SLOBODAN KOVAČ: Nisam ja napravio čudo, nego sam organizovao vrhunske igrače! MA, KAKO DA NE! MAJSTORE TI SI ČOVEK ZVANI USPEH!

    foto: CEV
    Podeli
  • SLOBODAN KOVAČ: Nisam ja napravio čudo, nego sam organizovao vrhunske igrače! MA, KAKO DA NE! MAJSTORE TI SI ČOVEK ZVANI USPEH!

Selektor odbojkaša Srbije Slobodan Kovač rekao je za RTS da je presrećan zbog titule evropskog šampiona. Odbojkaška reprezentacija Srbije došla je na krov Evrope pobedom nad Slovenijom u Parizu.

"Kada me je supruga pitala da odemo na odmor, kada se vratim sa Evropskog prvenstva i budemo malo u Kragujevcu, rekao sam joj da ne znam jer moramo da imamo prijemni", otkrio je Kovač na početku razgovora za RTS.

Selektor je kazao da sve zasluge pripadaju igračima.

"Verovao sam stvarno u ovu ekipu, bilo je svega, mnogo toga u vezi sa samopouzdanjem... Pre nego što sam došao da budem selektor Srbije, uvek sam pričao da imamo sjajnu i da su ovo fenomenalni igrači. To možemo da zaključimo gde i kako igraju, i koliko su cenjeni."

Bobu Kovača svi oslovljavaju kao čoveka koji je podigao mušku reprezentaciju, ali on u prvi plan stavlja momke koji nose nacionalni dres.

"Nisam ja napravio čudo, nego sam organizovao vrhunske igrače da pokažu ono što najbolje znaju. Oni su to uradili fenomenalno, videli smo i večeras - strpljenje, disciplina, jedna fenomenalna igra i nismo dozvolili Slovencima da se razmahnu, osim prvog seta. Nemam šta reći, ovo je fenomenalno", zaključio je Kovač za RTS.

A, dali je to baš tako? Da li je Slobodan Boba Kovač tek “skretničar” koji je znao da upakuje vrhunskin paket! Teško!!!!

Slobodan Kovač preuzeo je kormilo odbojkaške reprezentacije Srbije 19. avgusta i nasledio nekadašnjeg saigrača Nikolu Grbića. Nešto više od mesec dana kasnije, Kovač je predvodio nacionalni tim do titule na Evropskom prvenstvu.

Srbija je došla do zlata bez poraza, a u finalu je u Parizu savladala ekipu Slovenije sa 3:1, po setovima 19:25, 25:16, 25:18, 25:20.

Pedesetdvogodišnji stručnjak iz Velikog Gradišta nastavio je sa fantastičnim uspesima, što kao igrač, što kao trener.

Tokom profesionalne karijere dva puta je bio šampion naše zemlje sa Vojvodinom, ima zlato sa Olimpijskih igara u Sidneju 2000, srebro iz Atlante 1996, srebro i bronza sa kontinentalnih prvenstava 1997, odnosno 1995. godine.

Po okončanju igračke karijere postao je trener, sa kragujevačkim Radničkim je 2009. i 2010. bio najbolji u Srbiji, dok je sa Peruđom bio vicešampion i finalista italijanskog Kupa.

Tokom 2014. je postao selektor Irana i potpuno preporodio odbojku u toj zemlji. Pod njegovim vođstvom, Iranci su došli do 6. pozicije na Svetskom prvenstvu, što im je najbolji rezultat u istoriji.

Bili su četvrti u Svetskoj ligi, da bi kruna došla u vidu zlata na Azijskim igrama.

Tri godine kasnije Boba je preuzeo Sloveniju, današnjeg protivnika, a sve ono što su ovi momci postigli na Evropskom prvenstvu, nalazi se na njegovim osnovana. Bio je na klupi od 2017. do 2018. godine i vodio ih do četvrtfinala Eurovoleja u Poljskoj, čime je obezbeđen i debitantski nastup na Svetskom prvenstvu 2018. godine.

Uz to, Slovenci su se okitili i titulom prvaka druge divizije u Svetskoj ligi.

Sve to ga je preporučilo Odbojkaškom savezu Srbije da ga angažuje kao selektora u jednom od najdelikatnijih trenutaka za reprezentativnu odbojku, a on im je vratio zlatom već na prvom velikom takmičenju.

Kovač za RTS: Nisam napravio čudo, samo sam organizovao vrhunske igrače

Teleks.info/RTS

Komentari