STANKOVIĆ NA MUKAMA, HOĆE DRIM TIM, A ZVEZDA NEMA NOVCA! Osam igrača može da ide, šta uraditi?! ZADUŽITI SE, ILI?!

    foto: Fotoilustracija/FK CZ
    Podeli
  • STANKOVIĆ NA MUKAMA, HOĆE DRIM TIM, A ZVEZDA NEMA NOVCA! Osam igrača može da ide, šta uraditi?! ZADUŽITI SE, ILI?!

Zvezda nema dovoljno novca za plate igrača koje planira da dovede, a zbog toga neke fudbalere želi da proda, neke može, a neke će morati...

Crvena zvezda je osvojila četvrtu uzastopnu titulu, predstoje joj još samo juriš na rekorde i "duplu krunu", a klub se već posvetio letnjem prelaznom roku u kome ne sme da bude kikseva.

Za sada navijači dobijaju pozitivne signale sa "Marakane", govori se o veoma ambicioznom projektu i najjačem timu Zvezde u 21. veku, međutim pregovori sa trojicom velikih pojačanja i dalje nisu završeni i zavisiće od budžeta koje rukovodstvo obezbedi.

Zvezda će morati da zavuče ruku duboko u džep ukoliko planira da dovede Aleksandra Dragovića, Aleksandra Prijovića i Aleksandra Kolarova, koji bi sigurno imali najveće plate u klubu, a sve to je potrebno obezbediti nakon sezone koja je bila uspešna, međutim u kojoj se nije igrala Liga šampiona i u kojoj je priliv novca bio nešto skromniji.

Nešto manje od 9 miliona evra (8.847.053) je ukupna zarada Zvezde od učešća u Evropi prošle sezone, nije bilo novca od ulaznica, dok su na prodaji igrača zaradili još oko 3,5 miliona.

Jasno je da je to mnogo manje nego u sezonama u kojima se učestvovalo u Ligi šampiona, kada je dobit bila i dvostruko veća, pa Zvezda zato želi da na jesen ponovo "napadne" elitu. Zbog toga će morati da uloži pošto je konkurencija u plej-ofu i te kako opasna (Dinamo Zagreb, Salcburg...), ali kako to sve izvesti kada nije ostvaren plan da se na "izlaznim transferima" zaradi oko 10 miliona evra?

Probaće u Zvezdi da zarade na fudbalerima koji su višak i trenutno se nalaze na pozajmicama, "biserima" i seniorima koji dobiju dobre ponude, a po potrebi će se i zadužiti.

Od igrača koji su na pozajmicama, Zvezda se nada da će prodati bar trojicu. U pitanju su Srđan Babić (Famalikao), Srđan Spiridonović (Genčlerbirligi) i Erik Jirka (Mirandes), a koji nisu u planovima Dejana Stankovića za narednu sezonu.

Babić se lepo snašao u Portugalu i ima otkupnu klauzulu od 1,1 milion evra, slično je sa Jirkom koga u Španiji mogu da otkupe za 700.000, dok će malo teže ići sa Spiridonovićem.

"Spidi" je otišao u Tursku po minutažu, međutim zadesila ga je slična sudbina kao na "Marakani". Počeo je dobro, pa samo odjednom nestao, međutim za njega bi moglo ponovo da bude interesenata iz Austrije ili Poljske, odnosno iz istočnih zemalja. Ako bi Zvezda uspela da povrati uloženo u njega, onda bi samo na ovoj trojici fudbalera zaradila 2 miliona evra.

To je solidan osnov za "budžet za plate", pošto Zvezda ovog leta neće plaćati obeštećenja za pojačanja osim u slučaju Dijega Falćinelija za kog je potrebno izdvojiti milion evra (u tri rate).

Mnogo veći novac Zvezda bi mogla da zaradi na mladim fudbalerima - Petrović, Nikolić, Radulović i Gavrić - međutim već godinu i po dana čeka ponude koje će zadovoljiti njene apetite, a koje očigledno još nisu stigle.

Petrović je najbliži odlasku u Italiju, govorka se o Bolonji i "prebijanju" transfera za Falćinelija, stidljivo se spominje interesovanje Sitija za Radulovića, dok su Nikolić i Gavrić "u magli".

S obzirom na to da se Petrović i Nikolić naredne sezone neće računati kao "bonus" fudbaleri, i bez tog predznaka više nemaju mesto u startnoj postavi, jasno je da će Zvezda probati da ih proda i da će novac od njih iskoristiti da finansira tekuće troškove.

Da li će to biti tri-četiri-pet miliona nije poznatoo, ali pitanje je da li bi njihova cena mogla još da raste, naročito ako više ne budu imali prostora da igraju u Superligi kao što su do sada.

Kada su u pitanju Radulović i Gavrić, za njih će biti strpljenja pošto su malo mlađi, ali ako dođu ponude o kojima se priča - ponovo u Zvezdi neće imati izbora nego da ih prodaju, prosto jer su planirani rashodi u narednoj sezoni van trenutnog budžeta.

Od standardnih igrača dozvolu za odlazak ima Miloš Degenek, pošto za njega ima interesovanja, dok su igrači poput Ivanića, Kataija, Kange ili Bena "zaključani" do kraja kvalifikacija.

Igrači sa manjom minutažom poput Pankova, Srnića, Vukanovića, Pavkova, Krstovića, čak i Odade i Bakajoka, takođe bi mogli da napuste "Marakanu" u slučaju dobre ponude, ali niko u Zvezdi neće dizati bunu ni ako ostanu pošto su korisni u gustom rasporedu.

Sve u svemu, Zvezda je sebi za cilj zacrtala strašan tim za narednu sezonu, a do njega je moguće doći samo sa mnogo više novca koga sada nemaju, pa moraju da ga "naprave".

Mondo

Komentari