GAZI NOVAČE... HEJTERI MOŽETE SAMO DA MU... Novakovi "loto brojevi" biće 11, 7, 18, 377 i šta oni znače za istoriju tenisa?!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • GAZI NOVAČE... HEJTERI MOŽETE SAMO DA MU... Novakovi "loto brojevi" biće 11, 7, 18, 377 i šta oni znače za istoriju tenisa?!

Početkom godine, posebno nakon epiloga sage u Melburnu, nije bilo sigurno koliko će i da li će uopšte Novak Đoković biti prisutan na ATP turu. Najbolji teniser sveta je deportovan iz Australije posle svima dobro poznatog slučaja, a u ostalim delovima sveta pristup mu je bio uskraćen zbog činjenice da nije vakcinisan. Najveći rivali su to iskoristili i počeli da mu se približavaju i ugrožavaju ga na prvoj poziciji, posle čega nije bilo sigurno da li će se zadržati na samom vrhu.

Rafael Nadal je osvojio Australijan open i pobegao mu na večnoj listi grend slem šampiona, Danil Medvedev ga je početkom marta smenio na čelnoj poziciji rang-liste, ali se onda, spletom okolnosti, desio novi preokret.

Novakovi najveći rivali doživeli su neugodne povrede i moraju na dužu pauzu, što je omogućilo Đokoviću da ponovo zasedne na teniski tron i dođe nadomak istorije.

Kada je boravak na prvom mestu u pitanju, Đokoviću je ostalo da obori još samo jedan rekord, i to onaj koji drži čuvena Štefi Graf, pošto je u muškoj konkurenciji odavno neprikosnoven. Nemica je u karijeri provela 377. na vodećoj poziciji, ali je i njen učinak sada ugrožen, iako tako nije delovalo na početku sezone.

Novak je odlukom da se ne vakciniše došao u veliki problem zbog nemogućnosti da nastupa na velikom broju turnira. Izgubio je prvo mesto početkom marta, kada ga je potpuno zasluženo smenio Medvedev, ali se ekspresno vratio zahvaljujući nešto lošijim partijama ruskog tenisera.

Ispostavilo se da je, pored loše forme, za Danilove rezultate zaslužna i kila koju je vukao neko vreme, a koju je odlučio da operiše nakon poraza u četvrtfinalu Majamija.

Moskovljanin će pauzirati do dva meseca i od njegovog oporavka će zavisiti da li će Novak uspeti u nameri da postane neprikosnoven po broju nedelja na prvoj poziciji. Da bi se to dogodilo, mora u kontinuitetu da se zadrži na trenutnom plasmanu do ponedeljka, 11. jula, kada bi izjednačio rekord Grafove.

Đoković će u ponedeljak započeti 364. sedmicu i ostaje mu još samo 13 do izjednačenja sa Štefi, a jednom više, odnosno od 18. jula, postao bi vlasnik i tog nesvakidašnjeg dostignuća.

U slučaju najgoreg scenarija po Medvedeva, na teren bi mogao da se vrati krajem maja ili početkom juna, zbog čega je njegov nastup na Rolan Garosu pod velikim znakom pitanja. Otvoreno prvenstvo Francuske na programu je od 22. maja do 5. juna, a Srbin brani titulu.

Turnir u Parizu biće možda i odlučujući u borbi za teniski presto jer šansu da se domogne istog ima i Rafael Nadal, ukoliko po 14. put podigne Kup musketara. Nadal je trenutno van terena zbog povrede rebra i vratiće se tokom sezone na šljaci.

"Bik sa Majorke" neverovatno je počeo sezonu i došao do 21. grend slema, ponovo je najveći favorit na Rolan Garosu i, ako svrgne najvećeg rivala, gotovo izvesno se će se vratiti na prvu poziciju. Trenutno zaostaje oko 1.300 bodova, ali će neke i izgubiti jer je prošle godine osvajao Barselonu i Rim.

Daleko od toga da je i srpski predstavnik bez šansi da ponovi uspeh u Bulonjskoj šumi. Trenutno je, po kladionicama, drugi favorit i potrebno mu je nekoliko turnira kako bi igru doveo na nivo dovoljan za osvajanje grend slema.

Potvrdio je da će nastupiti na mastersu u Monte Karlu, potom i na Srbija openu u Beogradu, a od uslova će zavisiti njegovo učešće u Madridu i Rimu.

Drugi važan događaj za Đokovićev napad na rekord svakako će biti Vimbldon, ukoliko bude dobio dozvolu da nastupa u Londonu. Najveće tenisko takmičenje na svetu počinje 27. juna i završava se 11. jula, dan pre tog čuvenog termina za izjednačenje za Štefi Graf.

I na terenima Ol-Ingland klaba Novak je branilac titule, ali i najveći favorit bez obzira na formu jer je jedan od retkih igrača koji imaju igru za travnatu podlogu. Dokaz je to što je već šest puta osvajao Vimbldon i zna šta taj turnir nosi sa sobom.

Idealan razvoj događaja za Đokovića bio bi da Nadal ne osvoji Rolan Garos, a da se on domogne novog trofeja na Vimbldonu. U tom slučaju, najverovatnije bi 11. jul dočekao na prvom mestu i više ne bi postojali rekordi koje nije oborio.

Mogao bi da se potpuno posveti borbi za prevlast kada je broj grend slemova u pitanju, ali i ako se to ne dogodi ovog leta, pred njim je još nekoliko sezona vrhunskog tenisa.

Ako u obzir uzmemo da će vremenom mere za ograničavanje širenja kovida popuštati i da će se sportski događaji vratiti u punom obliku, ne bi bilo čudno da Novaka Đokovića i u 2023. vidimo na vrhu ATP rang-liste.

RTS/N. Đ.

Komentari