TENISKI STRUČNJACI JASNI: "ĐOKOVIĆU TEK SLEDE ZLATNE GODINE, FEDERER NEĆE NI STIĆI DO POLUFINALA! Nismo svesni Novakove veličine!

    Podeli
  • TENISKI STRUČNJACI JASNI: "ĐOKOVIĆU TEK SLEDE ZLATNE GODINE, FEDERER NEĆE NI STIĆI DO POLUFINALA! Nismo svesni Novakove veličine!

Poznati srpski teniski stručnjaci govorili su o očekivanjima vezanim za US open u specijalnom panelu koji je organizovao Eurosport.

Bogdan Obradović, Goran Bubanj, Boris Pašanski i Dušan Orlandić pričali su o srpskim teniserima na US openu, ali i mnogim drugim stvarima.

Nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije mišljenja je da Novak Đoković tek ulazi u "zlatne godine", da US open sigurno osvaja i da će da "pretrči" rekorde Rodžera Federera.

"Mislim da su ovo njegove zlatne godine... Ne samo što je u usponu njegova karijera, već sve ovo što on radi na terenu i mislim da ćemo sačekati vremena i vremena da se pojavi takav igrač. Sa te strane - sve čestitke Novaku i ubeđen sam da će da osvoji ovaj turnir",izjavio je Obradović.

On se zatim osvrnuo i na uspehe srpskih tenisera u poslednje vreme i podsetio na "fenomen" da Srbija ima čak pet igrača među najboljih 50 (to jest 52) na svetu (Đoković 1, Lajović 29, Đere 39, Kecmanović 50, Krajinović 52).

"Ono što mi možemo da uradimo je da zaposlimo više klubove, s obzirom da nam je tenis 'top' sport, jedan od tri najpopularnija i najtrofejnija u poslendjih 15 godina. Zašto? Jer je važno da imamo bazu gde će ti budući šampioni - kao što je bio Boris (Pašanski) u svojoj generaciji, a posle i Janko, a naravno i Novak - imati s kim da igraju. Da imaju da igraju turnire ovde do 10, 12, 14 i 16 godina, dok ne krenu da idu 'napolje' da imaju ovde dobar nivo takmičenja", istakao je osvajač "salatare" iz 2010. godine.

Obradović je još jednom ponovio svoja ubeđenja oko Novaka Đokovića.

"Ja sam ubeđen da će Novak da osvoji ovaj turnir i ubeđen sam da će Novak da 'pretrči' rezultat Rodžera Federera. Mislim da je on sposoban da ponovi taj uspeh, da osvoji sva četiri i Grend slema u nizu. Mislim da možda nismo svesni veličine Novaka Đokovića. Tu se i čitava planeta onako 'koprca', ali u svakom slučaju mislim da je on tek spreman za velike rezultate".

Na US openu u istoj polovini žreba Novak se nalazi sa Rodžerom Federerom, a teniski stručnjak Goran Bubanj smatra da do tog duela neće ni doći.

"Što se tiče samog turnira ja sam uveren da Federer neće stići ni do polufinala, tako da i da dođe do tog meča (između Novaka i Rodžera) ne verujem da bi bio ikakav problem. Medvedev je verovatno najveća prepreka, ali ni za njega nisam siguran da će proći. I da dođe (do četvrtfinala i Novaka) to je meč na tri seta... I onaj prethodni njihov meč Medvedev je odigrao na granici svojih mogućnosti i mislim da to ne može da se ponovi",rekao je Bubanj te se osvrnuo na drugu polovinu žreba i prognozirao finale:

"Sa druge strane Nadal ima otvoren žreb i skoro da je nemoguće da se dogodi iznenađenje. On ima jedan visok nivo igre, tako da je Nadal - Đoković finale".

Nekadašnji predsednik Teniskog saveza Beograda imao je zanimljivo viđenje Novakovih pohoda na Grend slem - najveći povod za brigu bio je niko drugi no Janko Tipsarević.

"Nije iznenađujuće da je Kecmanović dobio Đerea. Đere je u silaznoj putanji, malo se zasitio, a Kecmanović je taj koji je uneo više energije i motiva. Kada je Novak igrao da osvoji Grend slem, ja sam se uvek plašio Tipsarevića zato što je on znao da ga 'slomi'. Nije bilo realno da ga pobedi, ali je imao tu neku energiju koju je uzimao Novaku koji se kasnije mučio. Ne vidim da Lajović može tu šta da uradi".

Bivši srpski teniser Boris Pašanski se osvrnuo na finale Vimbldona u kojem je Federer servirao za meč u petom setu i imao prednost od 40:15. On kaže da će ta propuštena prilika koštati Švajcarca u budućnosti.

"Mislim da će ono finale ostaviti trajne posledice na njega zato što je imao sve u svojim rukama, imao je pobedu. Novak je 'izvukao' nešto što se generalno ne 'izvlači', a sve karte su bile u Federerovim rukama - to je pokazao u drugom i u četvrtom setu. Da nije bilo tako, da ga je Nole dobio kao nekada ranije kada Federer nije imao šansu, mislim da ne bi ostavilo velike posledice. Mnogo je bitno što je Federer mogao da Novaku pobegne za dva Grend slema. Taj meč je nosio nešto više od samog finala Grend slema", izjavio je Pašanski pa potom analizirao trenutak kada je Švajcarac "prokockao" dve meč lopte na servisu:

"Jedan igrač koji na travi, pre toga ne bude 'brejknut' nijednom, ima meč lopte i onako uspori forhend - to pokazuje mnogo. Možda ne u tom trenutku, ali mislim da će pokazati veliki rascep u njemu".

Nekad 55. teniser planete 2006. godine, kaže da ne bi trebalo otpisivati Nadala.

"Ne bih odbacivao Nadala. Njega ceo svet otpisuje već mnogo godina, on je i dalje drugi igrač i i dalje mnogo pobeđuje. U Trci za London je i dalje prvi. On godinama ima istu taktiku - nemojte mene, Federer je najbolji... Ja sam okej, ali to je Novak. On uvek može da osvoji i da svima podeli lekcije, ali mislim da to sada nije realno. On je uvek tu 'kao' iz druge, a već 12 godina sigurno ovsaja jedan GS. Nole je broj 1 što se tiče favorita, realna pirča je da bude Nadal u finalu", prognozirao je Pašanski.

Izvršni direktor Teniskog saveza Srbije Dušan Orlandić takođe je dao svoje mišljenje o favoritima na US openu.

"To je definitivno Novak. Verovatno finale sa Nadalom. Mislim da je veliki broj igrača buduće generacije u krizi, niko ne igra specijalni tenis. Ali, ko zna, možda se desi baš na ovom turniru. Možda Tim nešto uspe da uradi protiv Nadala, a u najboljoj formi je sigurno Medvedev, koji je doduše umoran, a sada ide turnir na tri seta, od dve nedelje...",kaže Orlandić.

On je rekao da je, kao izvršni direktor TSS, ponosan na srpske tenisere.

"Žao mi je što su Miša i Đere igrali prvo kolo. Bio je lak meč za Mišu i mislim da i u drugom kolu ima šanse protiv Lorencija. Mislim da Lajović može da prođe Kudlu - nije lako, ali nije nerealno. Sa Filipom se nikad ne zna - može da bude svašta, može da bude ništa... Nadamo se da će biti svašta", zaključio je Orlandić.

B92/Teleks.info


Komentari