ŠVAJCARCI PROMAŠILI PENAL, GUBILI DVA GOLA RAZLIKE, IZJEDNAČILI U 90 MINUTU, pa na penale otresli Francuze! ŠTA REĆI?

    foto: Printskrin/UEFA
    Podeli
  • ŠVAJCARCI PROMAŠILI PENAL, GUBILI DVA GOLA RAZLIKE, IZJEDNAČILI U 90 MINUTU, pa na penale otresli Francuze! ŠTA REĆI?

Fudbalska reprezentacija Švajcarske savladala je selekciju Francuske nakon boljeg izvođenja penala (5:4) i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Švajcarci su do izjednačenja došli iako su gubili u drugom poluvremenu sa 3:1.

Spektakularan meč odigrali su Francuzi i Švajcarci u Bukureštu u osmini finala EP.

Aktuelni svetski prvaci nisu uspeli su da izbore plasman u četvrtfinale, zahvaljujući neverovatnom preokretu Švajcarske, koja pravi najveće iznenađenje na turniru.

Uprkos šansama "trikolora" na početku meča, Švajcarska je povela u 15. minutu.

Seferović je bio mudriji, snažniji i snalažljiviji od Lenglea, kog je pobedio u vazdušnom duelu, te je glavom sproveo loptu iza leđa Lorisa.

Francuzi su od tog momenta zaigrali još konkretnije, direktnije i opasnije.

Ipak, jedan od ključnih momenata meča nije se odigrao pred golom Švajcarske, već pred golom Francuske u 55. minutu.

Pavar je skrivio jedanaesterac, koji je dosuđen nakon pomoći VAR tehnologije. Rikardo Rodrigez je imao šansu da duplira prednost Švajcarske, ali je Loris maestralno odbranio penal.

Retko ko je mogao da prognozira da će umesto vođstva Švajcarske od 2:0. u narednih četiri minuta Francuzi doći do preokreta i prednosti od 2:1.

Karim Benzema je prvo maestralno prihvatio jedan pas koji mu je išao iza leđa u 57. minutu i potom rutinski matirao Zomera.

Dva minuta kasnije, Benzema postiže svoj drugi gol i donosi preokret Francuzima. Ovoga puta sjajnu akciju odigrali su Grizman i Mbape, nakon duplog pasa i centaršuta, Benzema se našao sam na drugoj stativi i glavom sproveo loptu u mrežu.

Kada je Pol Pogba postigao golčinu u 75. minutu za prednost Francuske od 3:1, delovalo je da je sve gotovo i da će "trikolori" upisati pobedu, ali do toga ipak nije došlo.

Čudom, Švajcarska u finišu postiže dva gola, prvo preko Seferovića, koji je izbacio Kimpembea i matirao Lorisa u 81. minutu, a onda Gavranović u 90. glavom donosi Švajcarcima izjednačenje.

Francuzi su u poslednjem minutu nadoknade imali šansu za pobedu, ali je Koman pogodio prečku, pa je meč otišao u produžetke.

Nakon 30 dodatnih minuta, mreže se nisu tresle, pa je pobednika odlučila penal serija.

Veoma sigurno su delovali redom: Gavranović, Šar, Akandži, Vargas i Mehmedi na jednoj, a potom Pogba, Žiru, Tiram i Kimpembe na drugoj strani.

Kako je Švajcarska prva šutirala, imala je prednost od 5:4, pa je najveći pritisak bio na najboljem pojedincu Francuske, supertalentovanom Mbapeu.

Zvezda PSŽ-a jedina je promašila penal, tačnije Zomer je odlično odreagovao i odbranio i tako doneo pobedu Švajcarskoj.

Švajcarci će u četvrtfinalu igrati protiv selekcije Španije, koja je nakon produžetaka izbacila Hrvatsku sa 5:3.

RTS

Komentari