IVANIŠEVIĆ BRUTALAN, NADAL NIJE IMA ŠANSE, NOLE JE MOGAO DA iGRA I 20 SATI! Cicipas je dobar, ali... VREME JE ZA VIMBLDON, OI, US OPEN...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • IVANIŠEVIĆ BRUTALAN, NADAL NIJE IMA ŠANSE, NOLE JE MOGAO DA iGRA I 20 SATI! Cicipas je dobar, ali... VREME JE ZA VIMBLDON, OI, US OPEN...

Novak Đoković je ponovo uradio skoro nemoguće - pobedio je Rafaela Nadala na Rolan Garosu i potom postao prvi čovek u Open eri sa bar dve grend slem titule na sva četiri velika turnira.

Kako je do osvajanja Rolan Garosa došlo i da li je u takav ishod verovao, otkrio je i jedan od njegovih trenera - Goran Ivanišević.

Hrvatski stručnjak i šampion Vimbldona 2001. u intervjuu za "Sportklub" govorio je o Đokovićevom pohodu na Pariz, mečevima protiv Nadala i Stefanosa Cicipasa, ali i sledećem izazovu koji brzo stiže - Vimbldonu.

Ivanišević kaže da mu se svidelo što je Novak bio u istoj polovini žreba sa 13-strukim šampionom Rolan Garosa.

"I ranije sam govorio da su mu šanse veće ako igra s Nadalom u polufinalu. Bili smo u Beogradu kada smo videli žreb, i nije mu baš bilo drago kad je video Rodžera i Rafu u svom delu. Meni je, iskreno, to bilo draže. Rafa nikada nije izgubio u finalu Rolan Garosa, i u finalu je sasvim druga glava, a osvojio je 13 puta. Slično kao sa Novakom na Australijan openu. Već ga je Novak dobijao pre finala", počeo je Ivanišević za "Sportklub".

On kaže da je zbog Novaka na tom meču video nešto što nikada pre nije.

"Meč je počeo slično kao prošle godine, ali sada se na 0:5 Novak resetovao, skoro da se vratio u taj set. Odmah sam znao da će to biti drugačiji meč. Ono što se dogodilo u drugom, trećem i četvrtom setu… Nikada nisam video Rafu tako nemoćnog na Rolan Garosu. Mislim da je i treći set mogao da bude ubedljiviji za Novaka, ali tenis je bio perfektan."

Ivanišević zna šta je Đoković ovog puta radio drugačije u odnosu na prošlogodišnje finale u Parizu kada je glatko izgubio.

"Prvo, bio je spreman da bude s njim na terenu 20 sati, ako je to potrebno. Prošle godine se Novak nije ni pojavio, mnogo skraćivao poene, a sada je bio pripremljen za trčanje, za fizičku borbu Takođe, odrađivao je poene do kraja. Nekada s Rafom, igraš dobro i napadaš, napadaš, a on pređe iz defanzive u ofanzivu, što je jako opasno. Novak je sada verovao u svoje udarce, čak i kada je nekad promašivao. Rafa mu ništa nije mogao."

Ivanišević ističe da se znalo da će protiv Cicipasa biti težak meč, jer je Grk mlad i vrlo spreman teniser, "gotovo bez greške". Ipak, Đokovićev trener ističe da se nije previše zabrinuo kada je Cicipas poveo 2:0 u setovima.

"Nisam. Rekao sam da Novak mora da dobije jedan set. Znao sam, ako dobije treći, da će dobiti i meč, da posle toga Cicipas nema šanse. Mislio sam čak da bi četvrti set mogao da bude gust, ali verovao sam da u petom Cicipas ne bi imao nikakve šanse. Tačno je tako i bilo. U trećem setu se Novak pojavio sa drugačijim držanjem i energijom. Posle brejka u trećem setu, preuzeo je kontrolu, i peti set je mogao ranije da reši, imao je 4:2 i 15-40."

Kakvi su sada planovi pred Vimbldon, koji startuje već 28. juna?

"On zna šta mu je cilj. U sredu idemo na Majorku na pripreme, a posle toga za London. Tamo ima i turnir, pitanje je hoćemo li ga igrati ili nećemo. Po mom mišljenju, ne bi trebalo da igramo taj turnir, zato što je trava u Londonu dosta drugačija od Majorke. Sada će Novak biti još pozitivniji, motivisaniji i spremniji. Pre mnogo godina sam rekao da je on jedini čovek koji može da osvoji kalendarski slem – hoće li se to desiti ili ne, samo Bog zna, ali ako neko može to da ostvari, to je Novak", poručio je Goran Ivanišević.

SK/Mondo

Komentari