ŽOC I RADONJA KREĆU U LOV NA NBA CENTRA! Oni su slobodni, nisu potpisali ni za koga! OD IMENA VRTI SE U GLAVI!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • ŽOC I RADONJA KREĆU U LOV NA NBA CENTRA! Oni su slobodni, nisu potpisali ni za koga! OD IMENA VRTI SE U GLAVI!

Sve smo bliži početku NBA lige. Prve utakmice zakazane su za 19. oktobar, a ono što je bitnije za ovdašnje navijače, pre svega Crvene zvezde i Partizana, jeste činjenica da su mnogi igrači ostali bez ugovora što je prilika da se pojača sadašnji sastav večitih rivala. Zanimljivo da oba trenera, Dejan Radonjić i Željko Obradović tragaju za košarkašem na istoj poziciji – centra.

Jasno je da Crvena zvezda i Partizan imaju najvećih problema u reketu. Crveno-beli imaju samo Ognjena Kuzmića u ovom momentu, dok se Majk Cirbes oporavlja od korone, a i on ima ugovor samo do Nove godine. Partizan, s druge strane, ima Dušana Miletića i Balšu Koprivicu mlade igrače koji nisu u stanju da iznesu teret na dva fronta. Upravo iz tog razloga Partizan igra sa dosta niskom petorkom gde Ledej ili Smailagić igraju na poziciji pet.

Takođe, oba kluba su otvoreno istakla da traže pojačanje na ovoj poziciji. Nekoliko imena je bilo u opticaju, pre svega Matijas Lesor koji je bio na radaru oba kluba, ali je na kraju snažni Francuz otišao u Makabi pa se sada večiti rivali okreću imenima iz NBA lige. Tačnije igračima koji su bili deo kampova NBA timova tokom priprema, ali su pred početak sezone dobili otkaze.

Pošto je centarska pozicija definitivno najmanje zastupljena u NBA ligi i sve je manje klasičnih petica zbog stila košarke, nema previše igrača koji mogu da dođu u Beograd.

Od klasičnih centara, otkaz su dobili: Džejms Benks iz Nju Orleansa, Džej Huf iz Vašingtona, Orlando Medžik se odrekao Džeremaje Tilmona, Atlanta nije zaiteresovana za usluge Džalila Okafora, Čikago je otupstio Daniela Otura, a Džon Taske nije pronašao svoje mesto Orlandu.

Od pomenutih imena bez ikakve dileme najpoznatije je Džalil Okafor. Nekada velika nada kome se predviđala Ol-star karijera očigledno više nije u stanju da igra NBA ligu. Mnogi ga pamte i kao mladog reprezentativca Sjedinjenih Američkih Država kada je na Svetskom prvenstvu predvodio reprezentaciju do zlatne medalje. Tada su Ameri savladali Srbiju koju su predvodili Nikola Milutinov, Vasilije Micić, a u tom timu bio je i Nikola Jokić.

Da ne bude da lista ostane na svega sedam imena, iz NBA su otišli brojni igrači koji bez problema mogu da igraju na obe pozicije u reketu i bez dileme bi mogli da pomognu večitim rivalima. Tako imamo Džemario Džounsa koji više nije u Milvokiju, Malkoma Hila koji se nije izborio u Nju Orleansu, Redži Peri takođe nije pronašao mesto u Pelikanima, Met Rajan je dobio otkaz u Denveru, kao i Zejvier Šid u Šarlotu.

Zanimljivo je istaći i mladog Luku Šamanića, hrvatskog centra koji je ovoga leta bio deo kampa San Antonio Sparsa, ali nije uspeo da se izbori za ugovor.

Bez NBA angažmana ostao je i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Džoni O’Brajant – 28-godišnji centar je prvi deo prethodne sezone proveo u klubu sa Malog Kalemegdana, a završio ju je u Turk Telekomu iz Ankare. U 2021. godini ostvario je saradnju sa NBA šampionom Milvoki Baksima, odigrao je dve pripremne utakmice za tim iz Viskonisna, ali nije zaradio garantovano mesto na rosteru. Ovaj 206 centimetara visoki igrač u NBA je igrao od 2014. do 2018, a potom je nosio dres Makabija i Lokomotive Kubanj, pre prelaska u redove srpskog šampiona.

Verujemo da skauting službe Partizana i Crvene zvezde već vredno rade. Naredni dani bi mogli da donesu i zvanične informacije iz tabora klubova kada su nova imena u pitanju.

Maxbetsport

Komentari