(VIDEO) TUR DE FRANS, BERNAL POBEDNIK, ISTORIJSKI TRIJUMF KOLUMBIJCA, on će tek da vlada biciklističkim stazama u svetu!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) TUR DE FRANS, BERNAL POBEDNIK, ISTORIJSKI TRIJUMF KOLUMBIJCA, on će tek da vlada biciklističkim stazama u svetu!

Biciklista Ineos tima Egan Bernal ispisao je istoriju Tur d'Fransa, pošto je prvi Kolumbijac kome je pošlo za rukom da osvoji najprestižniju biciklističku trku.

Bernal je kroz cilj prošao ruku pod ruku sa svojim timskim kolegom i prošlogodišnjim osvajačem Gerantom Tomasom, koji je 106. izdanje završio na drugom mestu sa zaostatkom od 1:11 u odnosu na 22-godišnjeg vozača.

Bernalov trijumf je za ekipu Ineosa sedmi u osam godina, pošto su preuzeli ekipu Skaja nešto ranije ove godine. Egan Bernal jetek treći Kolumbijac ikada koji je osvojio jedan Grand tur.

Pre njega su to uspeli Naro Kintana, kada je 2014. godine osvojio Điro, zatim 2016. kada je osvojio Vuelta a Espanju, a daleke 1987. godine Luis Erera je trijumfovao na Vuelti.

Pobednik poslednje 21. etape bio je australijski biciklista Kejleb Juan, koji je na Elisejskim poljima bio brži od Dilana Grunevegena i Nikolo Bonifacija.

Zelena majica za najboljeg sprintera pripala je Slovaku Peteru Saganu (316 bodova), najbolji brdaš je domaći takmičar Roman Barde (86 bodova), najbolji mladi takmičar je i pobednik Tur d'Fransa Egan Bernal, najbolji tim je Movistar iz Španije, dok je za najborbenijeg vozača proglašen Francuz Žulijan Alafilip, koji je bio vodeći u generalnom plasmanu do 19. etape.

Generalni plasman:

1. Egan Bernal (Ineos) 82:57:00

2. Gerant Tomas (Ineos) +1:11

3. Stiven Kruijsvik (Jumbo-Visma)+1:31

4. Emanuel Buhman (Bora) +1:56

5. Žulijan Alafilip (Kvik step) +4:05

6. Mikel Landa (Movistar) +4:23

7. Rigoberto Uran (Edukejšn) +5:15

8. Nairo Kintana (Movistar) +5:30

9. Alehandro Valverde (Movistar) +6:12

10. Voren Bargi (Arkea) +7:32


Komentari