POKETINO JE BIVŠI, KONTE NEĆE, LEV SE NEĆKA, PSŽ UZIMA TRENER KOJI HOĆE DA IGRA U FORMACIJI 2-7-2! Šta reći, ovo će biti revolucija?!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • POKETINO JE BIVŠI, KONTE NEĆE, LEV SE NEĆKA, PSŽ UZIMA TRENER KOJI HOĆE DA IGRA U FORMACIJI 2-7-2! Šta reći, ovo će biti revolucija?!

Sve se više priča o tome da će Pari Sen Žermen od sledeće sezone imati novog trenera.

Maurisio Poćetino se nije pokazao najboljom opcijom prema mišljenju čelnika "svetaca" i, uprkos povratku šampionske titule u Francuskoj, nije zadovoljio u Ligi šampiona gde je eliminisan u osmini finala od Real Madrida.

Zato i italijanski novinar Đanluka Di Marcio ističe trojicu kandidata koji bi mogli da naslede.

Prvi na listi je menadžer Totenhema Antonio Konte, ali je on sam pre koji dan istakao da to nije istina.

"Ne volim kada ljudi daju informancije samo da bi pričali, da bi stvorili probleme", rekao je Konte na konferenciji za novinare Totenhema.

Sledeće dve opcije pomalo su iznenađujuće, jer se radi o "jeftinim" varijantama, ističe Di Marcio.

Najpre se spominje Joakim Lev, dugogodišnji selektor Nemačke i svetski šampion iz 2014. godine.

Potom, kandidat je Italijan Tijago Mota, trenutni strateg na klupi Specije koji pokušava da u fudbal uvede formaciju 2-7-2, a koja uključuje svih 11 igrača na terenu.

Sa njom želi da napravi revoluciju u fudbalu, a posebno bi interesantno bilo videti kako bi to izgledalo sa Lionelom Mesijem, Nejmarom i drugovima.

"Ideja je da moje ekipe igraju napadački fudbal. Želim da kontrolišem igru sa visokim pritiskom i sa puno kretanja, s loptom i bez nje. Želim da svaki moj igrač koji ima loptu u svakom trenutku ima tri ili četiri rešenja, te barem dva saigrača u blizini da mu pomognu. Ne sviđaju mi se brojevi na terenu jer znaju prevariti. Možeš da budeš superofanzivan sa 5-3-2, a defanzivan sa 4-3-3", rekao je Mota.

"Brojke mogu da prevare. To su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stoni fudbal, pa da su igrači fiksirani na jedno mesto. Oni se stalno kreću. Sve zavisi o kvalitetu tima koju imaš. Obožavam igrače koji podjednako dobro mogu igrati u odbrani i u napadu. No, to ne znači da ne volim igrače poput Samuela ili Kjelinija, rođene štopere."

Zatim je pojasnio.

"Sa svojim momcima želeo sam da isprobam nešto novo. Prošle nedelje smo igrali utakmicu na koju smo izašli s postavom 2-7-2. Golman je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač odbrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru napred, a napadači su prva linija obrambenog pritiska na protivnika", rekao je tada Mota.

B92.net

Komentari