ON JE FUDBALSKI OTAC SAFETA SUŠIĆA, SLIŠKOVIĆA, PANČEVA, KATANECA... Vukašin Višnjevac sada trenira „nebeski tim“!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • ON JE FUDBALSKI OTAC SAFETA SUŠIĆA, SLIŠKOVIĆA, PANČEVA, KATANECA... Vukašin Višnjevac sada trenira „nebeski tim“!

Vukašin Višnjevac, poznati fudbalski trener, preminuo je u četvrtak 26. septembra. Stariji ljubitelji pamte ga kao uspešnog trenera više klubova (Sarajevo, Velež, Olimpija, Vojvodina, Vardar) nekadašnje SFRJ. Dug je spisak fudbalera koje je Vukašin Višnjevac trenirao i učestvovao u njihovom razvoju do asova svetskog formata.

Pre svih to se odnosi na Safeta Sušića kojeg je trenirao u vreme kada je predvodio tim sa Koševa. Osim njega u prvi tim je sa 17 godina uveo i Predraga Pašića, Faruka Hadžibegića koji su stigli i do dresa reprezentacije. Safet Sušić je u više navrata isticao zasluge Višnjevca u njegovom formiranju kao igrača.

- Ko zna kako bi tekla moja karijera da nije bilo Vuleta. Uvek je nesebično davao šansu mladim igračima i verovao u njih. Takvog trenera bi poželeo svaki mladi igrač - govorio je Sušić.

Pod rukovodstvom Višnjevca Velež je stalno bio u vrhu tabale, a Blaž Slišković je sa 18 godina dobio šansu da zaigra za prvi tim. Vule bezgranično verovao u talentovanog „bradonju”. U Veležu je u njegovo vreme „procvetao” i Vahid Halilildžić, a za prvi tim debitovao Semir Tuce.

- Čim sam ga video u njemu sam video budućeg igračkog genija. Ono čega se odlično sećam su njegove hitre, lake, pravovremene kretnje kao i to da je lopta u njegovim nogama ličila na neverovatno poslušnu dečiju igračku - pisao je o Blažu Sliškoviću Vukašin Višnjevac u knjizi „Od talenta do asa. Kako”?

Kada je preuzeo Olimpiju Višnjevac je u prvi tim „lansirao” Srećka Kataneca budućeg reprezentativca. Netalentovanog dugajliju, „uvog kao motka” je mukotrpnim radom izbrusio u sjajnog igrača sredine terena koji je godinama bio nezamenjiv u reprezentativnom dresu, a kasnije i u Sampdoriji.

Do dolaska Vukašina Višnjevca Vardar je večito tavorao u sredini tabele, a pod njegovim vođstvom se uključio i u borbu za šampionsku titulu. U to vreme standardni prvotimci su postali Darko Pančev, Toni Savevski, a iz Pobede je doveo Iliju Najdovskog.

- Pančev je pred protivničkim golom i kobra i mungos - kratko ga budućeg reprezentativca i golgetera Crvene zvezde opisao Vukašin Višnjevac.

Bio je u stručnom štabu mlade reprezentacije koja je postala šampion Evrope 1978. godine, a na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. osvojila zlato. Na Olimpijskim igrama u Moskvi bila je četvrta.


Objavio je i knjigu „Od talenta do asa. Kako”? Posebno poglavlje u knjizi zauziamaju njegove misli kojih se pridržavao tokom trenerske karijere. To poglavlje je nazvao; „Znakovi pored aut linije”.

„Ne priznati grešku je dvostruka greška”.

„Iza kukavičke i kalkulatske igre je trener kukavica i kalkulant”.

„Fudbal je sve samo ne i neobavezna igra”... su neka od razmišljanja Vukašina Višnjevca.

Vule, počivaj u miru.

Teleks.info

Komentari