DIVAC, PASPALJ, KUKOČ, DRAŽEN ILI JOKIĆ, DONČIĆ, BOJAN I BOGDAN BIOGDANOVIĆ, VUČEVIĆ... Koji bi "jugovići" lakše razbili drim-tim?!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • DIVAC, PASPALJ, KUKOČ, DRAŽEN ILI JOKIĆ, DONČIĆ, BOJAN I BOGDAN BIOGDANOVIĆ, VUČEVIĆ... Koji bi "jugovići" lakše razbili drim-tim?!

Ko je u prednosti: generacija u kojoj su bili Divac, Petrović i Kukoč ili ova današnja čije su perjanice Jokić i Dončić

Moglo je da bude i ovako. Sa jedne strane Vlade Divac, Dino Rađa, Toni Kukoč, Dražen Petrović i Žarko Paspalj. Sa druge Majkl Džordan, Medžik Džonson, Čarls Barkli... Da, svet bi te 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barseloni video jedan od najboljih mečeva u istoriji košarke. Nije se desilo. Desilo se zlo rata. I raspad države čiji su dres kao golobradi mladići željni dokazivanja nosili momci rođeni od Vardara pa do Triglava.

Danas, posle više od tri decenije, svi u svetu košarke se slažu da bi nacionalni tim SFRJ ponovo bio tim koji bi u duelu sa najboljom selekcijom Sjedinjenih Američkih Država odigrao meč o kome bi se pričalo decenijama. A kako i da ne pomisle tako nešto kada se sada NBA parketima dominiraju igrači kao što su Nikola Jokić, Luka Dončić, Nikola Vučević, Bojan i Bogdan Bogdanović...

E sada postavlja se pitanje kako bi tim sastavljen od današnjih asova prošao u duelu sa ekipom sastavljenom od Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, Stefa Karija... Sudbina je htela da Žarko Paspalj ne dobije priliku da sa jugoslovenskim "drim timom" odigra meč protiv originalnog tima snova. Ali, to ne znači da ne može da uporedi igrače iz te i igrače iz ove, zamišljene reprezentacije velike Jugoslavije.

- Veoma teško pitanje. Činjenica je da smo mi "probili" taj put svim ostalim generacijama koje su posle toga počeli da igraju u NBA. Do nas, nije moglo da se stigne do NBA. Sa te strane, nama je bilo teže, a uzgred i našim odličnim partijama stvorili smo dobar imidž za igrače koji su posle toga dolazili u Ameriku sa ovih prostora - počeo je razgovor za 24sedam Paspalj.

A ko bi bolje prošao u duelu sa Amerikancima - Paspalj i saborci ili ovaj "novi talas" basket majstora sa prostora eks Jugoslavije?

- I jedna i druga generacija igrača sa ovih prostora poseduju ogroman kvalitet. Teško je prvo porediti košarku na ono iz onog perioda i na ovu današnju. Često kažem, ono je bilo doba romantike, takav je bio i profil igrača. A danas košarka je više vezana za fizičku snagu. Tu je NBA podigao nivo u odnosu na ono kad smo i mi igrali. To je i normalna stvar, kao što je naša generacija igrala drugačiju košarku, nego što je bio slučaj pre nas - poručio je Paspalj.

Da se ne bi shvatilo pogrešno Paspalj objašnjava da je ova generacija košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije fantastična i da zaslužuju ogromno poštovanje.

- Momci koji sada igraju u NBA imaju važne role u svojim klubovima, vode glavnu reč i vidi se da je to neka igra koja je totalno drugačija od one koja se igrala prethodnih godina. Drugačiji profil igrača, po mom mišljenu to je na višem nivou, nego što je ranije bio slučaj.

Žarko Paspalj razume različita mišljenja po pitanju kvaliteta sadašnje NBA lige.

- Neko će reći, ovo nije košarka, samo trče i šutiraju. Drugi će reći da je ovo atomska igra. Sve zavisi iz kojeg ugla gledaš i šta ti voliš. Meni se ovo lično sve dopada. Volim da gledam današnji NBA, to je neki nivo koji do sada nije bio. U svakom pogledu, kako organizaciono, tako i igrački. Mnogo su napredovali i mislim da ne može da se poredi po kvalitetu sa onim što se vidi u Evropi. Mislim da su daleko ispred nas. Oni su sve ove podizali granicu, a mi smo išli samo na dole - zaključio je Paspalj za 24sedam .

24sedam

Komentari