FUDBALERE DINAMA NACISTI IZVELI NA TEREN I REKLI IM: POBIĆEMO VAS AKO POBEDITE! Uzalud, Dinamovci su ih dva puta otresli “kao sline”!

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • FUDBALERE DINAMA NACISTI IZVELI NA TEREN I REKLI IM: POBIĆEMO VAS AKO POBEDITE! Uzalud, Dinamovci su ih dva puta otresli “kao sline”!

Zaljubljenici u celuloidnu traku svakako se sećaju filma "Beg u pobedu". Ono, kad zarobljenici iz nacističkog logora u Francuskoj najpre u fudbalskom meču ponize moćnu reprezentaciju Hitlerove Nemačke, a potom uz pomoć publike pobegnu. Ko može da zaboravi Peleove makazice, ili Staloneovu odbranu penala...

Zvuči neverovatno, ali to se zaista desilo. Za razliku od filma, priča se nije dogodila u Parizu, već u Ukrajini. Među brojnim zatvoreniocima bili su i fudbaleri Dinama iz Kijeva. Nacisti su odlučili da organizjuju fudbalski meč Ukrajinaca protiv tima nemačkih pilota. Za svaki slučaj postavili su jasna pravila igre.

Ako Ukrajinci pobede, umreće! Pogađate, naravno, nacisti su izgubili, ali su odmah zatražili revanš. Ovaj put su za sudiju postavili SS oficira. Ukrajinci su ih, međutim, ponovo razbili s četiri gola razlike. Za nagradu su dobili specijalan tretman (čitaj mučenje) u nemačkim zatvorima. Većina pobednika nije preživela.

Teleks.info

Komentari