NOVAK HOĆE ISTORIJU, SVA ČETRI GREND SLEMA I OLIMPIJSKO ZLATO! Ako Đoković uspe, svaka priča ko je najveći ikad biće izlišna!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • NOVAK HOĆE ISTORIJU, SVA ČETRI GREND SLEMA I OLIMPIJSKO ZLATO! Ako Đoković uspe, svaka priča ko je najveći ikad biće izlišna!

Sva četiri grend slema i olimpijsko zlato u jednoj sezoni? Zvuči nemoguće! Sa razlogom doduše, pošto, zasada, u muškoj konkurenciji, niko u istoriji tenisa nije uspeo da tokom jedne kalendarske godine ostvari takozvani Zlatni slem, što naravno ne znači da nije došlo vreme i za takav poduhvat.

Budući da je rekordni, osmi put terene Melburn parka pretvorio u privatnu svojinu iz koje goste ispraća pognute glave sa tacnom u rukama, Đoković je štiklirao jednu od pet stavki neophodnih za "Zlatni slem", i ako se pogleda dominantan početak godine srpskog tenisera, stiče se utisak da je u dobroj poziciji da svoje ime upiše zlatnim slovima u istoriju belog sporta.

Iz Novakovih izjava se može čuti da mu je "Zlatni slem" i te kako u mislima, u Beogradu je prošle nedelje rekao da je spreman za najbolju sezonu u karijeri koja bi trofejima sa četiri najveća teniska turnira i zlatnim olimpijskim oreolom to, svakako, i bila.

- Zna se koju sliku zamišljam kada su slemovi i Igre u pitanju - sebe na tronu. Nekada se to ne ostvari, ali i to je život, imam najviše ambicije u tom pogledu - poručio je prvi reket sveta srpskim novinarima.

Zlatna era tenisa donela je ljubiteljima ovog sporta mnogo neizvesnih i uzbudljivih bitaka između Novaka, Federera i Nadala, međutim upravo su njih trojica "sputavala" jedan drugog da dođu do "Zlatnog slema". Rodžer je 2004, 2006, 2007. u svom vlasništvu držao tri od četiri moguća grend slema, kao i Novak 2011. i 2015, i Rafa 2010, ali nijedna od tih nije bila olimpijska godina.

U pohodu na istorijski uspeh, našem teniseru će izvesno najteže biti na Otvorenom prvenstvu Francuske, gde strahovladu Nadala oslikava 12 kruna, i ove godine će sloviti za favorita, bez obzira na to u kakvoj formi ostatak teniske garde pristigne u Pariz. Ne bi trebalo zanemariti ni podatak da Federera posle operacije kolena očekuje višemesečna pauza, Rolan Garos će preskočiti i prema prvim procenama će se vratiti na Vimbldon, i bez obzira na godina uvek važi za ozbiljnog protivnika.

Zaključno sa Rolan Garosom, sledi period koji će iscrpeti najveći deo energetskih zaliha prikupljenih tokom godine, budući da od jula do sredine septembra Novaka, ako bude zdrav, očekuju Pariz, Vimbldon, Tokio i Njujork, koji bi u slučaju povoljnih rezultata mogao da stavi trešnjicu na šlag pobedničkog kolača.

- Nije teško. Imam iskustvo, nije mi prvi put da sam u olimpijskoj godini. Okružen sam dobrim, stručnim timom i ljudima koji su izuzetno posvećeni svom radu. Poznaju me dobro. Pošto imamo kratkoročni i dugoročni plan za sezonu, sprovodimo određeni program. Činjenica je da od Rolan Garosa do Ju-Es opena ima mnogo takmičenja. Trebalo bi znati kako racionalno ulagati energiju i na turnirima i van njih. Svestan sam toga i to je početna tačka. Ne mogu da obećavam da će sve to uroditi plodom, ali ću se potruditi da bude tako - rekao je Novak na prošlonedeljnoj konferenciji na svojim teniskim terenima, kada je upitan o potezu od Francuske do Amerike.

Jedini kojima je sličan poduhvat pošao za rukom u muškoj konkurenciji, jesu Don Badž i Rod Lejver, koji su osvajali sva četiri najveća teniska turnira u istoj godini, ali profesionalci tada nisu učestvovali na Olimpijskim igrama.

Naravno, i dalje se nalazimo u delu sezone u kojem je teško takav poduhvat svrstati u koncepte realnih okvira, i mnogo toga će zavisiti od toga kako će Novak izgledati na terenima širom sveta u mesecima koji dolaze, ali osnove za dozu optimizma, ipak, postoje.

Novosti,rs

Komentari