodio direktne bitke sa srpskim internacionalcem, pa je iz prve ruke mogao da se uveri šta je toliko specifično kod njega.

"Veoma ga je teško čuvati, može postizati poene na sva tri 'nivoa'. Dobija mogućnost da ide na slobodna bacanja, dobro koristi svoje telo i sudije znaju kako on igra. Zna da zabaci glavu unazad, zna da fintira šut i zna kako da manipuliše igrom bolje nego iko koga sam gledao", objasnio je novi član Pelikansa.

Jokić, uobičajeno, nije želeo sebe da ističe u prvi plan – kazao je da je bio agresivan i imao dobru energiju sa loptom u rukama, ali je akcenat stavio na sjajnu timsku pobedu, uprkos tome što je Denver odigrao dve i po veoma loše četvrtine.

Ipak, saigrač Eron Gordon je to učinio umesto Nikole.

"Jokićev koeficijent inteligencije probija plafon. On je košarkaški znalac. Jednostavno je genije. Sjajno je sa njim razgovarati o košarci i shvatiti kako on razume ovu igru", zaključio je Gordon.

RTS/N. Đ.

Komentari