LEGENDARNA RAZA: SRBIJA IDE PO MEDALJU U TOKIO, A SONJA JE KOŠARKAŠKI BISER! Rat je sprečio Jugoslaviju da razbije SAD!

    foto: KSS/Fotoilustracja
    Podeli
  • LEGENDARNA RAZA: SRBIJA IDE PO MEDALJU U TOKIO, A SONJA JE KOŠARKAŠKI BISER! Rat je sprečio Jugoslaviju da razbije SAD!

Jedna od najboljih košarkašica Evrope svih vremana i reprezentativka Jugoslavije Razija Mujanović izjavila je da su košarkašice Srbije favoriti za osvajanje medalja na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama 2021. godine. Razija Mujanović smatra i da je besmisleno da se prekinute sezone zbog pandemije korona virusa nastave a pisetila se i svojih igračkig dana.

Izabarnice Marine Maljković na OI u Tokiju braniće bronzu osvojenu 2016. godine u Riju, a mesec dana pre olimpijskog turnira košarkašice Srbije očekuje EP, za koje su u toku kvalifikacije.

Medalja iz Brazila bila je prva osvojena u ženskoj košarci posle srebra Jugoslavije na Olimpijskim igra 1988. godine, kada je Mujanović sa svojim saigračicama postala olimpijski vicešampion.

"Srbija je u svakom slučaju kandidat za jednu od medalja, ali biće teško da se nakon jednog velikog takmičenja ponovo ode na drugo veliko takmičenje. Koliko će imati snage, kako tempirati formu za dva takmičenja koja su veoma blizu...Ili će Marina morati nešto da rizikuje. Da li EP, da bi pravu formu ekipe tempirala za OI. Tu je mala neizvesnost, teško je predvideti", rekla je Mujanović Tanjugu.

Članica FIBA Odbora za žensku košarku Sonju Petrović Vasić smatra košarkaškim biserom regiona.

"Meni se stil Sonje Petrović najviše dopada. Sonju poznajem kada je imala 16-17 godina, kada se već videlo da je veoma perspektivan igrač. Mislim da je to košarkašica koja mnogo znači za reprezentaciju Srbije", zaključila je Mujanović.

Za bivšeg centra Jedinstva iz Tuzle, olimpijsku, svetsku, evropsku vicešampionku, tri puta nabolju igračicu Evrope, prvu košarkašicu sa ovih prostora koja je primljena u Fiba Kuću slavnih u klasi 2017 uz Mikija Berkovića, Pera Kamerona, Valdisa Valtersa, Tonija Kukoča, Dušana Ivkovića i Šakila O''Nila i legendarni američki "Dream team", besmisleno je da se prekinute sezone zbog pandemije korona virusa nastave.

"Mislim da je bolje da se sve zaustavi, iz razloga što su sportisti dug period bez adekvatnog treninga. Mislim da je besmisleno nastaviti. Sportisti bi nepripremljeni mogli da uđu u takmičarski deo. Oni možda jesu trenirali kod kuće, ali to nije to. To nije dovoljno, jer utakmice i takmičenja zahtevaju mnogo više. Sportista da bi dao svoj najbolji učinak mora da bude stoposto spreman i fizički i mentalno", rekla je Mujanović.

Ističe da će pandemija korona virusa doneti krizu u celom svetu i to će automatski negativno da utiče na sport.

"Samim tim ulaganja će postatati manja. Naravno, uvek su neke druge stvari prioritet", zaključila je ona.

Tokom karijere Razija je igrala u 16 klubova, tri puta je progalšena za najbolju igračicu na Starom kontinetu (1991,1994. i 1995), a centar jugoslovenske reprezentacije okušala se i u ženskoj NBA ligi, gde je jednu sezonu odigrala za Detroit.

"Jedino što mi se u VNBA svidelo jeste što je utakmice dolazilo po 20.000 ljudi. Sam taj sistem mi se nije dopao. U veoma kratkom periodu igrao se veliki broj utakmica. Celo leto izgubite u toj ligi, a nije bio neki novac. Lepše mi je bilo da igram u Evoropi nego u SAD".

Sa reprezentacijom Jugoslavije Razija je 1987. godine uzela srebro na Evropskom prvenstvu, godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Seulu osvojeno je novo srebro, da bi 1990. godine postala vicešampion sveta, a naredne godine i Evrope.

Nije imala dilemu koja joj je medalja najdraža.

"To je sigurno medalja sa OI, jer je san svakog sportiste da ode na Igre, a kada uzme medalju to je nešto posebno. Tada smo neočekivano osvojile medalju, jer na Igrama 1984. nije napravljen nikakv rezultat. Međutim, mi smo bile iznenađenje 1988. To odličje mi je posebno drago".

Košarkašice Jugoslavije tih godina bile su u samom vrhu, ali do zlata nikako nisu mogle, uvek su za korak bile bolje Sjedninjene Američke Države ili Sovjetski savez.

"Nedostajalo nam je iskustvo, bile smo jako mlade. Na Olimpijskim igrama 1988, dva glavna igrača u ekipu bile smo Danira Nakić sa 19 godina i ja sa 21. Anđa Arbutina je takođe bila moja generacija. Okosnica tima su bile mlade igračica, imali smo jednu Slađanu Golić koja je bila nešto malo starija. Kada smo igrački sazrele, izbio je rat. Da smo 1992. godine otišle na OI u Barseloni, teško da bi nas ko tada dobio. Ostao je taj žal za zlatom na OI, ali i na Svetskom prvenstvu...", kaže Razija.


Komentari