ITALIJA PREŽIVELA AUSTRIJU, REZERVISTI KJEZA PESINA ODVELI AZURE U OSAM NAJBOLJIH NA EP! Neka se spreme Belgija ili Portugal!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ITALIJA PREŽIVELA AUSTRIJU, REZERVISTI KJEZA PESINA ODVELI AZURE U OSAM NAJBOLJIH NA EP! Neka se spreme Belgija ili Portugal!

Fudbalska reprezentacija Italije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pobedom nad Austrijom posle produžetaka, 2:1.

Junaci "azura" bili su rezervisti Federiko Kjeza i Mateo Pesina, koji su postigli golove u 95, odnosno 105. minutu.

Austrija je uspela da unese nemir u njihove redove u završnici drugog produžetka, kada je Saša Kalajdžiž glavom, iz jako teške pozicije, savladao Donarumu posle kornera.

Italijani su, takođe, uspeli da postave rekord – 31 utakmica bez poraza, čime su prevazišli svoje zemljake iz perioda 1935-1939, odnosno reprezentaciju Francuske (1994-96).

Austrija je odigrala i te kako dobar meč, međutim, verovatno zakasnele izmene i umor igrača, koštale su ih mnogo na Vembliju.

Italija je uspela da se plasira u četvrtfinale, gde će 2. jula u Minhenu, igrati protiv boljeg iz duela Belgija – Portugal (nedelja, 21.00).

Početak meča pripao je Austriji, koja je rivala zatekla sa agresivnom, hrabrom i ofanzivnom igrom.

Marko Arnautović je već u prvom minutu zaradio žuti karton, nakon oštrog starta, ali i napada svoje ekipe.

Italijani su se malo po malo oslobađali, preuzeli kontrolu, a onda u 17. minutu organizovali najbolji napad. Spinacola je probio po levoj strani, prebacio na drugu, odakle je Barela šutirao, a Bahman nogom dobro reagovao.

Nije mnogo trebalo Austrijancima da uzvrate. Arnauović je gurao i izborio za poziciju između Bonučija i Ačerbija, međutim, njegov šut je otišao preko gola.

Najbliži pogotku u prvom poluvremenu je bio Čiro Imobile, koji je u 31. minutu šutirao sa gotovo 30 metara. Njegov projektil završio je maltene na mestu gde se spajaju stativa i prečka.

Iako se očekivalo da Italija u nastavku još više pritisne Austriju, to se nije dogodilo.

Štaviše, mnogo veća uzbuđenja su se dešavale pred golom „azura“, koji su na momente delovali zbunjeno.

Alaba je na startu drugog dela propustio lepu priliku da iz slobodnjaka sa 17 metara donese vođstvo svojoj ekipi.

U 65. minutu Marko Arnautović je uspeo da savlada Donarumu glavom od prečke, međutim, VAR je taj gol poništio zbog ofsajda.

Do kraja regularnog dela video tehnologija je još jednom bila pozivana u pomoć, ali promene rezultata – i golova nije bilo; morali su da se igraju produžeci.

Rezervista Federiko Kjeza je imao prvi šansu u produžecima, da bi iz druge prilike i postigao gol.

Jako tešku loptu je glavom uspeo da umiri Kjeza. Potom je "zalomio" Lajnera, a onda i levom nogom zakucao loptu u mrežu Bahmana, 1:0.

Desetak minuta kasnije Italija je uspela da duplira prednost. Insinje je proigrao Belotija u srcu šesnaesterca. Korpulentni napadač se odlično zagradio, dodao do Matea Pesine, koji je precizno šutirao u dalji ugao Bahmana i postigao gol, 2:0.

Austrija je u drugom produžetku uspela, ipak, da napravi novu dramu i to preko Kalajdžića. Luis Šaub je posla centaršut iz kornera, a Kalajdžić iz nemoguće pozicije, sa prve stative, praktično sa zemlje, glavom savladao Donarumu.

Pokušavali su da stignu i do čuda, izjednačenja, ali nisu uspeli. "AzurI" su prošli dalje!

Komentari